ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ

10.03.2017 14:11

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Халатур Світлана Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів та банківської справи Дніпропетроського державного аграрно-економічного університету м. Дніпро, Україна


Розвиток української економіки залежить від ефективного функціонування агропромислового комплексу України та його галузей. Основним завданням якого є досягнення стійкого росту виробництва сільськогосподарської продукції, надійне забезпечення країни продуктами харчування і сировиною, об'єднання зусиль усіх галузей для отримання високих кінцевих результатів. 

Вітчизняні товаровиробники сільськогосподарської продукції мають великий потенціал, який не може реалізуватись через низку проблем, однією з яких є відсутність конкурентоспроможності аграрного сектору економіки. 

Конкурентоспроможність агропромислового сектору є багатогранним поняттям, яке характеризує його здатність конкурувати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Конкурентоспроможність – один з найважливіших чинників, що забезпечує сталий розвиток галузі та будь-якого підприємства, зокрема. Наразі, питання підвищення конкурентоспроможності підприємств АПК є особливо актуальним.

Поняття конкурентоспроможності аграрних підприємств трактується неоднозначно. Досить повно та системно розкривають поняття конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в своєму визначенні М. Малік та О. Нужна. На їх думку – це здатність суб’єктів економічної діяльності аграрної сфери пристосовуватись до нових умов господарювання використовувати свої конкурентні переваги і перемагати в конкурентній боротьбі на ринках сільськогосподарської продукції та послуг, максимально ефективно використовувати земельні ресурси, якомога повніше задовольняти потреби покупця шляхом аналізу структури ринку і гнучко реагувати на зміну його кон'юнктури [1]. Однак забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств не обмежується використанням тільки земельних ресурсів. Специфіка сільськогосподарського виробництва полягає у значній залежності від погодних умов, природних ресурсів, тривалим циклом виробництва, та ін.

Зауважимо, що сільське господарство залишається єдиною галуззю, яка має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі, тобто більше експортує, ніж імпортує. В сучасних умовах сільськогосподарська продукція займає значну частку у зовнішній торгівлі України, а саме у 2016 році частка експорту товарів українського АПК склала 43%. Для порівняння в 2011 році цей показник становив лише 18% (рис. 1). 

 

Рис. 1. Частка експорту товарів АПК в загальному обсязі експорту за 5 місяців в 2011-2016 рр., % [2] 

Україна має значні можливості для розвитку аграрного сектору та перетворення його у високоефективну сферу економіки. Сприятливі ґрунтово-кліматичні передумови, родючі землі сприяють подальшому його розвитку, отриманню врожаїв сільськогосподарських культур в обсягах, достатніх для забезпечення внутрішніх потреб і формування експортного потенціалу.

Підвищенню конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва сприяє інтеграція сільськогосподарських і переробних підприємств, створення інфраструктури ринку продукції, удосконалення структури вироб¬ництва, державна підтримка розвитку соціальної сфери на селі.

Для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції необхідно вирішувати такі завдання: 

- забезпечення сільськогосподарських товаровиробників сучасною технікою; 

- створення новітніх технологій вирощування та підвищення урожайності сільськогосподарських культур, забезпечення приросту поголів'я худоби;

- фінансування сільськогосподарського виробництва та забезпечення фінансової підтримки виробників насіннєвого матеріалу, науково-дослідних установ, сортовипробувальних станцій; 

- підготовка висококваліфікованих кадрів для села;

- удосконалення цінової політики; 

- урахування специфіки виробництва сільськогосподарської продукції в регіонах [3].

Забезпечення конкурентоспроможності агропромислового комплексу України можливе при забезпеченні конкурентоспроможності окремих підприємств та організації ефективних взаємозв’язків між ними, що дозволить АПК України інтегруватись в аграрну систему світу.




Література:

1. Копистко О.В. Теоретичні основи конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції / О.В. Копистко // Економіка АПК. – 2010.

2. Новини України і світу: [Електронний ресурс].- Режим доступу http://glavcom.ua/

3. Ліпанова О.І. Формування конкурентних переваг сільськогосподарських підприємств в умовах глобалізації / О.І. Ліпанова // Актуальні проблеми економіки. – 2010.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота