ПРОБЛЕМАТИКА ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ОРГАНІВ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ, ПРОКУРАТУРИ ТА СУДУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМАТИКА ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ОРГАНІВ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ, ПРОКУРАТУРИ ТА СУДУ

25.05.2016 11:24

[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Судоустройство. Правоохранительные органы, прокуратура и адвокатура]

Автор: Ейсмунт Анастасія Володимирівна, студентка Київського університету права Національної Академії Наук України м. Київ, Україна


У нашому суспільстві нерідко виникають противоріччя зі слідчими, прокуратурою та судом. Вони не виконують або нехтують своїми прямими обовязками, передбаченими законами України та безпосередньо Кримінально-процесуальним Кодексом. Пояснення цьому можуть бути різні: особиста зацікавленість, недостатній рівень знань, непрофесіоналізм або банальна лінь. Тому людина, громадянин має знати як захистити себе і вплинути на подальшу процесуальну поведінку слідчого, прокурора та суду. Інститут  оскарження рішень органів досудового розслідування, прокуратури та суду спрямований на забезпечення законності під час кримінального провадження та є дієвим засобом поновлення порушених прав і законних інтересів осіб.

Главою 26 Кримінально-процесуального Кодексу України визначено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування. Частиною 1 ст. 303 КПК передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження та ким (заявником, потерпілим, підозрюваним, володільцем майна тощо) такі рішення, дії або бездіяльність можуть бути оскаржені. Встановлений ч. 1 ст. 303 КПК перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування є вичерпним. Тому скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді за правилами статей 314 - 316 КПК [3].

Обов’язковим елементом інституту оскарження є скарга. Вона виступає як  самостійний засіб правового захисту прав і законних інтересів учасників кримінально-процесуальних відносин. Даний процесуальний документ – суттєве джерело інформації про недоліки у роботі органу досудового розслідування, який сприяє виявленню порушень закону, які допущені при провадженні по кримінальній справі, який виступає важливим засобом відновлення порушених прав, зводить нанівець тяганину в діяльності. Термін для подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені КПК, можуть бути подані особою впродовж 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Рішення які приймаються слідчим суддею за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов'язання припинити дію; 3) зобов'язання вчинити певну дію; 4) відмова у задоволенні скарги.

Особливість полягає у тому, що способи оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування містять у собі поліпшення його якості, формування достатньої, належної і допустимої доказової бази, відсутності порушення прав, свобод, інтересів фізичних, юридичних осіб і випадків неприйняття судом доказів, зібраних з порушенням законодавства України. Керуючись цим, головне завдання  -  справедливе правосуддя, яке здійснюється в розумні терміни. Але чи насправді цей механізм працює і виконується усіма органами?

Першочерговим проблематичним питанням, що виникає під час оскарження дій чи бездіяльності є прийняття та реєстрація скарги. Необхідно обов’язково переконатися у тому, що скарга прийнята і зареєстрована згідно актів законодавства. На прохання особи повинні видати відповідну довідку. Також, скарги які подаються у порядку кримінального судочинства, не оплачуються жодними зборами. 

По-друге, це нехтування своїми обов'язками органами досудового розслідування, прокуратури та суду. Вони проявляються у системі «братерства» органів. Знаючи, що правопорушення вчиняється у державній системі, особливо стосовно бездіяльності, дану справу відкладають та не надають належної відповіді, у якій вказують, що лише розглянули скаргу та прийняли її до уваги.

Досягнувши реєстрації скарги, розгляду та прийняття відповідної ухвали постає третє запитання, щодо механізму виконання: на кого покладається дана процедура та методи її здійснення, як здійснюється вплив та хід провадження. 

Конфлікти, що виникають в сфері людської діяльності і пошуки виходу із таких ситуацій, прагнення будь-якими правовими методами та засобами врегулювати суперечку мирним шляхом заохочується державою, забезпечується встановленням доступних, простих процедур у кримінальному провадженні. У цьому й полягає аксіологічне значення інституту оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів, які ведуть досудове кримінальне провадження [4].

Отже, проблематика окарження рішень органів досудового розслідування, прокуратури та суду має як позитивні так і негативні ознаки. Позитивним є те, що даний інститут забезпечує законність та повноту під час кримінального провадження. Також виступає гарантом всебічного і об'ємного розгляду, дотримання принципів судочинства, доступності правосуддя.

Негативним є те, що дана структура так і не досягла тієї цілі, що була на неї покладена. Існує багато складностей та перешкод, які створюють самі державні органи, для уникнення відповідальності, що суттєво сповільнює хід справи.




Література:

1. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13 квіт. 2012 р. // Голос України. — 2016. — 19 травня (№ 90—91).

2. Кримінальний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар / Відп. ред.: СВ. Ківалов, СМ. Міщенко, В.Ю. Захарченко. - X.: Одіссей, 2013. - 1104 с.

3. Вищий Специалізований Суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ| | ЛИСТ«Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» Від 09.11.2012 № 1640/0/4-12.

4. Валігура, Дмитро Миколайович. Оскарження до суду рішень, дій чи бездіяльності органу досудового розслідування та прокурора : автореф. дис. … канд. юрид. наук : 12.00.09 / Валігура Дмитро Миколайович; М-во внутр. справ України, Нац. акад. внутр. справ. – К., 2013. – 18 с.

5. Зарева І. І. Оскарження дій та рішень прокурора у кримінальному процесі : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.09 / Зарева Іван Іванович. — К., 2011. — 188 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота