СТАТИСТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНКИ РИНКУ ПРАЦІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

СТАТИСТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНКИ РИНКУ ПРАЦІ

25.04.2024 16:51

[1. Экономические науки]

Автор: Воротило Ірина Олександрівна, здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Ринок праці – це складна система економічних, політичних, суспільних відносин, що відображає рівень розвитку інтересів учасників ринкових відносин щодо купівлі-продажу трудових послуг працівників.

Ринок праці розподіляється за територією (регіональний і зовнішній), структурою господарства (ринок праці окремих галузей народного господарства, окремих видів діяльності та груп підприємств з різними формами власності), професійно-кваліфікаційною ознакою (ринок праці професій, спеціальностей та рівнів освіти), джерелами поповнення робочої сили (заклади освіти та служби зайнятості).

Статистична оцінка ринку праці здійснюється за такими показниками:

- Рівень безробіття (за методологією МОП), що обчислюється як відношення кількості безробітних певної вікової групи до економічно активного населення відповідної вікової групи або соціально-демографічної ознаки.

- Розширений показник рівня безробіття, який розраховують як відношення кількості безробітних працездатного віку і осіб працездатного віку, які зневірились у пошуках роботи, до кількості економічно активного населення працездатного віку, у тому числі зневірених осіб відповідної вікової групи.

- Показник загального дефіциту попиту на працю, що обчислюється як відношення суми кількості безробітних та осіб, які зневірились у пошуках роботи та вимушено неповністю зайнятих осіб відповідної вікової групи до суми кількості економічно активного населення та зневірених осіб відповідної вікової групи.

Крім того, статистичне дослідження безробіття включає оцінку показників тривалості незайнятості, тривалості пошуку роботи/ тривалості безробіття, причин безробіття тощо.

- Рівень зайнятості, який розраховують як відношення кількості зайнятих певної вікової групи до всього населення відповідної вікової групи або соціально-демографічної ознаки. Цей показник використовують для оцінки економічного розвитку.

- Визначення структури зайнятості та безробіття, оцінка їх зміни в динаміці.

- Заробітна плата та витрати на оплату праці, завдяки яким оцінюють динаміку номінальної і реальної середньомісячної заробітної плати та структуру і тенденції середніх витрат роботодавців на оплату праці працівників.

Ринок праці складається з попиту і пропозиції, які необхідно тримати в рівновазі, тому при вивченні ринку праці необхідно застосовувати не лише статистичний аналіз показників ринку праці, а й здійснювати їх прогностичну оцінку.

Література:

1. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота