СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ З МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ З МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

23.03.2023 13:17

[2. Юридические науки]

Автор: Пахомі Сергій Костянтинович, здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії з міжнародного права, Міжнародний гуманітарний університет


Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2014 році активізувало співпрацю України та ЄС та  надало поштовху нашій державі акцентувати свої зусилля на подоланні екологічних викликів та проблем. 

З 2014 року країна зробила багато кроків, щоб відновити та зберегти свій природний капітал, інтегрувати екологічні проблеми в економічний розвиток та прискорити перехід до зеленої економіки. Так, був прийнятий Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» [1] та План дій до Закону до 2025 року й встановлюють амбітні цілі щодо зменшення забруднення та більш ефективного використання природних ресурсів. Було запущено плани щодо припинення видобутку вугілля соціально відповідальним способом, що супроводжується зусиллями щодо підвищення енергоефективності будівель. Україна також досягла значного прогресу в частковій лібералізації тарифів на газ і скороченні екологічно шкідливих субсидій на викопне паливо. Зусилля України щодо переходу до більш зеленої економіки підтримали міжнародні партнери, зокрема ОЕСР [2].

Було зроблено важливі кроки для реформування екологічного врядування в Україні, тоді як і реформа екологічного законодавства чітко дотримувалася екологічного acquis ЄС відповідно до положень Угоди про асоціацію. Було докладено зусиль для залучення галузевих міністерств та бізнесу до зеленого переходу. 

Ці реформаторські зусилля почали приносити відчутні результати. Енергія, CO2 і продуктивність води в економіці зросла на 51, 42 і 28% відповідно протягом 2010-19/20, тоді як підключення до каналізаційних мереж подвоїлося до 64% населення. Частка відновлюваних джерел енергії в загальному обсязі первинного енергопостачання більш ніж удвічі за цей період, як і частка відновлюваних джерел енергії в кінцевому споживанні енергії, яка становила 7,4% від загального обсягу в 2019 році. Частка природоохоронних територій зростає, досягнувши майже 7% від загальної площі країни в 2020 рік [2].

Цей економічний та екологічний прогрес піддався новим викликам та нападу з початку широкомасштабної агресії з боку Росії. Було втрачено десятки тисяч життів, а пов’язана з цим гуманітарна криза призвела до великої кількості людей, які опинилися в облозі та переміщених осіб як в Україні, так і за кордоном. Економічні наслідки також були значними. За останніми оцінками, збитки, завдані інфраструктурі, житлу та нежитловим будівлям, перевищують 100 мільярдів доларів США, при цьому значно знищено будинки, дороги та залізниці, а також сільськогосподарські угіддя та інші виробничі потужності країни [3].

Війна не оминула навколишнє середовище, природні ресурси та інфраструктуру. Обстріли лісів, наземних і морських екосистем, промислових об’єктів, транспортної інфраструктури та будинків, а також інфраструктури водопостачання, каналізації та поводження з відходами спричинили широкомасштабну та серйозну шкоду з негайними та довгостроковими наслідками для здоров’я людини та екосистем.

Так, через постійний шквал ударів по нафтопереробних заводах, хімічних заводах, енергетичних об’єктах, промислових складах або трубопроводах повітря, вода та ґрунт країни були забруднені токсичними речовинами, пожежами та обвалами будівель, що може спричинити довгострокові загрози здоров’ю, такі як ризик раку та респіраторних захворювань. Багато з цих проблем можна вважати транскордонними, тому вплив буде відчуватися не лише в Україні, але й у сукупності створюватиме серйозні ризики для здоров’я населення.

Однак, наша держава продовжує співпрацю з міжнародними організаціями та виконує міжнародні угоди у сфері охорони навколишнього середовища. Серед перспективних напрямків співробітництва України та ЄС, України та ОЕСР є забезпечення екологічної безпеки регіону дає змогу визначити найбільш перспективні з них. До них відносяться використання водних ресурсів, насамперед, транскордонних річок; охорона чистоти атмосферного повітря та проблеми запобігання, оцінки та усунення шкідливого впливу на довкілля. 

Література:

1. Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року : Закон України № 2697-VIII від 28.02.2019. Відомості Верховної Ради. 2019. № 16. Ст. 70.

2. Towards a Green Economy in Ukraine: Work in Progress – 2019-20. EU4Environment, 2021. URL: https://www.eu4environment.org/app/uploads/2021/05/Ukraine-country-profile-2020-21-second-edition.pdf (дата звернення: 20.03.23).

3. Direct damage caused to Ukraine’s infrastructure during the war has reached over USD 105.5 billion. Kyiv School of Economics, 2022. URL: https://kse.ua/about-the-school/news/direct-damage-caused-to-ukraine-s-infrastructure-during-the-war-has-reached-over-105-5-billion/ (дата звернення: 20.03.23).

_____________________


Науковий керівник: Качурінер Вікторія Львівна, кандидат юридичних наук, доцент, Міжнародний гуманітарний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота