ОСТАННІ АКТУАЛЬНІ ЗМІНИ ДО ЖИТЛОВОГО КОДЕКСА УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОСТАННІ АКТУАЛЬНІ ЗМІНИ ДО ЖИТЛОВОГО КОДЕКСА УКРАЇНИ

24.09.2020 12:49

[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственное право. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Автор: Гордєєва Ольга Іллівна, Харківський державний автомобільно-дорожній коледж


Житловий кодекс Української УРСР – це головний законодавчий акт, який регулює житлові відносини в Україні. Він був прийнятий Верховної Радою УРСР ще 30 червня 1983 року, а набув чинності 01.01.1984 року. Протягом його терміну дії було затверджено 21 зміна та доповнення.  Сьогодні Житловий кодекс УРСР діє в частині, що не суперечить українському законодавству.

Житловий кодекс регламентує відносини, що пов’язані житловими приміщеннями, їх використанням, та з житловими правами громадян.

В цьому кодексі також йдеться мова про зміст та структуру житлового фонду, житлові права та обов’язки громадян, призначення жилих будинків та приміщень, визначає питання по забезпеченню громадян житловими приміщеннями, користування ними, а також користування гуртожитками, службовими приміщеннями, живими приміщеннями у будинках житлово-будівельних кооперативів, забезпечення схоронності житлового фонду та про відповідальність за порушення житлового законодавства. Житловий кодекс містить 7 розділів і 193 статті.

Основне завдання кодексу – створення механізму реалізації статті 47 Конституції, згідно з якою держава формує умови, за яких громадяни можуть побудувати житло, придбати його у власність чи оренду, для громадян, які потребують соціального захисту, житло їм надається безплатно або за доступну для них ціну.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави, що передбачає розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регіонального розвитку та містобудування.

Зокрема, цей указ дає старт для запровадження автоматичного включення до Реєстру будівельної діяльності документів, які є підставою для прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, що за класом наслідків належить до об’єктів з середніми або значними наслідками. Також до кінця року мають напрацювати скорочення строків розгляду справ за позовами про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт, про скасування реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації та про заборону експлуатації закінченого будівництвом об’єкта.

Крім цього, указом передбачається створення та запровадження єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та забезпечення його виконання.

Щодо громад та громадських бюджетів. Кабмін має переглянути методику формування спроможних територіальних громад з урахуванням критерію розвитку оптимальної мережі соціальної інфраструктури та доступності публічних послуг, а також забезпечення в установленому порядку розроблення згідно з такою методикою, схвалення і затвердження актуалізованих перспективних планів формування територій громад областей.

Важливим моментом є також указ про напрацювання та створення онлайн-системи для подання, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів – переможців Всеукраїнського громадського бюджету, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та за рахунок коштів отриманих від Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики “Підтримка регіональної політики України”.

Варто зауважити, що до кінця 2020 року мають розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Житлового кодексу України та проекти нових редакцій двох законів: “Про стимулювання розвитку регіонів” та “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави, де вказано низку реформ в економічній сфері країни.

Указ був підписаний з метою забезпечення подальшого здійснення структурних економічних реформ, запровадження додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення добробуту населення, гармонійного розвитку регіонів, продовження впровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави, за результатами наради, що відбулася 4 листопада 2019 року.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота