ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ ОСВІТІ ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ ОСВІТІ ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ

18.07.2023 13:49

[16. Физическое воспитание и спорт]

Автор: Кроншталь Галина Степанівна, викладач, Львівський національний університет імені Івана Франка, факультет педагогічної освіти, кафедра фізичного виховання та спорту; Колб Володимир Олександрович, студент історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка


Метою цієї роботи є дослідження та порівняння сучасного стану фізичного виховання в університетах України та Польщі. Визначити позитивні аспекти з польського досвіду для покращення розвитку цієї навчальної дисципліни в нашій державі.

На проблемах розвитку фізичної культури в Україні звертає увагу член Одеська національна академія зв’язку ім. О. С. Попова О. Криличенко. У своєму дослідженні автор зазначає, що «…жодний декан або ректор невзмозі об’єктивно оцінити якість роботи викладачів фізичного виховання» [1, c. 46]. 

Українська держава протягом своєї незалежності, попри визначення чіткого курсу на зближення і співпрацю з країнами Європейського союзу та можливості набуття досвіду зі способів та методів проведення фізичної культури у іноземних вишах, не змогла значно покращити ситуацію з цією навчальною дисципліною. На це впливають як внутрішні – повільна і недостатня реформованість освіти в цілому, застарілість фізичного обладнання в спортзалах, несприйняття самими студентами і викладачами цього предмету належним чином, так і зовнішні – поширення ковіду, війна з 2014 р. та повномасштабна агресія рф 2022 р. чинники.

В цей час Польща спромоглась зробити певні кроки для вдосконалення своєї системи фізичного виховання у власних ВНЗ. Цьому, крім перебування країни у складі ЄС та НАТО, сприяли різні чинники, такі як створення чи розвиток давніх студентських спортивних організацій, відмінні від сприйняття наших працівників фізичної культури погляди тамтешніх викладачів та усвідомлення самими студентами вишів важливості спортивно-руханкової діяльності як під час навчального процесу, так поза ним. Важливу ролю відіграє наявність діяльності, спрямованої на активний відпочинок молоді, набуття нею нових вмінь, знань та емоцій під час рекреації.

Важливою для розвитку фізичної культури у ВНЗ Республіки Польща є  Академічна спортивна  асоціація  AZS  (пол.  «Akademicki  Związek Sportowy»). Завданням асоціації є забезпечення процесу фізкультурно-спортивної діяльності студентського контингенту в  Польщі. AZS має давню історію. Так асоціація заснована 15 травня 1909 року в Кракові. ЇЇ головними цілями були розвиток фізичної культури, заохочення здорового способу життя і фізична активність серед польської молоді.[5, с. 233].

Зважаючи на це українські посадовці, науковці, очільники ВНЗ та викладачі мають врахувати позитивний досвід Польщі, перейнявши від нього найкращі та якісні досягнення і втіливши їх в нашій країні. В свою чергу викладачам вишів варто попрацювати над вивченням і впровадженням способів комунікації зі студентами враховуючи їхні особливості, вподобання, сприяти зацікавленню й посиленню відповідальності з боку молоді. Інший аспект стосується деканату вітчизняних університетів, який має усіляко сприяти оновленню спортивних залів та майданчиків коло них (якщо немає, то збудувати такий), закупівлі нового електронного обладнання й грального інвентаря, виділення часу і створення комфортних умов для  проведення зі студентами різних позанавчальних активностей.

Для покращення стану фізичного виховання у ВНЗ України науковці В. В. Гусак, П. А. Слобожанінов, А. А. Слобожанінов пропонують розробити спеціальні стандарти «…фізкультурної освіти, які встановлюють вимоги до змісту, обсягу і рівня підготовки кадрів». Також вчені пропонують декілька методичних принципів, що мають на меті допомогти  вирішенню проблем, пов’язаних з цією дисципліною.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Криличенко О. Стан і перспективи розвитку системи фізичного виховання у вищих навчальних закладах України. Одеса – Одеська національна академія зв’язку ім. О. С. Попова, 2011 – С. 45-48

2. Zbiór artykułów naukowych. Konferencji Miedzynarodowej NaukowoPraktycznej «Pedagogika.Współczesne tendencje w nauce i edukacji» (30.10.2016 – 31.10.2016) – Warszawa: Wydawca: Sp. z o.o. «Diamond trading tour», 2016. – 152 str.

3. Akademicki Związek Sportowy. Офіційна сторінка. – Режим доступу: https://www.azs.pl/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота