ЕКОЛОГІЧНА КОМПОНЕНТА КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЕКОЛОГІЧНА КОМПОНЕНТА КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

14.03.2023 14:40

[1. Экономические науки]

Автор: Гнедіна Катерина Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки, обліку і оподаткування, Національний університет «Чернігівська політехніка»; Нагорний Павло Володимирович, здобувач вищої освіти, Національний університет «Чернігівська політехніка»


ORCID: 0000-0001-9471-0932  Kateryna Hnedina

ORCID: 0000-0002-8311-2491  Pavel Nagorniy 

Одним з найважливіших аспектів сучасного розвитку суспільства є природоохоронний напрям діяльності. Повне недотримання екологічних принципів та норм у минулому призвело до таких сучасних глобальних проблем, як: зміна клімату, руйнування екосистем, втрата біорізноманіття тощо. Разом із загостренням екологічних проблем сформувалося розуміння необхідності зміни підходів до господарювання, модернізації суспільного виробництва шляхом впровадження екологічних технологій тощо. Інтеграція нових технологій є досить витратним процесом, тому початково не була підтримана більшістю промислових компаній, внаслідок чого впровадження «зелених» технологій забезпечувалося майже виключно примусово, шляхом накладання санкцій з боку держави на забруднювачів довкілля. Але поступово обмеження шкідливого впливу на навколишнє середовище перетворилося з примусового заходу на невід’ємну частину філософії ведення бізнесу та стратегії сучасного підприємства. Так, у складі соціальної відповідальності сформувалася екологічна компонента, представлена екологічною відповідальністю компанії.

За визначенням Н.А. Бочарової, екологічна відповідальність – це «дії, які приносять користь навколишньому середовищу (або зменшують негативний вплив бізнесу на навколишнє середовище) та виходять за межі того, що підприємства зобов'язані робити за законом» [1]. У цьому визначенні окреслено дві важливі характеристики екологічної відповідальності:

• комплекс дій та заходів, що забезпечують екологічну відповідальність компанії, може бути спрямований не тільки на обмеження обсягів власного шкідливого впливу, а й на сприяння іншим позитивним екологічним змінам;

• дії, пов’язані з екологічною відповідальністю компанії, є, в цілому, добровільними та не обмежуються законодавчими положеннями.

Провадження діяльності підприємства в екологічно відповідальному напрямі передбачає реалізацію ключових функцій екологічної відповідальності: стимулюючої, компенсаційної та превентивної. Актуалізація зазначених функцій передбачає досягнення балансу економічних та екологічних інтересів у контексті забезпечення стійкого розвитку компанії [2].

Поширення концепції екологічної відповідальності серед підприємств певної країни можливе завдяки [1-3]:

• суттєвому впливу соціальної та екологічної відповідальності суб’єкта господарювання на його конкурентоспроможність;

• прямій залежності між соціальною відповідальністю та інвестиційною привабливістю підприємства;

• розвитку загальної культури екологічного способу життя та корпоративної етики.

Важливо зазначити, що діяльність, пов’язана з екологічною відповідальністю, має також певний економічний потенціал. Інтеграція «зелених» технологій може в перспективі мати позитивні наслідки для компанії [2]. По-перше, екологічно орієнтовані технології зазвичай базуються на інноваціях і тому є менш затратними та більш економічно вигідними для підприємства. По-друге, споживання обмежених ресурсів з плином часу стає все більш дорожчим. По-третє, реалізація заходів екологічної відповідальності компанії сприяє залученню нових клієнтів, зростанню інвестиційної привабливості, посиленню конкурентоздатності тощо. По-четверте, заощаджені внаслідок ефективної екологічної діяльності кошти можуть бути спрямовані на інші потреби підприємства. Слід зазначити, що у країнах з недостатнім рівнем екологічної культури саме економічні наслідки впровадження «зелених» технологій досить часто відіграють вирішальну роль у прийнятті відповідних управлінських рішень. У той час як екологізація виробничої діяльності, імплементація та використання чистих технологій мають розглядатися як важливі чинники забезпечення декарбонізації економіки, сталого розвитку, досягнення вуглецевої нейтральності. 

Концепція екологічної відповідальності ґрунтується на певних критеріях, а саме [1-3]: 

• дотримання екологічних зобов’язань підприємством;

• енергетичний та сировинний менеджмент;

• ефективне залучення стейкхолдерів.

Важливим напрямом аналізу екологічної відповідальності є визначення її складових. Можна виділити та охарактеризувати наступні складові корпоративної екологічної відповідальності [2]:

1. Розробка корпоративної екологічної політики. Діяльність, що передбачає здійснення еколого-орієнтованих заходів підприємством, має ґрунтуватися на певних положеннях, принципах. Такі аспекти найчастіше представлені у екологічній політиці компанії. Тому розробка екологічної політики є важливим етапом формування бізнес-стратегії екологічно відповідального суб’єкта господарювання.

2. Екологічний аудит. Формування екологічної політики підприємства, аналіз можливих напрямів природоохоронної діяльності потребують об’єктивного визначення та оцінки рівнів і напрямів шкідливого впливу виробничої діяльності на довкілля. Тому екологічний аудит є обов’язковим компонентом екологічно орієнтованої діяльності підприємства.

3. Залучення персоналу до екологічних ініціатив. Досвід багатьох міжнародних компаній дає можливість упевнитися в тому, що ефективна реалізація екологічної політики підприємства можлива лише за умови повної підтримки її працівниками та їх участі у відповідних заходах. Тому поширеною практикою екологічно відповідальних компаній є проведення регулярних навчальних заходів з питань екології для своїх співробітників з метою розвитку їх екологічної свідомості, формування екологічних звичок, переходу до екологічного способу життя, активізації участі в екологічних ініціативах підприємства тощо. 

4. «Зелене» постачання. Виробництво підприємством екологічної продукції можливе лише за умови отримання від постачальників ресурсів відповідної якості. Тому екологічна відповідальність компанії передбачає відбір постачальників, які не використовують шкідливі технології у добуванні/виробництві сировини і матеріалів, дотримуються екологічних вимог до правил зберігання ресурсів, використовують екологічний спосіб доставки тощо.

5. Виробництво «зелених» товарів. Базовий компонент екологічної відповідальності, який передбачає використання «зелених» технологій у виробництві, уникання/обмеження шкідливого впливу на довкілля під час виробничого процесу, застосування екологічних пакувань, впровадження екологічних інновацій тощо.

Таким чином, одним з ключових елементів корпоративної соціальної відповідальності є екологічна компонента. Екологічно відповідальна діяльність підприємства передбачає досягнення балансу між економічними та екологічними інтересами, стає важливим чинником забезпечення інвестиційної привабливості суб’єкта господарювання, формування позитивного іміджу на ринку та нових конкурентних переваг та є необхідною умовою забезпечення його сталого розвитку. 

Література:

1. Бочарова Н. А. Екологічний аспект корпоративної соціальної відповідальності підприємств. Економіка транспортного комплексу. 2020. № 35. С. 32-47.

2. Скоробогатий Я. П., Бужанська М. В. Роль екологічної компоненти у формуванні соціально відповідального бізнесу. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2017. № 18. С. 136-140.

3. Огородник В. В. Вплив екологічного компонента соціальної відповідальності на економіку країни. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. № 7. С. 612-616.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота