ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН У ПИТАННІ ПРОТИДІЇ КІБЕРЗЛОЧИНАМ, ВЧИНЕНИХ ОРГАНІЗОВАНИМИ ЗЛОЧИННИМИ ГРУПАМИ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН У ПИТАННІ ПРОТИДІЇ КІБЕРЗЛОЧИНАМ, ВЧИНЕНИХ ОРГАНІЗОВАНИМИ ЗЛОЧИННИМИ ГРУПАМИ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ

20.06.2023 19:04

[2. Юридические науки]

Автор: Анросович Любов Григорівна, науковий співробітник Міжвідомчого науково-дослідного центру проблем боротьби з організованою злочинністю при РНБО України, м. Київ, Україна




Основним напрямком розвитку сучасного світу є зростання кількості та значущості комп’ютерних технологій. Відбувається нова науково-технічна революція, внаслідок якої електронні пристрої та електронні мережі стають невід’ємною частиною будь-якої людської діяльності [1, с. 2]. 

В злочинних проявах воно набуло назву «кіберзлочини». Такою діяльністю почали і користуватись організовані злочинні групи (Далі – ОЗГ) при вчиненні своїх злочинних дій у фінансовій системі. 

При цьому відповідно до ст. 1 Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» кіберзлочин (комп’ютерний злочин) - суспільно небезпечне винне діяння у кіберпросторі та/або з його використанням, відповідальність за яке передбачена законом України про кримінальну відповідальність та/або яке визнано злочином міжнародними договорами України [2].

Зокрема у 2022 році в Україні було припинено діяльність 23 організованих груп і злочинних організацій, що діяли в кіберпросторі. До складу зазначених угруповань входив 81 учасник (23 – організаторів та  51 – активний виконавець), якими вчинено 269 кримінальних правопорушень (у тому числі 240 тяжких та особливо тяжких), з яких: 178 – шахрайств, 59 – у сфері використання електронно-обчислювальних машин, 12 – у сфері обігу наркотичних засобів, 3 – за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою, а також участь у ній) Кримінального кодексу України, 2 – крадіжок, 3 – у сфері господарській діяльності (легалізації (відмиванню) майна, одержаних злочинним шляхом), 1 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем [3].

У багатьох країнах світу організована злочинність яка використовує кіберпростір поширена настільки широко, що руйнівним чином впливає на внутрішні демократичні процеси. У зв'язку з цим огляд діяльності, що проводиться різними країнами світу в їх протидії кіберзлочинам з ознаками ОЗГ, зокрема у фінансовій системі є дуже корисним.

Звернемося до накопиченого досвіду зарубіжних країн, таких як: США, Франція, Великобританія та інші.

У США, головним органом на шляху протидії кіберзлочинам діє Федеральне бюро розслідувань (ФБР). Функціонально-цільовим сегментам ФБР є приділення уваги: управлінням розвитку науки та технологій; управлінням інформації та технологій [4]. В них налагоджено діють разом підрозділи кіберполіції та підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, що допомогає їм ефективно протистояти їхнім злочинним діям.

Зокрема в США досить на високому рівні здійснюється фінансовий моніторинг ринку віртуальних активів.

Необхідно зазначити, що в США оприлюднено нову Національну стратегію кібербезпеки, в якій сформульовані довгострокові завдання щодо забезпечення приватним особам, держструктурам та бізнесу можливості, не наражуючись на ризик, діяти у цифровій сфері. Стратегія побудована на п'яти основних засадах: захист критично важливої інфраструктури; знищення та ліквідація суб'єктів загроз; формування ринкових сил для забезпечення безпеки та стійкості; інвестиції у стійке майбутнє; та створення міжнародних партнерств для досягнення спільних цілей [5]. 

У Франції питанням протидії організованої злочинності у фінансовій системі стоїть Центральне управлінням боротьби з організованою злочинністю французької жандармерії (OCLDI), які щільно співпрацюють з Інтерполом. Їх взаємодія налагоджена роками та має високий рівень розкриття задумів організованих злочинних груп, зокрема тих які вчиняються в кіберпросторі та за допомогою нових сучасних технологій. Інтерпол здійснює оперативну підтримку протягом усієї операції у вигляді Групи підтримки Інтерполу (IST), в якій на запит країни-члена дислокуються спеціалізовані співробітники Генерального секретаріату Інтерполу [6].

Досить цікавим є досвід Великої Британії. Там на протидію таким кримінальним правопорушенням створено Відділ організованої злочинності CPS (OCD CPS), що базується на сучасних комп’ютерних технологіях. Зокрема Відділ організованої злочинності CPS останнім часом найбільше почали направляти свої сили на кіберзлочини. Вони зосередили свою увагу на критичні кіберінциденти, за допомогою яких організовані злочинні групи збагачуються. В той же час Велика Британія вже з 2019 року активно працює над імунітетом від наслідків кіберзлочинності, яку використовують організовані злочинні групи, тому що вже існують наслідки різних загроз, таких як атаки програм-вимагачів, порушення даних та шахрайство в Інтернеті [7].

Кіберзлочини, як правило, спрямовані на комп'ютери, мережі або інші форми інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Вони включають, наприклад, створення та поширення шкідливого програмного забезпечення, злом для крадіжки конфіденційних даних та атаки відмови в обслуговуванні (DoS), призначені для нанесення фінансової та/або репутаційної шкоди.

Кібератаки та кіберзлочинність зростають за кількістю та витонченістю по всій Європі не тільки у Великій Британії. Ця тенденція має ще більше зрости в майбутньому, враховуючи, що очікується  22.3 мільярда пристроїв у всьому світі будуть підключені до Інтернету речей станом на 2024 рік [8].

Звіт про захист від кіберзагроз CyberEdge 2022 (CDR) надає широке уявлення про кібербезпеку в країнах по всьому світу. Він виявив, що у Великобританії 81,4 відсотка організацій зазнали принаймні однієї кібератаки за рік до дослідження, порівняно з 71,1 відсотка в попередніх щорічних результатах. Хоча це звучить високо, Великобританія була далеко не найбільш постраждалою країною з Колумбією (93,9 відсотка), Туреччиною (93,7 відсотка) та Іспанією (91,8 відсотка), де більша частина організацій займається нападами [9].

Тому на протидію організованій злочинності дана країна кожен рік витрачає 1,5 млн фунтів стерлінгів (кошти направлені на підготовку людей, удосконалення технічної бази, придбання нових сервісів, ІТ-безпеку, тощо).

Серед провідних напрямів у сфері забезпечення фінансової безпеки Іспанії можна назвати заходи, щодо інвестиційного та валютного моніторингу, розвитку промислового виробництва та розроблення нормативно-правової бази використання віртуальних активів [10, с. 218].

Отже огляд діяльності, що проводиться різними країнами світу в їх протидії з організованою злочинністю є досить корисним. Оскільки вивчення позитивного досвіду провідних зарубіжних держав у сфері протидії організованої злочинності з використанням сучасних технологій є важливим для подальшого його застосування в умовах українського суспільства, особливо, враховуючи обраний європейський вектор розвитку нашої держави.

З даного приводу є дуже вагомий досвід Великої Британії. Досвід даної країни допоможе розробити навчальні матеріали та підвищити рівень знань своїх працівників в експлуатації знань сучасних технологічних приладів і методів їх використання. Тому що за цим майбутнє. Організовані злочинні групи вже перейшли на новий рівень, а щоб протидіяти даному негативному соціальному явищу потрібно йти вперед них, а не за ними, витрачаючи час на розбирання їх злочинних схем.

Необхідно зазначити, що в ст. 14 Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» вказується, що Україна відповідно до укладених нею міжнародних договорів здійснює співробітництво у сфері кібербезпеки з іноземними державами, їх правоохоронними органами і спеціальними службами, а також з міжнародними організаціями, які здійснюють боротьбу з міжнародною кіберзлочинністю. 

Для покращення протидії кіберзлочинам, що вчинені організованими злочинними групами у фінансовій системі доцільним є підвищення рівня міжнародного співробітництва з цього питання відповідно до положень Стратегії боротьби з організованою злочинністю, зокрема щодо: забезпечення дієвого  співробітництва з Міжнародною організацією кримінальної поліції - Інтерполом, Європейським поліцейським офісом та іншими міжнародними партнерами на двосторонній та багатосторонній основі відповідно до національного законодавства і міжнародних договорів; сприяння налагодженню багатосторонніх відносин із закладами освіти та науковими установами іноземних держав, які спеціалізуються на підготовці відповідних фахівців та проведенні кримінологічних досліджень. Зокрема, доцільним є приділення  більшої уваги віртуальним активам, Інтернет платформам, ІТ-технологіям. Оскільки за цим майбутнє, і організована злочинність у фінансовій системі створює схеми по виведенню коштів саме за допомогою сучасних засобів і методів.

Література:

1. Довженко О. Ю. Основи методики розслідування кіберзлочинів : автореф. дис. ... канд. юрид. наук (д-ра філософії) : 12.00.09. Харків, 2020. 20 с.

2. Про основні засади забезпечення кібербезпеки України: Закон України від 05.10.2017. Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 45, ст.403. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2163-19#Text

3. Звіт про результати роботи Департаменту кіберполіції у 2022 році. https://cyberpolice.gov.ua/news/zvit-pro-rezultaty-roboty-departamentu-kiberpolicziyi-u--roczi-969/.

4. FBI. URL : https: www.fbi.gov.about.leadership-and-structur

5. Білий дім оприлюднив нову стратегію забезпечення кібербезпеки. https://www.golosameriki.com/a/national-cybersecurity-strategy/6986895.html

6. Fight against organized criminality - Ministry for Europe. URL: https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/security-disarmament-and-non-proliferation/fight-against-organized-criminality/

7. Організована злочинність у Великобританії і методи боротьби з нею розвивалися на основі накопиченого досвіду. URL: https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/organized-crime-great-britain-and-methods-combatting-it-developed

8. Інтернет речей сьогодні: актуальна статистика, яка надихає, приголомшує і хвилює. URL: https://shop-gsm.ua/blog/internet-veschej-segodnya-aktualnaya-statistika-kotoraya-vdohnovlyaet-oshelomlyaet-i-volnuet/

9. UK cyber security and cyber crime statistics (2023). URL: https://www.comparitech.com/blog/information-security/uk-cyber-security-statistics/

10. Nardini W.J. The prosecutors toolbox: investigating and prosecuting organized crime in the United States. Journal of International Criminal Justice. 2021. V. 4. № 3. P.217-224




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота