ВПЛИВ ШАХІВ НА ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНИХ СТЕРЕОТИПІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ШАХІВ НА ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНИХ СТЕРЕОТИПІВ

09.03.2023 12:11

[3. Философские науки]

Автор: Яковлєв Ігор Васильович, кандидат історичних наук, Національний університет «Одеська політехніка»


Проблематика гендерних стереотипів,  постає гострим питанням в цивілізованому сьогоденні. Більшість з яких формують не правильний образ жінки у повсякденному житті, тим самим вони заважають, повноцінному та рівноправному існуванні як чоловіків так і жінок. Боротьба із застарілими стереотипами повинна мати систематизований підхід, згідно з яким необхідно протидіяти не тільки існуючим стереотипам, а і факторам які до них призводять. 

Розглянемо дане гендерне питання на прикладі популярної гри «шахи». Перше, що приходить на думку це незамінність фігури «Короля», та другосортність фігури «королеви».  Звісно можна стверджувати, що такі правила, а правила змінювати не можна. Якщо глибше проаналізувати дану ситуацію чому це так і до чого це призводить, то вийде що це призводить  до формування у свідомості як дітей так і суспільства в цілому,  гендерного стереотипу, що чоловіки по правилам є головнішими за жінок і тут нічого змінити не можна. Саме королю в грі надається ключове місце, саме життя короля є найціннішим по правилам гри і після його смерті партія вважається програною. Тоді як ферзь загально прийнята назва  «королева» чи «дама», хоч і має найліпші характеристики і можливості, проте вона повинна виконувати максимум функцій, і при необхідності віддати своє життя заради благополуччя короля. 

Шахи є не тільки популярною а й вельми корисною грою, яку все частіше вводять в шкільні програми як обов’язковий предмет. Гра розвиває логічне мислення, проте, у даному випадку насаджує шкідливе уявлення про гендерну нерівність.Традиційно, під словом стереотип розуміють якусь схему (кліше), на основі якої відбувається сприйняття та оцінка інформації. Ця схема виконує функцію узагальнення якогось явища, предмета або події, з її допомогою людина діє або виробляє оцінку автоматично, не задумуючись.

Концепція соціального стереотипу означає здатність людини узагальнено оцінювати навколишній світ і служить основою для його висновків і некритичних висновків. Позитивна функція соціальних стереотипів складається в тому, що, діючи в умовах дефіциту інформації, вони дозволяють швидко реагувати на зміни, що відбуваються, прискорюють процес пізнання. Однак далеко не завжди соціальний стереотип є відображенням об'єктивний реальності. Найчастіше стереотипи здійснюють консервативне вплив, формуючи в людях помилкові знання і уявлення, які, в свою чергу, негативно позначаються на процесах міжособистісного взаємодії. Узагальнення характеристик окремих індивідів та поширення їх на групу людей та явищ називається стереотипізацією.  

Стосовно інших фігур, чи правил, дане питання не виникає і в цілому гра з затвердженими правилами, що відпрацьовувались віками, є свого роду витвором мистецтва. Питання виникає лише до безальтернативності фігури короля, а враховуючи популярність гри та масовість гравців в світі, можна стверджувати що через неї у світі формуються гендерні стереотипи щодо значимості постаті  чоловіка-короля, та приниження ролі жінки-королеви. Єдиний вихід з даної ситуації це перейменування головної фігури в шахах на гендерно-нейтральну назву, або надання можливості використовувати фемінітиви щодо неї, тоді як фігуру «королеви» називати виключно ферзем.   

Джерела: 

1. Правила гри в шахи [Електроний ресурс] джерело доступу: https://scu.org.ua/pravyla-gry-v-shahy 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота