ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУРОГАТНОГО МАТЕРИНСТВА В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ СУРОГАТНОГО МАТЕРИНСТВА В УКРАЇНІ

21.09.2015 19:05

[Section 3. Civil and family law. Civil judicial law. Commercial law. Housing right. Obligation law. International private law. Labour law and public guarantee law]

Author: Маріц Дарія Олександрівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри інформаційного права та права інтелектуальної власності Національного Технічного Університету України «Київський політехнічний університет»


Цивільні правовідносини складають основну частину всіх правовідносин, що підлягають регулюванню з боку права. Так, надання послуг з сурогатного материнства здійснюється на підставі укладеного цивільно-правового договору. 

Порядок визначення походження дитини, народженої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій регулюється статтею 123 Сімейного кодексу України (далі – СК країни) [1]. Відповідно до ч. 2 ст. 123 СК України, у разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя. Основи законодавства України про охорону здоров'я в ст. 48 містять регламентацію штучного запліднення та імплантації ембріона. За даною нормою застосування штучного запліднення та імплантації ембріона здійснюється згідно з умовами та порядком, встановленими центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я, за медичними показаннями повнолітньої жінки, з якою проводиться така дія, за умови наявності письмової згоди подружжя, забезпечення анонімності донора та збереження лікарської таємниці [2]. 

Європейське товариство репродукції людини та ембріології (ESHRE) вважає сурогатне материнство морально прийнятним методом лікування безпліддя [3]. За визначенням Європейського товариства репродукції людини (ESHE), сурогатне материнство – це комплекс методів, а сурогатна матір – це жінка, яка погоджується виносити і народити дитину для певної пари. Таким чином, з медичної точки зору, сурогатне материнство – це запліднення яйцеклітини штучним методом з наступним поміщенням ембріона, отриманого від генетичних батьків, в порожнину матки іншої жінки – сурогатної матері. З юридичної точки зору – це послуга з виношування і народження дитини з наступною реєстрацією немовляти як дитини замовника послуги. Між тим, є і інше визначення, прийняте Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 2001 році, яка оперує не терміном «сурогатна матір», а терміном «гестаційний кур’єр». Відповідно до умов договору, батьками народженої дитини будуть один або обидві людини, чиї гамети використовувалися для запліднення [4].

 Отже, на  законодавчому рівні сурогатне материнство має визначене регулювання і є легітимною послугою, що опосередковується договірними відносинами. Адже наведені нормативно-правові акти носять лише дозвільний характер. Водночас, на практиці виникають питання, що в подальшому стають предметом судового розгляду, з приводу реєстрації новонародженої дитини не особами, які по суті є замовниками послуги (тобто майбутніми батьками), а сурогатною матір’ю. Тому, правове регулювання відносин, що виникають у сфері репродуктивної медицини є мало дослідженим та вимагає чіткої регламентації з боку законодавця. І відповідно дана проблематика стане предметом подальшого вивчення. 




Література:

1. Сімейний кодекс України // ВВР. - № 21-22. – 2002. – Ст.135. 

2. Основи законодавства України про охорону здоров’я //  ВВР. - № 4. – 1993.  Ст. 19. 

3. Сурогатне материнство. – https://broodex.com/ua/uk/legal/medicine/surrogacy. - [Електронний ресурс] - Назва з екрана. 

4. Що говориться в новому законі про сурогатне материнство? http://life-schools.com/uk/pages/237423. -  [Електронний ресурс] - Назва з екрана. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота