ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У СФЕРІ СТВОРЕННЯ НАЛЕЖНИХ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ТА ПРАВОВИХ ПЕРЕДУМОВ РОЗВИТКУ ДОСЛІДНИЦЬКИХ СТРУКТУР В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У СФЕРІ СТВОРЕННЯ НАЛЕЖНИХ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ТА ПРАВОВИХ ПЕРЕДУМОВ РОЗВИТКУ ДОСЛІДНИЦЬКИХ СТРУКТУР В УКРАЇНІ

28.11.2022 19:55

[2. Юридические науки]

Автор: Петришина Марина Олександрівна, кандидат юридичних наук, доцент, п.н.с. відділу правового забезпечення функціонування національної інноваційної системи НДІ ПЗІР НАПрН України


Актуальність вивчення питань, пов’язаних з підвищенням рівня конкурентоспроможності наукових досліджень і науково-технічних розробок в Україні сьогодні зумовлюється не лише євроінтеграційними прагненнями, а й необхідністю повоєнного відновлення національної економіки, забезпечення гідної якості життя громадян. Не дивлячись на скептицизм деяких дослідників та експертів, зауважимо, що компетентність, професіоналізм та винахідливість притаманні вітчизняним ученим, дослідникам, а також представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, так само, як мужність, стійкість та витривалість притаманні захисникам українського народу.

Означені вище питання становили інтерес для України ще до початку повномасштабної війни росії проти України[1; 2; 3; 4; 5]. Важливість вивчення та цінність результатів пошуку шляхів вирішення проблем, пов’язаних зі створенням організаційних та правових передумов розвитку дослідницьких структур в Україні, у тому числі, обумовлено зростанням наукового інтересу до проблем розвитку, трансформації системи публічної влади загалом, підвищенням уваги до питання перегляду і внесення змін до чинного законодавства, що спрямовані на створення транспарентної, ефективної, інноваційно-орієнтованої системи органів державної влади та місцевого самоврядування, а також стимулювання багатостороннього партнерства (за участю держави, залученням ресурсів громади, місцевого самоврядування, наявним інтересом приватного сектору).

У цьому контексті утвердження спроможного місцевого самоврядування з точки зору як компетенції, матеріального і фінансового забезпечення, так і професійності посадових і службових осіб, підвищення рівня якості надання різних видів публічних послуг, досягнення оптимальності при вирішенні питань життєдіяльності, а також проблем відновлення та подальшого (стратегічного) розвитку територіальних громад, регіонів набуває особливого значення. Дійсно, як свідчить досвід роботи органів місцевого самоврядування в умовах очікуваної, проте, все одно, несподіваної повномасштабної агресії росії проти України, не всі представники органів місцевого самоврядування виявилися готовими, а подекуди йшлося й про колабораціоністську діяльність. Тим не менше, всім відомі й приклади патріотизму і стійкості, компетентності і професіоналізму, що виявляли у своїй діяльності представники громад.

Ефективними виявилися рішення органів державної влади не лише щодо визначення особливостей правового режиму воєнного стану, а й, зокрема, щодо забезпечення можливостей для продовження ведення бізнесу навіть в умовах війни (релокація, зменшення податкового навантаження, інші заходи підтримки). Суттєвих змін зазнало чинне законодавство в різних сферах державного і суспільного життя 1. Україна й низка інших зарубіжних держав, різні міжнародні, у тому числі, благодійні та інші організації підтримали і продовжують надавати свою допомогу як тим, хто перебуває на території нашої держави, так і тим, хто змушений був її покинути. Проте, неабияке значення, має сьогодні питання щодо підтримки та забезпечення подальшої науково-дослідної роботи (розробок) в наукових, науково-дослідних, а також закладах освіти тощо 2.

При цьому, наявні обставини (обстріли мирного населення, руйнування інфраструктури, вимушене переміщення населення, неможливість ведення певних видів підприємницької діяльності тощо) спонукають як державу, так і представників наукового співтовариства, бізнесу, окремих осіб бути винахідливими не лише у питаннях першочергового значення (недопущення/ подолання гуманітарної катастрофи, забезпечення військових тощо), а й у сфері пошуку можливих шляхів підтримання наявного інноваційного потенціалу, розвитку ідей формування дослідницької інфраструктури в Україні.

Досвід розвинутих зарубіжних держав свідчить, що саме органи місцевого самоврядування відіграють важливу роль у розробці та реалізації цілей громади на майбутнє, формують рівень якості життя для членів територіальних колективів (громад), сприяють досягненню поставлених цілей, а також розвитку економіки в цілому. Здійсненню поставлених цілей сприяють місцеві плани, стратегії, інші локальні нормативно-правові акти, інвестиції в інфраструктуру, програми розвитку, публічні та соціальні послуги 3.

При цьому, часто саме на базі наукових (науково-дослідних тощо) установ достатньо активно використовуються механізми багатостороннього партнерства, у тому числі, за участі місцевого співтовариства (науковців, органів та посадових осіб місцевого самоврядування), приватного сектору та державної допомоги. У цьому зв’язку привертає увагу схвалена Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. Концепція Державної цільової програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні на період до 2026 р. [6].

Питання, що піднімаються у аналізі причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання (у Концепції), видаються такими, що не є вітальними і не мають першочергового значення для виживання за цих умов. Проте, не можна нехтувати наявним потенціалом та не стимулювати формування дослідницьких інфраструктур в нашій державі. Сама ідея відсічі ворожої агресії вже передбачає і захист суверенітету, територіальної цілісності, життя людей, і відстоювання свого права на визначення власного шляху розвитку.

Так, другий варіант вирішення проблеми, запропонований у Концепції, видається достатньо оптимальним і таким, що може бути пристосованим до фактичних обставин. Адже, навіть на етапі підтримуючих дій, а в подальшому запланованих комплексних заходів з відновлення та відбудови інфраструктури уможливлює збереження, використання та подальший розвиток дослідницьких інфраструктур з метою відновлення та розвитку національної економіки, а також забезпечення гідної якості життя людей. Такий варіант передбачає необхідність застосування програмно-цільового методу і коригування на всіх етапах впровадження враховуючи обставини, а також можливості перегляду статусу і основ діяльності закладів вищої освіти і науки в Україні.

Відтак, важливість вивчення питань, пов’язаних з підвищенням рівня конкурентоспроможності наукових досліджень і науково-технічних розробок в Україні загалом, а також необхідність та цінність результатів пошуку шляхів вирішення проблем, пов’язаних зі створенням організаційних та правових передумов розвитку дослідницьких структур зокрема, складно переоцінити. Підвищення рівня загальної освіченості населення, суттєве переформатування системи освіти, підтримка ініціативи, заохочення та стимулювання участі як закладів вищої освіти, так і наукових, науково-дослідних установ, а також органів публічної влади, інших зацікавлених суб’єктів у формуванні та розвитку дослідницьких структур може стати тією рушійною силою, що не лише зміцнить позиції України як незалежної демократичної соціальної та правової держави, а й сприятиме повоєнному відновленню економіки, інфраструктури, підвищенню якості життя населення 4.

Література:

1. Концептуальні засади правового забезпечення інноваційної політики України: монографія / Д. В. Задихайло, Г. П. Клімова, Л. С. Шевченко та ін.; за ред. Д. В. Задихайла. Харків. Право, 2014. 464 с.

2. Концептуальні засади становлення інноваційного суспільства в Україні: монографія / Г. П. Клімова, С. М. Іванов, Л. С. Шевченко та ін.; за ред. Ю. Є. Атаманової, Г. П. Клімової. Харків. Право, 2015. 450 с.

3. Концепція «Індустрія 4.0»: проблеми впровадження і окремі правові аспекти її реалізації в Україні: монографія / Є. М. Білоусов, І. В. Борисов та ін.; за ред. С. В. Глібка. Харків: НДІ прав. забезп. інновац. розвитку НАПрН України, 2021. 200 с.

4. Правове забезпечення Національної інноваційної системи у сучасних умовах: монографія / С. В. Глібко, О. В. Розгон, Ю. В. Георгієвський та ін.; за ред. С. В. Глібка, О. В. Розгон. Харків: НДІ прав. забезп. інновац. розвитку НАПрН України, 2020. 360 с.

5. Правове регулювання інноваційних відносин: монографія / А. П. Гетьман, Ю. Є. Атаманова та ін. Харків. Юрайт, 2013. 688 с.

6. Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні на період до 2026 року: Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-2021-%D1%80#Text

________________________


1 Сьогодні продовжують функціонувати / створюються платформи, на базі яких можна отримати відповіді на питання щодо новелізації законодавства або особливостей функціонування тих чи інших суб’єктів / ведення діяльності тощо. Крім урядових порталів та платформ, існують й інші, як наприклад, Smartlaw. URL: https://smartlawin.ndipzir.org.ua/


2 У цей складний час уряди різних держав світу всіляко допомагають Україні. Зокрема, українські вчені, які вимушено переїхали за кордон або не змогли повернутися додому через агресію росії, зможуть продовжувати дослідження та обмінюватися досвідом з іноземними колегами завдяки підтримці Уряду Великобританії, який прийняв рішення збільшити фінансування програми Researchers at Risk Fellowship у чотири рази.


3 Достатньо цікавою, на наш погляд, є програма, що діє у Великобританії, яка концентрує свою увагу на особливостях громад «Levelling Up the United Kingdom». URL: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1095544/Executive_Summary.pdf


4 Детальне вивчення означених вище питань проводиться автором в межах колективного монографічного дослідження і буде розміщено на сайті НДІ ПЗІР НАПрН України (за підсумками 2022 р.). URL: https://ndipzir.org.ua/





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота