РОЗВИТОК НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ ГАЛУЗЕВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РОЗВИТОК НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕХАНІЗМУ ГАЛУЗЕВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

07.05.2014 00:26

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Афанасьєва Марія Григорівна, старший викладач кафедри вищої математики, ДВНЗ “Криворізький національний університет”


Проблеми національної безпеки знаходяться сьогодні в центрі уваги більшості цивілізованих країн світу, міждержавних утворень та громадських об’єднань. Причиною такої уваги є глобальне середовище безпеки, яке сьогодні містить у собі велику кількість загроз різноманітного характеру. Отже, Україна проходить складний історичний період державного становлення під тиском тривалої економічної кризи, яка надзвичайно актуалізувала питання її національної безпеки і, передусім, що стосуються розвитку науково-методичного забезпечення механізму галузевої економічної безпеки держави. На жаль, перші роки існування Української держави позначилися руйнуванням значного економічного потенціалу і призвели до того, що її економічний потенціал (матеріальна основа національної безпеки) нині значно ослаблений [1, с. 13, 37, 41; 2, с. 35-40].

Проблематичними і особливо актуальними в умовах сучасних економічних реалій для суб’єктів господарювання постають питання щодо забезпечення їх економічної безпеки шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх загроз та кількісного їх вимірювання на різних рівнях ієрархії управління економікою [1, с. 42-58; 3, с. 201-204].

Аналіз сучасної методології та інструментарію оцінки та прогнозування економічної безпеки, як економічної категорії, свідчить про наявність певних прогалин у теорії дослідження антикризового управління процесом забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарювання на галузевому, міжгалузевому та регіональному рівнях.

Тому, в умовах сучасних економічних реалій, удосконалення методів оцінки та прогнозування економічної безпеки має важливе значення, як для суб’єкта господарювання, так і для національної економіки країни в цілому. При цьому, розробці рекомендацій з управління економічною безпекою, як економічною категорією, повинна передувати комплексна якісна оцінка як рівня економічної безпеки суб’єкта господарювання, так і його окремих ключових складових. У цьому зв’язку, перш за все необхідно розвивати методичні підходи та економіко-математичні моделі щодо визначення нормалізованих частинних показників складових економічної безпеки, збалансованих відносно лінійно-пропорційних залежностей їх відхилень у відсотках від нормативних значень, що дозволяє спростити процедури експертного оцінювання впливу окремих складових економічної безпеки на загальний рівень економічної безпеки суб’єкта господарювання, і як наслідок, підвищити достовірність його оцінки й прогнозування.

Запропоновані шляхи удосконалення методичних підходів та процедур економіко-математичного моделювання будуть корисними вітчизняним суб’єктам підприємницької діяльності, зокрема, гірничо-металургійного і агропромислового кластерів та ін., сприятимуть проведенню більш ґрунтовної якісної та кількісної інтегрованої оцінки загального рівня їх економічної безпеки, здійсненню його прогнозування на майбутнє, що дасть змогу забезпечити їх фінансову стабільність та ефективну виробничо-господарську діяльність.




Джерела:

1. Васильців Т.Г. Економічна безпека підприємництва України: стратегія та механізми зміцнення: Монографія. – Львів: Арал, 2008. –  384с.

2. Ковальов Д. Кількісна оцінка рівня економічної безпеки підприємства / Д. Ковальов, І. Плєтнікова // Економіка України. – 2000. – № 4. – С 35-40.

3. Вітлінський В.В. Моделювання економіки: Навч. посібник / В.В. Вітлінський. – К.: КНЕУ, 2003. – 408 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота