ПРИЧИНИ ЖІНОЧОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРИЧИНИ ЖІНОЧОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ

13.10.2014 13:33

[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal executive law. Court organisation. Law enforcement agencies, public prosecutor’s and public defender’s offices]

Author: Дрозд Тетяна Сергіївна, студентка факультету соціології і права Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут"


Розглядаючи злочинність ми завжди розмежовуємо її на чоловічу і жіночу. Але більшу увагу ми приділяємо чоловічій злочинності, ніж жіночій, хоча насправді жіноча злочинність також дуже розповсюджена у світі.

Відомий лікар – психіатр Ч. Ломброзо стверджував, що жіноча злочинність – це скла¬дова частина всієї злочинності, яка підкоряється її загальним закономірностям та змінам.

Існують також інші визначення жіночої злочинності. Наприклад, І. М. Даньшин  вважає, що жіноча злочинність – це сукупність злочинів, що вчиняються особами жіночої статі  на певній території за певний проміжок часу.   [1; c.214]

На мою думку, останнє визначення найбільш вдало характеризує ознаки жіночої злочинності.

Не зважаючи на те, що становище жінок в суспільстві  змінюється, рівень жіночої злочинності в Україні все одно залишається нижчим за рівень чоловічої злочинності у п’ять – сім разів, як зазначає  О. Гаргат – Українчук.[3]

Найбільш розповсюдженими жіночими злочинами в Україні вважаються злочини вчинені на сімейно – побутовому рівні. Причинами вчинення таких злочинів є недостатня матеріальна забезпеченість, пияцтво, житлова невлаштованість, різниця в розмірах заробітної плати дружини  і чоловіка, розходження поглядів подружжя щодо розподілу домашніх обов’язків.

Як свідчить статистика в Україні кількість притягнених до кримінальної відповідальності жінок, які вчинили тяжкі злочини, зростає.  Так зокрема частка вчинених жінками тяжких тілесних ушкоджень у структурі жіночої злочинності становить 7%. [4]

Хоча, на мою думку, злочини, які вчиняються жінками, в цілому менш  жорстокі, ніж злочини, що вчиняються чоловіками.

При вчиненні злочинну дуже важливе значення має чуттєвість як складова жіночої психіки. На відміну від чоловіків в жіночій психіці важливу роль відіграють почуття материнства, опіки, співчуття, жалості, чуттєвість. Усі ці особливості  відчутно впливають на дії та кінцевий результат вчинення жінкою злочину.

Також причинами жіночої злочинності є  соціально – економічні негаразди, які в свою чергу впливають на соціально – психологічний стан сімейно – побутових відносин, які з часом переростають у сімейні скандали, а потім і в сам злочин.

Після відбуття покарання  у вигляді позбавлення волі багато жінок стають соціально дезадаптованими, що призводить до повторного вчинення злочину. Повторне вчинення злочинів найбільш розповсюджене серед жінок – алкоголічок. Так, майже 40% злочинів вчиняються жінками у нетверезому стані.

Проблема загострення жіночої злочинності на сьогоднішній день є однією з найбільш важливих для суспільства. У сучасних економічних умовах жінка часто повинна йти на вчинення злочину, щоб елементарно забезпечити собі існування у цьому світі. Нестабільність сімейного заробітку, високі ціни і відсутність грошей змушують жінок вчиняти злочини як вперше, так і повторно.

Отже, можна зробити висновок, що злочинність жінок є однією із найважливіших проблем  у нашій державі. А серед основних причин жіночої злочинності можна назвати безробіття,  недостатню матеріальну забезпеченість сімей, соціально – психологічну і моральну нестабільність (зокрема у подружніх відносинах), що часто призводять до вчинення злочинів жінками. 




Список використаних джерел:

1. І. М. Даньшин, В. В. Голіна, М. Ю. Валуйська та ін.; за заг. ред. В. В. Голіни. - Кримінологія: Загальна та Особлива частини: підручник / 2-ге вид. перероб. і доп. - Х.: Право, 2009. - 288 с.

2. В.В Голіна - Кримінологія України навчальний посібник- Харків,2011 р. - с.120

3. Гаргат – Українчук О.М - Кримінологічна характеристика жіночої злочинності. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe. 

4. Чаплик М.М - Тенденції жіночої злочинності в Україні. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://lib.chdu.edu.ua/pdf/naukpraci/sociology/2012/201-189-22.pdf. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота