ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКОВОГО ВІДОБРАЖЕННЯ ЛІЦЕНЗІЇ НА ПРИДБАННЯ ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКОВОГО ВІДОБРАЖЕННЯ ЛІЦЕНЗІЇ НА ПРИДБАННЯ ПАЛИВНО-МАСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

18.12.2023 17:13

[1. Экономические науки]

Автор: Хмелюк Альона Василівна, кандидат економічних наук, доцент, кафедра фінансів та обліку, Дніпровський державний технічний університет; Моспан Катерина, здобувачка гр. ОП-20-1д, Дніпровський державний технічний університет


ORCID: 0000-0001-7367-4928 Хмелюк А.В.

Розкриття обліку ПММ має важливість з кількох ключових поглядів: фінансова та податкова дотриманість: облік ліцензій на паливно-мастильні матеріали має велике значення для відповідності фінансовим і податковим стандартам. Правильне відображення цих ліцензій у фінансових звітах є ключовим для забезпечення дотримання законодавства та уникнення податкових проблем; ефективне управління витратами: ліцензії на паливо є суттєвою складовою витрат для багатьох підприємств. Розуміння особливостей їх обліку дозволяє оптимізувати витрати, планувати бюджет і забезпечувати ефективне фінансове управління. 

Отже, розуміння та дослідження особливостей облікового відображення ліцензій на придбання паливно-мастильних матеріалів не лише є актуальним з фінансово-облікової точки зору, а й має значення для фінансової стійкості та стратегічного розвитку підприємства.

Ліцензування палива в Україні регламентується такими нормативними документами, як Податковий кодекс України [1] і Закон України №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» [2]. Згідно з даними документами, кожний суб’єкт господарювання, який має на меті зберігання чи реалізацію палива, повинен отримати ліцензію. 

Ліцензію не потрібно буде придбавати у випадку коли: відбувається придбання палива за готівку, талони, відомості або паливні карти безпосередньо у момент заправки автомобіля; зберігання палива здійснюється у баку автомобілів; зберігання палива відбувається у ємностях до 5 літрів; підприємство, установа чи організація знаходиться на утриманні державного або місцевого бюджету; підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву; суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Є два види ліцензій на паливо: з можливістю надання послуг зберігання і реалізації третім особам; для власних потреб.

Для отримання ліцензії з можливістю реалізації і зберігання третім особам, потрібно до Державного контролюючого органу подати такий список документів: заяву на отримання ліцензії; документ про річну сплату ліцензії; документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою; акт введення об’єкта в експлуатацію, або акт готовності об’єкта до експлуатації; дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію/застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Розглянемо спосіб відображення поетапного придбання ліцензії. Так, при отриманні ліцензії на зберігання палива для власних потреб потрібно лише подати заяву і копію платіжного доручення. Ліцензія видається на п’ять років. ДПС повинно видати ліцензію не пізніше ніж за 20 календарних днів. За відсутність ліцензії на підприємстві передбачений штраф у розмірі 500 000 грн.

Ліцензії на паливо в обліку відображаються як нематеріальний актив (НМА). Такий порядок регламентується п.5 НП(С)БО 8 «НА» [3].

Зауважимо, що вартість ліцензії на паливо складає 3900 грн. за 5 років, або 780 грн. в рік. Оплата здійснюється 1 раз на рік. Облік ліцензій здійснюється на субрахунку 127 «Інші НМА». Облікове відображення придбання ліцензії представлено в табл. 1.

Таблиця 1

Облік ліцензій на паливо




Джерело: особисті розрахунки авторів 

Таким чином, маємо наступний порядок списання ліцензії на паливо: ліцензія списується на підприємстві або після закінчення 5-ти річного терміну, або достроково, якщо підприємство припиняє пов'язану з нею діяльність.

Бухгалтерські записи при списанні ліцензії: після закінчення терміну: формується запис Дебет 133 Кредит 127, який відображає списання накопиченої за 5 років амортизації, а не самої ліцензії. У випадку дострокового списання: формуються два записи: Дебет 976 Кредит 127 для оплати неамортизованої частини вартості ліцензії та Дебет 377 Кредит 127 для відображення неоплаченої частини ліцензії.

Отже, витрати на списання ліцензії: ці витрати відображаються на рахунку 92 "Адміністративні витрати". Оскільки вони стосуються управління та обслуговування підприємства, вони не розподіляються між реалізованою та нереалізованою продукцією, а записуються на фінансові результати основної діяльності регулярно (щомісячно або щорічно).

Література

1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI//: URL:  http://zakon2.rada.gov.ua

2. Закон України №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 23.11.2018 №2628//: URL:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/481/95-%D0%B2%D1%80#Text

3. Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи»: Наказ Міністерства фінансів України від N 242 від 18.10.99  URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0750-99#Text






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота