КОЛЕКТИВНІ ПСИХО-ТРАВМИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

КОЛЕКТИВНІ ПСИХО-ТРАВМИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

13.10.2023 19:57

[3. Философские науки]

Автор: Кривоніс Анастасія Євгеніївна, здобувачка освіти, 1 курс, медичний факультет, Полтавський державний медичний університет


Досліджуючи історію українського народу, ми зустрічаємося з невідповідністю реалій та джерельного фактажу. Соціо-політичні сили того чи іншого періоду диктували свою історію та не давали можливості комплексно вивчати причини, наслідки та перебіг матеріально-духовного стану українців. В умовах гібридної війни травматизація переважно носить не лише фізичний, проте і психологічний характер, що за умови масовості дії чинника перетворюється на колективну психoтравму. За подальшого замовчування та відсутності досліджень у напрямку колективної психологічної травматизації можливі разючі наслідки в психіці наших нащадків. Наразі є нагальна потреба в систематизації та комплексній оцінці психотравм, оскільки саме їх ґрунтовне дослідження дасть можливість побудувати майбутню програму не лише реабілітації, а й подолання психологічних загроз нашого суспільства.

На мій погляд сьогодні є актуально чітко дослідити поняття "колективна психотравма", її особливості, характер передачі. Систематизувати періоди травматизації, їх причини, наслідки та подальші прояви. Розглянути конкретні приклади травматизації нашого народу та оцінити їх динаміку спираючись на статистичні дані та результати вузько направлених досліджень.

Робота над дослідженням проходила у кілька етапів: перший - збір даних, вивчення джерел та систематизація отриманої інформації; другий-обробка даних, порівняння результатів досліджень та конкретизація; третій етап-аналіз та систематизація отриманих результатів шляхом використання загальнонаукових методів(аналізу та синтезу). Проаналізовано праці Горностай П. П., Суший О. В. та інших. Особливу увагу приділено статистичним результатам міжнародних науково практичних конференцій. Для оцінки сучасного психологічного стану українських громадян використовувалися результати загальнонаціональних опитувань: "Психологічні маркери війни", аудиторією якого було населення України віком від 18 і старші у всіх областях, крім тимчасово окупованих регіонів. Результати зважені із використанням актуальних даних Державної Служби Статистики України. 

Що ж є колективною травмою чи то психічною травмою? Це травма отримана групою людей будь-якого розміру внаслідок соціальної, техногенної чи екологічної катастрофи або злочинних дій терористичних чи інших соціальних суб’єктів. Причиною нинішньої колективної травми є те, що вона зачіпає людей прямо не причетних до травмуючих причин, що є наслідком ведення гібридної війни. Жертвами КПТ стають соціальні групи і саме вони вважаються об’єктами травматизації та суб’єктами травматичних переживань.

На даний момент можна виявити кілька основних психотравм українців а саме: голодомор- наслідки якого почали активно опрацьовувати, лише після його визнання як геноциду у 2006; Друга світова війна - психологічний вплив якої був не однорідним для всього людства не лише українців; Чорнобильська катастрофа - вплив якої треба вивчати спираючись на конкретні приклади, проте була більшою мірою подолана через можливість населення оплакувати героїв та відсутністю умисності; російська агресія та військові дії - оцінити повноцінно вплив гібридної війни зараз неможливо, проте саме зараз необхідно ретельно аналізувати дані соціологічних досліджень, щоб розпочати побудову програми реабілітації населення.

Важливими поняттями при аналізі КПТ є її динаміка, що визначається через порівняння впливу на соціальні групи у різні проміжки часу, та трансгенераційний механізм передачі, який полягає у тому, що представники травмованої групи, що залишилися в живих, та їх нащадки відчувають потребу емоційного відреагування, що є умовою зцілення. Саме ґрунтовний розгляд цих аспектів дає можливість у майбутньому, після закінчення прямої та опосередкованої дії стресового чинника, спрогнозувати вектор наслідків для нашого суспільства. Які умовно поділяються на конструктивні та деструктивні. До деструктивних форм подолання або компенсації КПТ ми віднесемо: створення соціальною групою агресивної, расистської, тоталітарної ідеології, яка формує подальший вектор взаємодії з іншими групами за допомогою агресії,війни,тероризму та переслідувань. КПТ може породжувати не лише деструктивні тенденції,але й конструктивні. Однією з яких є - консолідація групи. Наразі необхідне чітке розуміння, що і конструктивні, і деструктивні наслідки можуть перебувати як і в активному,так і в пасивному полюсі . Та саме питання визначення полюсу є вкрай важливим для подальшої стратегії реабілітації,оскільки пасивний полюс може існувати у вигляді сповідування ідеї колективної меншовартості  ,формування психології жертви та постійного прагнення зовнішнього патронату або приєднання до певних груп ,де можливо відчути захист.

 В ході дослідження було розглянуто поняття колективна травма, опрацьовано інформацію про її особливості та систематизовано головні психотравми українського народу за останнє сторіччя. Визначено їхні особливості та динаміку,деякі із них потребують додаткових вузькоспеціалізованих досліджень. Спираючись на дані опитувань визначено динаміку розвитку КПТ в умовах російсько-української війни.

Психотравма , що формується зараз є особливою оскільки це перший для нашого народу приклад впливу подразників для психіки на рівні свідомого та несвідомого. Високо специфічною є вікова відповідність реакції населення на події,оскільки молоде покоління переважно адаптується через сепарацію від політичних подій у майбутньому це може мати катастрофічні наслідки для формування політичної свідомості нашої нації.

Переважна більшість показників потребують детального вивчення,для розроблення плану подальшої реабілітації нашого населення не лише у напрямку психології, проте і в руслі формування здорових політичних поглядів та об'єктивної оцінки політичних процесів без подальшої спекуляції тригерами набутими в умовах військових дій.

Література:

1. Горностай П. колективна травма та групова ідентичність. психологічні перспективи. – 2012. – С. 89–90.

2. БДМУ. Психологічні наслідки трансгенераційних травм поколінь. На прикладі Голодомору в Україні.– 2020. http://psychology.bsmu.edu.ua/home/novini/psihologicninaslidkitransgeneracijnihtravmpokolinnaprikladigolodomoruvukraieni.]



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота