ЗАСАДИ ПОБУДОВИ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗАСАДИ ПОБУДОВИ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ В УКРАЇНІ

11.10.2014 13:03

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Поляков Максим Валерійович, кандидат економічних наук, генеральний директор «Ноосфера Венчурс ЮЕсЕЙ, Інк.»


Перехід до економіки знань є стратегічним завданням для України у контексті європейського вибору та інноваційної перебудови національного господарства. Наприкінці 1990-х – початку 2000-х рр. в Україні було задекларовано курс на прискорений перехід до інноваційної моделі розвитку, прийнято ряд відповідних стратегій і концепцій (Національна стратегія розвитку “України – 2015”, Концепція науково-технологічного та інноваційного розвитку України, Концепція розвитку національної інноваційної системи та ін.). У цих документах передбачено розбудову бази інноваційної економіки, де знання будуть відігравати вирішальну роль. Було також розроблено проект Доктрини економіки знань, у якому визначались завдання, пріоритети та головні елементи такої економіки, а також передбачались зміни державної політики. 

Провідні вітчизняні науковці приділяють велику увагу розробці теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо швидкої побудови економіки знань в Україні (наприклад, [1]). Це відповідає і прогресивним світовим тенденціям, через що недотримання цього вектору загрожує ще більшим відставанням і занепадом.

Однак з 2004-2006 рр. (коли закінчився період активної розробки доктринальних документів) значущих успіхів не спостерігалось. Багато кроків і заходів фактично залишились безрезультатними. Це було зумовлено різноманітними причинами, зокрема політичною нестабільністю та відсутністю чіткої і послідовної інноваційної політики, а також незадовільним ставленням держави до сфери знань. Це підтверджується як науковими дослідженнями, спостереженнями і результативністю економіки.

З іншого боку, вітчизняні вчені за останні десять років, особливо спостерігаючи  розвиток української економіки, підготували достатньо потужні напрацювання у сфері інноваційного реформування та розбудови економіки знань. Зокрема прикладом можуть бути праці Л. Федулової [2] та Ю. Іванова і В. Колесніченко [3], в яких доведено важливість економіки знань для підвищення міжнародної конкурентоспроможності. Потрібно зазначити, що таке складне явище як економіка знань, яка втілює нову суспільну, господарчу та наукову парадигму, потребує подальших досліджень і пошуку. 

Події 2013-2014 рр. показали ще більшу важливість для України настанов щодо становлення економіки знань. Економічна політика останніх трьох-чотирьох років вкрай загострила ті проблеми, які існували всі роки незалежності. Національне господарство України потребує скоріших і радикальних реформ. Існують підстави стверджувати, що теоретико-методологічною та ідеологічною основою для цього повинна стати концепція економіки знань. Тим більше, в Україні існують для цього всі основні передумови, зокрема потужний науковий потенціал, який повинен стати опорою нової економічної системи. 

Теоретичну основу побудови економіки знань в Україні складають теорії: інновацій, економічного зростання, людського капіталу, модернізації, інституціоналізму, конкурентоспроможності. У якості основоположних наукових концепцій варто виділити такі: національної інноваційної системи, нової економіки, інформаційної економіки, постіндустріального суспільства, відкритих інновацій, технологічних укладів. Враховуючи постійне зростання уваги, економіка знань і сама перетворюється на цілісну наукову концепцію, яка набуває всеохоплюючого практичного значення. Зокрема це стосується удосконалення системи державного регулювання та перебудови суспільних інститутів.   

Серед найбільш важливих методологічних принципів переходу до економіки знань потрібно виокремити наступні: удосконалення інституційних систем;  послідовності і гнучкості політики; спеціального забезпечення змін; гармонійності структурних й інституційних змін, готовності до опору; спроможності до глибоких змін; орієнтації на постійне навчання.   

Економіка знань – це прогресивна модель для всього світу. Поки до неї реально перейшли тільки США. Приклад України у свою чергу є показовим. Він багато в чому відрізняється від ситуації в інших державах. Не можна сказати, що в України склались сприятливі умови для такого складного переходу, але він досі є можливим і необхідним. У першу чергу це залежить від позиції влади і якості державних інститутів, прагнення до реального реформування та повної перебудови структури економіки.  

Значний інституційний імпульс Україні дає європейська інтеграція. Включення у європейські науково-дослідні організації та участь у міжнародних програмах стануть додатковим чинником активізації української влади. Окрім масштабних структурних та інституційних змін, яких вимагає економіка знань (особливо в Україні), важливою передумовою її реального становлення є зміни соціальні. Саме суспільство є рушієм використання нової парадигми та ідеології. У цьому плані в Україні, враховуючи стан громадянського суспільства, потрібно активізувати наукові кола і посилювати роль громадських наукових організацій.    




Література: 

1. Україна у вимірі економіки знань: монографія / За ред. В.М. Гейця; Ін-т економіки та прогнозування НАН України. – К.: “Основа”, 2006. – 592 с.

2. Федулова Л.І. Концептуальні засади економіки знань / Л.І. Федулова // Економічна теорії. – 2008. – №2. – С. 37-60.

3. Іванов Ю.Б. Місце і роль економіки знань у забезпеченні конкурентоспроможності національної економіки [Електронний ресурс] / Ю.Б. Іванов, В.Ф. Колесніченко // Теоретичні і прикладні питання економіки. – Вип. 24. – Режим доступу: http://tppe.econom.univ.kiev.ua/data/2011_24/Zb24_04.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота