ОГЛЯД ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ БАНКІВСТКИХ УСТАНОВ, СТВОРЕНИХ У ВИГЛЯДІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ З ПРИВАТНИМ КАПІТАЛОМ, В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОГЛЯД ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ БАНКІВСТКИХ УСТАНОВ, СТВОРЕНИХ У ВИГЛЯДІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ З ПРИВАТНИМ КАПІТАЛОМ, В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

20.12.2023 01:44

[1. Экономические науки]

Автор: Некрасов Олександр Васильович, АТ «Полтава-банк», голова наглядової ради; Шляховий Юрій Віталійович, АТ «Полтава-банк», незалежний директор наглядової ради


Порядок організації скликання та проведення загальних зборів банків, створених у вигляді акціонерних товариств з приватним капіталом(далі – загальні збори акціонерів) протягом тривалого часу залишався досить консервативним і передбачав проведення загальних зборів в очному форматі за особистої присутності акціонерів, які виявили бажання взяти в них участь.

Збройна агресія російської федерації та введення воєнного стану на території України, тимчасова окупація певної частині території України, обумовили необхідність внесення відповідних коректив  до вимог щодо скликання та проведення загальних зборів акціонерів, визначених чинним законодавством України.

Зазначені корективи, з періоду початку збройної агресії російської федерації та введення воєнного стану на території України, вносились на підставі відповідних рішень Національного комісії з цінних паперів та фондового ринку, відповідно до повноважень зазначених статті 6, пункту 37 частини другої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків»[1]. Додатково необхідно зазначити, що внесення відповідних коректив відбувалось одночасно з метою дотримання вимог, встановлених статтею 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», з метою мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії російської федерації проти України та сприяння стабільності ринків капіталу[2].

Паралельно в Україні відбувались зміни у законодавчій сфері, в тому числі і сфері діяльності акціонерних товариств, наслідком яким можна назвати і прийняття нового Закону України «Про акціонерні товариства»[3] (далі – Закон), який на законодавчому рівні врегулював ряд питань діяльності акціонерних товариства, в тому числі і тих, які стосуються їх діяльності в умовах воєнного стану.

На відміну від попередніх актів законодавства, які передбачали проведення зборів акціонерів в очному форматі за особистої присутності акціонерів, даним Законом суттєво розширено способи їх проведення, а саме шляхом:

- очного голосування (далі - очні загальні збори);

- електронного голосування (далі - електронні загальні збори);

- опитування (далі - дистанційні загальні збори).

При цьому, даним Законом встановлені певні особливості до такого традиційного формату, як очні загальні збори, відповідно до яких, кожний акціонер має право взяти участь в очних загальних зборах шляхом електронного заочного голосування засобами авторизованої електронної системи у порядку, встановленому Законом та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Певною новацією можливо вважати проведення електронних загальних зборів, які не передбачають спільної присутності на них акціонерів (їх представників) та проводяться виключно шляхом електронного заочного голосування акціонерів з використанням авторизованої електронної системи у порядку, встановленому Законом та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Також необхідно зазначити про закріплення за законодавчому рівні можливість проведення дистанційних загальних зборів, які не передбачають спільної присутності на них акціонерів (їх представників) та проводяться шляхом дистанційного заповнення бюлетенів акціонерами і надсилання їх до товариства через депозитарну систему України у порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

В той же час потребують безумовного врахування вимоги Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, викладені в Рішенні №154 від 16.02.2023 року «Щодо визначення особливостей проведення загальних зборів акціонерних товариств та загальних зборів учасників корпоративних інвестиційних фондів на період дії воєнного стану у 2023 році»[4], відповідно до яких: у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів акціонерного товариства, незалежно від змісту норм статуту та інших внутрішніх документів акціонерного товариства, якими регулюється порядок скликання та проведення загальних зборів, можуть бути проведені виключно одним з наступних шляхів:

- дистанційного проведення відповідно до Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 06 березня 2023 року № 236[5];

- проведення загальних зборів акціонерів акціонерного товариства, в яких беруть участь акціонери - власники 100 відсотків голосуючих акцій, відповідно до вимог статті 59 Закону України «Про акціонерні товариства»(за виключенням випадків, коли місцем проведення загальних зборів є тимчасово окуповані території України або територія держави, що визнається згідно з законодавством України державою-агресором). При цьому загальна кількість акціонерів акціонерного товариства, загальні збори якого проводяться відповідно цього підпункту, не може перевищувати п’яти осіб.

З урахуванням вищевикладеного можна зробити наступні висновки:

- незважаючи на істотне розширення на законодавчому рівні способів проведення загальних зборів акціонерів, способи їх проведення протягом дії воєнного стану залишаються досить обмеженими;

- обмеження способів проведення загальних зборів акціонерів протягом дії воєнного стану може ставити перед акціонерами ряд додаткових вимог, в тому числі і відносно необхідності наявності кваліфікованого електронного підпису;

- при проведенні загальних зборів акціонерів в умовах воєнного стану банківська установа має забезпечити необхідність дотримання вимог щодо безперервної діяльності, встановлених рядом нормативних документів Національного банку України[6, 7, 8].

Список літератури:

1. Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків : Закон України від 30 жовтня 1996 р. № 448/96-ВР: URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/448/96-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення 18.12.2023).

2. Про правовий режим воєнного стану : Закон України від 12 травня 2015 р. № 389-VIII : URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text (дата звернення 18.12.2023).

3. Про акціонерні товариства : Закон України від 27 липня 2022 р. № 2465-IX : URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2465-20#n1985 (дата звернення 18.12.2023).

4. Щодо визначення особливостей проведення загальних зборів акціонерних товариств та загальних зборів учасників корпоративних інвестиційних фондів на період дії воєнного стану у 2023 році : Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від  16.12.2023 р. №154 : URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0154863-23#Text(дата звернення 18.12.2023).

5. Порядок скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів : Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від  06 березня 2023 р. № 236 : URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0236863-23#Text(дата звернення 18.12.2023).

6. Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану : Постанова Правління Національного банку України від 24.02.2022 р. № 18:URL:https://bank.gov.ua/admin_uploads/law/Resolution_24022022_18_kp.pdf(дата звернення 18.12.2023).

7. Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп : Постанова Правління Національного банку України від 25.02.2022 р. № 23:URL:https://bank.gov.ua/admin_uploads/law/Resolution_25022022_23_kp.pdf(дата звернення 18.12.2023).

8. Про діяльність банків у територіальних громадах, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) : Постанова Правління Національного банку України від 05.05.2022 р. № 94 : URL : https://bank.gov.ua/admin_uploads/law/Resolution_05052022_94_kp.pdf(дата звернення 18.12.2023).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота