УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ ПОСТАЧАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ ПОСТАЧАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

21.12.2023 11:25

[1. Экономические науки]

Автор: Чекмасова Ірина Анатоліївна, кандидат технічних наук, доцент кафедри менеджменту Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»; Євстратов Сергій Володимирович, магістр кафедри менеджменту Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»


Міжнародна гуманітарна допомога відіграє важливу роль у забезпеченні людей,  які постраждали внаслідок російської агресії. Основними проблемами постачання міжнародної гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану є залежність від глобальних політичних процесів і подій; обмеженість інфраструктури в містах призначення вантажів та їх віддаленість від основних  транспортних магістралей; відсутність прямих зв'язків між споживачами гуманітарної допомоги, постачальниками та перевізниками. 

Основними завданнями логістики є ефективне управління постачанням вантажів: оптимізація маршрутів доставки, оптимальне використання ресурсів, зокрема, складського простору, а також забезпечення безпеки доставки гуманітарних вантажів. Логістичний ланцюг постачання гуманітарної допомоги включає кілька  основних етапів: планування, збирання, транспортування, зберігання та розподіл.  

Першим кроком в організації логістичних процесів постачання гуманітарної  допомоги в Україну в умовах воєнного стану є ретельне планування. На даному етапі  потрібно визначити необхідні ресурси, обсяги поставок, терміни доставки та  локалізацію пунктів зберігання та розподілу допомоги. Основними завданнями цього етапу є визначення потреб населення;  встановлення пріоритетів гуманітарної допомоги; визначення обсягів та термінів поставок;  локалізація пунктів зберігання та розподілу;  оптимізація маршрутів транспортування;  розробка плану евакуації та розміщення. 

Ефективне транспортування гуманітарної допомоги є однією з найважливіших  складових логістичних процесів. Умови воєнного стану можуть ускладнити  пересування та збільшити ризик для транспортних засобів та персоналу. Для проходження гуманітарними вантажами блокпостів у період дії  комендантської години перевізники отримують спеціальні перепустки у військових  адміністраціях того регіону, територією якого рухатимеся гуманітарний вантаж [1, 2]. Тому необхідно також враховувати безпеку та швидкість доставки. Пропонуємо наступну схему транспортування гуманітарної допомоги: вибір транспортних засобів;  організація маршрутів доставки;  забезпечення безпеки та охорони;  моніторинг доставки та відстеження руху вантажу;  співпраця з митними та прикордонними службами. 

Ефективне зберігання та розподіл гуманітарної допомоги передбачає належну  організацію складів та пунктів розподілу. Україна має велику територію, тому  важливо розташовувати склади та пункти розподілу в стратегічних місцях, що забезпечить швидку та ефективну доставку гуманітарної допомоги до постраждалих  районів. Пропонуємо наступну схему зберігання та розподілу гуманітарної допомоги: вибір та підготовка складських приміщень;  організація системи зберігання та інвентаризації; розподіл гуманітарної допомоги за потребами; взаємодія з місцевими органами влади та громадою; моніторинг та оцінка ефективності розподілу. 

Оперативне реагування та координація є необхідними складовими успішної  організації логістичних процесів постачання гуманітарної допомоги в умовах  воєнного стану. Необхідно встановити механізми зв'язку та співпраці між  міжнародними та місцевими гуманітарними організаціями, урядовими структурами,  військовими силами та місцевим населенням для швидкого та ефективного  реагування на потреби. Координація суб’єктів постачання міжнародної гуманітарної допомоги наведено в таблиці.

Таблиця – Координація постачання міжнародної гуманітарної допомоги




Організація логістичних процесів постачання міжнародної гуманітарної  допомоги в Україну в умовах воєнного стану вимагає комплексного та системного  підходу [1]. Співробітництво та координація між урядовими органами, міжнародними  організаціями, військовими силами та громадськими організаціями є ключовими  факторами успішного забезпечення постраждалих населених пунктів гуманітарною  допомогою. 

Література

1. Механізм надання державою гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану. НАЗК. URL: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/07/Mehanizmy-

nadannya-derzhavnoyu-gumanitarnoyi-dopomogy-v-umovah-voyennogo-stanu.pdf

2. Про затвердження Порядку встановлення особливого режиму в’їзду і

виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без

громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її

місцевостях, де введено воєнний стан. Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 No1455. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота