ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ВИКОНАННЯМ ПРОЄКТНОЇ РОБОТИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ВИКОНАННЯМ ПРОЄКТНОЇ РОБОТИ

23.02.2023 12:14

[1. Экономические науки]

Автор: Бардась Артем Володимирович, доктор економічних наук, професор, НТУ «Дніпровська політехніка»; Клименко Аркадій Тимофійович, аспірант кафедри менеджменту, НТУ «Дніпровська політехніка»


ORCID: 0000-0002-8309-3796 Artem Bardas

Серед найбільших викликів, з якими стикається організація у процесі свого функціонування одним з найважливіших є необхідність адаптування до мінливих умов зовнішнього середовища. В умовах мінливого зовнішнього середовища та наявності значної кількості внутрішніх змінних діяльність з трансформації організації може бути представлена як низка пов’язаних проєктів, що реалізуються послідовно. Це може стосуватися як зміни організаційного клімату, так і перегляду стратегії, або оновлення основних засобів. Такого роду проєкти можуть реалізовуватися в організаціях різних сфер діяльності: від публічного управління до сільськогосподарських фірм. За таких обставин одним з найважливіших питань, що постають перед управлінцем, є мотивування підлеглих співробітників, а здатність до мотивування задля трансформацій  актуалізує питання про його зв'язок з тими або іншими поведінковими моделями керівника.

Кожний з таких стилів лідерства може бути відображено за допомогою різноманітних підходів із використанням різних класифікацій і категорій. При цьому, зрозуміло, різні стилі лідерства дають різну ефективність у різних ситуаціях (Bowers et al., 2017). Лідери мають володіти спеціальними навичками для підготовки, управління та пошуку рішень для можливих криз, які загрожують існуванню їх організації (Harwati, 2013). Працюючи з командами над реалізацією проєктів, лідери можуть застосовувати один з чотирьох стилів: харизматичний, ентрапренерський, трансформаційний або трансакційний (Purnomo et al., 2021). Концепція трансформаційного лідерства характеризується зусиллями лідерів змінити ставлення членів організації до її цінностей, допомагаючи їм зрозуміти їх та внутрішньо сприйняти. При цьому лідер прагне сформувати у членів команди почуття спільності, зокрема і на основі врахування їхніх потреб. Лідери, що обирають трансформаційний стиль лідерства, зосереджуються насамперед на розвитку системи цінностей, моралі, навичок і рівнів мотивації членів команди. Таким чином, трансформаційна поведінка керівника проєктної команди, власне, складається з чотирьох характеристик. До них належать ідеалізований організаційний вплив, натхненна мотивація, інтелектуальне стимулювання та індивідуальна увага до членів проєктної команди. Дії менеджера при управлінні кризовими ситуаціями, що виникають у процесі реалізації проєктів, базуються на процедурах управління надзвичайними ситуаціями та забезпечує вибіркову адаптацію до конкретних обставин. Іншими словами, лідерство під час кризи  є описанням того, як лідер готує себе та підлеглих до швидких змін, приклади рішучих та належних дій. У нашій роботі питання трансформаційного лідерства буде розглядатися, зокрема, і на прикладі ролі менеджера в оновленні основних засобів агропромислової організації. Безпосередньо сам такий процес оновлення розглядатиметься як сукупність проєктів, чиє виконання лімітоване фінансовими, часовими, організаційними, технічними та людськими ресурсами.

Література:

1. Bowers, M. R., Hall, J. R., & Srinivasan, M. M. (2017). Organizational culture and leadership style: The missing combination for selecting the right leader for effective crisis management.Business Horizons, 60(4), 551–563.

2. Harwati, L. N. (2013). Crisis management: Determining specific strategies. Asian Journal of Management Sciences and Education, 2(2), 170–181.

3. Purnomo, E. N., Supriyanto, A., & Dami, Z. A. (2021). The effectiveness of здійснюється в умовах



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота