РОЛЬ ПОТРЕБ У ФОРМУВАННІ ТА РОЗВИТКУ СПОЖИВЧОГО РИНКУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ПОТРЕБ У ФОРМУВАННІ ТА РОЗВИТКУ СПОЖИВЧОГО РИНКУ

21.06.2016 13:43

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Яхно Т.П., кандидат економічних наук, доцент кафедри Львівського торговельно-економічного університету; Яхно П.Є., студент Львівського торговельно-економічного університету


В сучасному середовищі розвиток та становлення споживчого ринку залежить від різноманітних потреб окремої особистості та суспільства в цілому. Особисті потреби дуже різноманітні. Залежно від характеру, природи виникнення виділяють три їх групи (класи): фізичні, соціальні та інтелектуальні. Фізичні потреби пов'язані з підтриманням фізичного життя людини. До них належать потреби в їжі, одязі, житлі, а також такі, як потреба в руховій активності, в сні та інші. Ці потреби задаються людині самою природою. 

Соціальні потреби  -  виникають у зв'язку з тим що людини а є членом соціуму. До них відносяться потреба у громадській діяльності, самовираженні, спілкуванні з людьми, забезпеченні соціальних прав. Соціальні потреби народжуються в процесі діяльності людини як соціального суб'єкта. На відміну від фізичних вони не задаються природою, не закладаються генетично, а утворюються  під час становлення людини як особистості, його розвитку як члена суспільствах[1, c.23]. 

Інтелектуальні потреби народжуються розумом людини і пов'язані з його інтелектуальною діяльністю. Це потреби в пізнанні навколишнього світу, освіті, підвищенні кваліфікації, різних видах творчої діяльності (у тому числі і творчої самодіяльності) і ін. Як і соціальні, вони є потребами, створеними суспільством, розвиваються разом з розвитком людини, підвищенням його інтелектуального рівня, купуються в процесі становлення людини, як особистості. Вирішальну роль в цьому відіграє суспільне середовище, в якій знаходиться і виховується людина. 

Представники минулих теорій суспільного розвитку бачили в потребах суспільства вираження природи людей, тому матеріальні потреби відносили до економічних. На нашу думку матеріальні потреби є окремою складовою, які безпосередньо впливають на розвиток та становлення споживчого ринку.

В основі будь-якої діяльності людей лежать матеріальні потреби. Визначаючи їх спрямованість потрібно виходити з того, що відтворення людини, як споживчого процесу, є обміном речовин з природним середовищем, який потрібно постійно підтримувати у динамічній рівновазі.

Матеріальні потреби представляють собою об'єктивні умови існування людини, які створенні в момент формування та створення життєвих ситуацій, а останні в свою чергу обумовлюють стан споживчого ринку. Матеріальні інтереси виявляються у прагненні до придбання матеріальних благ (зручне житло та умови проживання, екзотичні продукти споживання та інше)[3, c. 35]. 

Таким чином в умовах переходу до ринкової економіки важливого значення набуває забезпечення зростання добробуту населення: задоволення потреб, які кількісно зростають та якісно змінюються. При цьому особливо важливу роль відіграє тісний взаємозв'язок між потребами окремого громадянина (індивідуума) та суспільства в цілому, а також  при формуванні та розвитку споживчого ринку.




Література:

1. Трансформаційна економіка: навч. посіб. / Савчук В. С., Ю. К. Зайцев, І. Й. Малий та ін.; За ред. В. С. Савчука, Ю. К. Зайцева. – К. : КНЕУ, 2006. – 612 с.

2. Фертіков Т.М. Добробут як об’єкт соціально-економічної політики держави / Т.М. Фертікова // Економічні науки. – 2010. - № 2. – С. 24-31.

3. Якість економічного зростання: Пер. з англ./ В.Томас, М.Дайламі, А. Дарешвар та ін.; Наук. ред. пер. О.Кілієвич. – К.: Основи, 2002. – 350 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота