ПРОВЕДЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ВСТАНОВЛЕННЯ І ПОШУК ПРАВОПОРУШНИКА» - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРОВЕДЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ВСТАНОВЛЕННЯ І ПОШУК ПРАВОПОРУШНИКА»

07.07.2016 23:12

[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal executive law. Court organisation. Law enforcement agencies, public prosecutor’s and public defender’s offices]

Author: Богачук Василь Степанович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри права Академії рекреаційних технологій і права


Діяльність по встановленню правопорушника, який вчинив підроблення грошей можна розділити на два основні етапи, перший – виявлення зазначеної особи, другий – її викриття. Виявити особу, яка підробляє гроші, значить зібрати відомості, які вказують на те, що дана конкретна особа могла вчинити зазначене правопорушення. У тому випадку, коли версія із цього приводу при перевірці знайшла об’єктивне, повне й всебічне підтвердження, виявлена особа вважається викритою. Отже, викрити особу, яка вчинила підроблення грошей – значить зібрати достатні докази, які дають підставу для однозначного висновку про те, що дана конкретна особа вчинила розслідуване діяння.

З метою виконання зазначених завдань, у рамках тактичної операції «Встановлення і пошук злочинця» реалізується таке: а) досліджується (інколи неодноразово) місце події і його околиці, вивчаються виявлені там сліди, інші об’єкти; б) проводяться загороджувальні заходи, спрямовані на пошук, переслідування, захоплення правопорушника (переслідування, засідки, перевірка транспортних засобів і т. ін.); в) здійснюється перевірка наявних стосовно справи повідомлень у засобах масової інформації, усної й письмової інформації (сигналів), які надходять до правоохоронних органів від населення в конфіденційній і офіційній формах про запідозрених осіб, випадки, події, які являють оперативний і слідчий інтерес; г) опитується місцеве населення (при суцільному або вибірковому відпрацьовуванні житлового сектора), особи, які перебували в районі події в період часу, який цікавить слідство (продавці, покупці й т. ін.); ґ) виготовляються, розмножуються й передаються каналами оперативного зв’язку для використання з пошуковою метою мальовані й композиційні суб’єктивні портрети запідозрених осіб (якщо свідки-очевидці описали особу, яка розповсюджувала підроблені гроші); д) передаються повідомлення, звернення до населення представників правоохоронних органів з проханнями посприяти в затриманні правопорушника, у виконанні інших актуальних завдань; е) мобілізуються можливості агентурного апарата й довірених осіб; є) вивчаються кримінальні провадження (справи) про розкриті й нерозкриті факти підроблення грошей, вчинені у певних регіонах за певний період часу; ж) інформується з метою організації взаємодії оперативний і слідчий склад Національної поліції суміжних, інших регіонів; з) перевіряються особи, схильні до вчинення підроблення грошей; и) призначаються попередні дослідження, експертизи виявлених об’єктів і проводяться інші оперативні заходи і слідчі (розшукові) дії.

Основне завдання яке ставиться при цьому – якнайшвидше виявити те джерело інформації, яке містить зачіпку, дає «ключ» до розкриття вчиненого й виходу на правопорушника.

Носії такого роду інформації локалізуються й відшукуються у двох сферах: перша – сфера реалізації кримінальної активності (місце події плюс прилягаюча до нього територія); друга – припускає сфери реалізації перед- і посткримінальної активності шуканої особи, а також інших осіб, які володіють відомостями про ознаки правопорушника й обставини вчиненого.

Тому пошук доцільно проводити серед таких категорій осіб: а) раніше засуджені або ті, хто притягувався до відповідальності за вчинення підроблення грошей, документів, цінних паперів, чеків та ін.; б) граверів, осіб, що володіють навичками цинкографів, поліграфістів, фотографів і т. ін.; в) спосіб життя та антигромадська поведінка яких дозволяють зробити висновок про можливість вчинення ними таких правопорушень; г) молодь, у тому числі неповнолітні, які входять до груп антигромадського спрямування і надмірно цікавляться комп’ютерною технікою; ґ) мають доступ до матеріалів, придатних для виготовлення друкованих форм, паперу, використовуваних для друкування паперових грошей, до устаткування й інструментів, необхідних для виготовлення фальшивих грошових знаків; д) не пов’язаних з поліграфічним виробництвом, але, проявляють до нього підвищений інтерес.

З урахуванням цього на практиці сформувалися два основні напрями виявлення правопорушника, який переховується. У рамках одного з них виконання розглянутого завдання йде, опираючись на відомості, отримані при криміналістичному аналізі кримінального правопорушення й обстановки, в якій воно вчинене. Другий – припускає можливість виявлення правопорушника за даними про перед- і посткримінальні події, так чи інакше пов’язані з кримінальним правопорушенням, яке розкривається, у першу чергу про ті події, учасником яких був правопорушник.

У рамках реалізації тактичної операції «Встановлення і пошук правопорушника» є й інші шляхи виявлення особи, яка вчинила підроблення грошей, зокрема: а) за даними, отриманим під час дослідження матеріально-фіксованих слідів правопорушення й правопорушника, документів що йому належали, предметів які загублені, кинуті ним під час затримання після виявлення підробки яку він хотів обміняти, передані на зберігання іншим особам, інших речових об’єктів, з якими він взаємодіяв до, у ході й після правопорушення (наприклад, якщо певне поліграфічне устаткування, інструменти для виготовлення кліше, комп’ютерну техніку правопорушник передав на зберігання знайомим; під час вивчення змісту перехоплених листів відправлених поштою або нелегально переданих на волю записок з місць утримання арештованих та ін.); б) шляхом перевірки конфіденційних даних, які надійшли оперативними каналами; в) за результатами криміналістичного аналізу місця, часу, мотиву, мети, способу вчинення правопорушення й інших обставин.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота