СТАТИСТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІН ТА ТАРИФІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СТАТИСТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДОСЛІДЖЕННЯ ЦІН ТА ТАРИФІВ

29.11.2023 18:40

[1. Экономические науки]

Автор: Сіренко Єва Михайлівна, здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Статистичний інструментарій - набір методів, процедур та інструментів, що використовуються для збирання, систематизації, аналізу та інтерпретації даних з метою отримання якісної інформації. Він включає статистичні методи, такі як індексний аналіз, кореляційно-регресійний аналіз, дисперсійний аналіз, перевірку статистичних гіпотез та інші статистичні методи, а також програмне забезпечення для проведення статистичного аналізу даних. Статистичний інструментарій застосовується в різних галузях економіки.

Окремою сферою застосування статистичного інструментарію є для дослідження цін та тарифів. У цьому випадку статистичні методи можуть бути використані для аналізу та інтерпретації даних про ціни та тарифи, зібрані з різних джерел. Наприклад, можна провести аналіз середніх та медіанних цін, розподілу цін та тарифів, кореляції між цінами та чинниками, що впливають на зміну їх рівня, використовувати трендові та регресійні моделі для прогностичних оцінок цін та тарифів.

Статистичний аналіз передбачає наступні напрямки дослідження цін на ринку товарів та послуг:

- аналіз рівня та структури цін;

- дослідження коливання та співвідношення цін;

- аналіз динаміки зміни цін;

- оцінка впливу інфляції на рівень цін.

Дослідження цін та тарифів базується на застосування широкого кола статистичних методів. Аналіз варіації дає змогу визначити відхилення фактичних цін від середнього рівня цін, виявити і оцінити чинники, які впливають на зміну цін. Використання кореляційно-регресійного аналізу дозволяє встановити залежність між цінами/ тарифами та чинниками, що впливають на зміну їх рівнів, оцінити щільність зв’язку між ними, визначити чи є вона статистично значущою, описати рівнянням регресії залежність цін  та тарифів від впливу екзогенних та ендогенних чинників.

Особливе місце при дослідженні цін та тарифів належить індексному аналізу. Загальні індекси цін використовують для оцінки зміни ціни по групі однорідних товарів, зміни середнього рівня цін, у тому числі за рахунок зміни як самих цін так і структури вироблених/ реалізованих товарів, зміни товарообігу в результаті зміни цін у звітному періоді, для прогнозу обсягу товарообігу у зв’язку з ймовірною зміною цін на продукцію у майбутньому періоді.

Комплексне застосування статистичних методів при дослідження цін та тарифів дозволяє підвищити ефективність діяльності підприємств, зменшити ризики, визначити оптимальні цінові стратегії, обґрунтувати стратегію розвитку підприємства.

Література:

1. Красноштан А.О., Чухліб А.В. Особливості використання індексного методу в економічних дослідженнях. Теорія і практика облікового, аналітичного та правового забезпечення управління підприємствами аграрного сектору в умовах сучасних викликів: зб. тез доп. ІІ Всеукр. студ. наук.-практ. інтер.-конф., присвяченої 70-річчю економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (15 квітня 2021 р.). К.: НУБіП України, 2021. С. 171-173



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота