ІНФОГРАФІКА ЯК МЕТОД ВІЗУАЛІЗАЦІЇ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ІНФОГРАФІКА ЯК МЕТОД ВІЗУАЛІЗАЦІЇ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ

29.11.2023 18:47

[1. Экономические науки]

Автор: Жуков Іван Андрійович, здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


В умовах сьогодення, що характеризуються великою кількістю інформаційних потоків, доступних у різних формах та форматах, важливим елементом є візуалізація даних. Інфографіка - одним з методів візуалізації даних, що дозволяє передавати інформацію в легкозрозумілій формі за використанням графічних зображень. Інфографіка може бути використана для відображення різних типів статистичних даних -  динаміки статистичних індикаторів і показників, основних тенденцій їх розвитку, просторово-часових зв’язків тощо.

Одним з важливих аспектів інфографіки є її ефективність. Інфографіка дозволяє ефективно і швидко передавати інформацію без необхідності опрацювання великої кількості тексту, допомагає покращити розуміння даних, зокрема зменшуючи можливість спотворення результатів аналізу даних. Завдяки цьому інфографіку використовують у різних галузях економіки і сферах діяльності. 

Проте, слід врахувати, що інфографіка має свої обмеження та недоліки. Наприклад, не всі дані можуть бути візуалізовані у вигляді графічних зображень, неправильно створена інфографіка може бути маніпулятивною та спотворювати результати аналізу даних.

Інфографіка має різні форми та типи залежно від того, яку інформацію вона повинна передати та для кого вона призначена. Найпоширеніші типи інфографіки включають:

- діаграми – статистичні графіки, що використовується для відображення співвідношення між різними елементами або значеннями даних. Діаграми можуть бути круговими, стовпчиковими, лінійними тощо;

- картографічні інфографіки, які використовують картографічні зображення для відображення статистичної інформації;

- інфографіка-історії - інфографіка, що розповідає історію через графічні зображення;

- інфографіка-інструкції - інфографіка, яка надає посібник/ інструкцію щодо виконання певних завдань або процесів;

- інфографіка-інфоджер - інфографіка, що надає коротку інформацію про певний продукт, послугу/ подію.

Кожен тип інфографіки має притаманні їй особливості та вимоги до використання. Так, кругові діаграми найкраще використовувати для відображення співвідношення між кількісними даними,  стовпчикові діаграми  -- для порівняння даних між різними групами. 

Відповідно до типу джерела інфографіку поділяють на аналітичну - будується за аналітичними матеріалами; новинну – створюється під певну новину в оперативному режимі; реконструкційну - використовує за основу дані про будь-які події та відтворює динаміку цих подій у хронологічному порядку.

Таким чином, інфографіка залежить від джерел даних, способів їх відображення з метою ефективного сприйняття інформації.

Література:

1. Інфографіка: навчальний посібник / під наук. ред. Р. В. Пазюк.  Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2017. 107с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота