КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛЕГКОАТЛЕТИЧНИХ ВПРАВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛЕГКОАТЛЕТИЧНИХ ВПРАВ

21.02.2023 19:34

[16. Физическое воспитание и спорт]

Автор: Пашкевич Марія Олександрівна, студентка Факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету; Плохова Марія Олександрівна, студентка Факультету торгівлі та маркетингу Державного торговельно-економічного університету; Захожа Наталія Яківна, доцент кафедри фітнесу та циклічних видів спорту Волинського національного університету імені Лесі Українки; Гайдай Світлана Іванівна, старший викладач кафедри фізичної культури та спорту Державного торговельно-економічного університету


Легка атлетика - один з найдавніших видів спорту. Заняття легкою атлетикою покращують рухливість опорно-рухового апарату, внутрішніх органів і всіх систем організму. Порівняно з іншими видами спорту, легкій атлетиці притаманний великий вибір вправ, із яких проводять змагання, а також різні способи та варіанти їх виконання, то ж розглянемо їх класифікацію та характеристику. 

Легка атлетика  — олімпійський вид спорту, який об'єднує спортивні дисципліни, що включають змагання з бігу, стрибків, метань та спортивної ходьби. Найбільш розповсюдженими видами легкої атлетики є бігові та технічні дисципліни на стадіоні, біг по шосе, крос та спортивна ходьба.

Ходьба і біг – природні способи пересування людини, під час яких у динамічну роботу включаються майже всі м’язи тіла.  Під час ходьби та бігу повинен зберігатися прямолінійний і рівномірний рух по дистанції, тобто поступове підвищення темпу й довжини кроку, які є найбільш ефективними факторами досягнення максимального результату.

Спортивна ходьба — змагальний вид легкої атлетики, різновид ходьби, який характеризується чергуванням кроків, що виконуються так, щоб спортсмен постійно здійснював контакт із землею і при цьому не відбувалося видимої для людського ока втрати контакту з доріжкою. Винесена вперед (опорна) нога повинна бути повністю випрямлена (не зігнута в колінному суглобі) з моменту першого контакту із землею до проходження вертикалі.

Біг – природний спосіб пересування. Він займає центральне місце в легкій атлетиці. Це пояснюється не тільки різноманітністю його варіантів, але і тим, що біг є складовою частиною стрибків та метань. Розрізняють: гладкий біг, естафетний біг, біг у природних умовах (крос), біг із перешкодами.

Стрибки визначаються як спосіб долання вертикальних і горизонтальних перешкод. Вони належать до груп циклічно-ациклічних видів локомоцій швидкісно-силового характеру. Стрибки виконуються як із місця, так і з розбігу. Техніка стрибків у висоту має різні способи: «переступання», «перекат» тощо; у довжину – «зігнувши ноги», «ножиці», «прогнувшись». Вона складається з розбігу, підготовки до відштовхування, польоту та приземлення. Основне завдання стрибка – уміло перевести горизонтальну швидкість у вертикальну. У зв’язку з цим перед відштовхуванням стрибун повинен уміло володіти оптимальним ритмом останніх 2–4-х кроків розбігу, механізмом відштовхування. У момент приземлення, щоб зменшити навантаження на зв’язки й м’язи ніг, стрибуну потрібно під час приземлення виконувати рух по великому шляху [1]. 

Метання – фізичні вправи швидкісно-силового характеру, метою яких є переміщення легкоатлетичного снаряда в просторі на якомога більшу відстань. Метання характеризуються міцними, короткочасними (вибуховими) зусиллями, у яких задіяні різні групи м’язів: рук, ніг, плечового поясу та тулуба. Метання розвивають силу, швидкість, координацію рухів. У залежності від способу виконання легкоатлетичні метання розподіляють на три види: 

1) кидком із-за голови (спис, граната); 

2) з поворотом (диск, ядро, молот); 

3) поштовхом (ядро) [2].

Багатоборства обґрунтовано вважаються найбільш складними видами легкої атлетики, оскільки вимагають від спортсменів різнобічної загальної та спеціальної фізичної, технічної, тактичної та психологічної підготовленості. Багатоборства складаються з різних видів бігу, стрибків і метань. На сьогоднішній час найбільше розповсюдження отримали: п’ятиборство та семиборство для жінок [3].

Отже, вищерозглянуті теоретичні знання класифікації та характеристики легкоатлетичних вправ допоможуть виконати їх вправно на практиці, що в свою чергу буде мати лише позитивний вплив на організм людини в цілому. 

Список використаних джерел:

1. Захожа Н. Я. Легка атлетика у фізичному вихованні студентів : навч.-метод. посібник / Н. Я. Захожа, О. П. Митчик, В. В. Пантік. – Луцьк : РВВ Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2010. – 7 с.

2. Харченко С. М / Навчально – методичний посібник. Теоретико – методичні основи навчання техніки легкоатлетичних вправ студентів закладів вищої освіти / С. М. Харченко, І. Ю. Самохвалова, А. Я. Коломієць. – Суми, 2021. – 8 с.

3. Р.Ф. Ахметов / Легка атлетика: Підручник /  Р. Ф. Ахметов, Г.М. Максименко, Т. Б. Кутек. – Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2013. – 8 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота