ВИКОРИСТАННЯ ПРОЦЕДУРИ DUE DILIGENCE ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ВИКОРИСТАННЯ ПРОЦЕДУРИ DUE DILIGENCE ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПІДПРИЄМСТВА

27.03.2017 19:36

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Вірченко Вероніка Вадимівна, студентка IІ курсу магістратури спеціалізованої магістерської програми «Управління ризиками та страхування» Київського національного університету імені Тараса Шевченка


На сучасному етапі економіка України стикається з великою кількістю ризиків. Перед підприємствами, які функціонують на українському ринку, окрім зовнішніх ризиків постають ризики, які виникають в результаті падіння економічної привабливості країни.

В процесі падіння економіки чи стрімкого зростання збільшується кількість транзакцій з підприємствами. На даний момент велика кількість фізичних та юридичних осіб – власників підприємств бажають вийти з ринку та продати свої потужності на території України. Для продажу або купівлі підприємства фізичні та юридичні особи (в тому числі інвестиційні фонди) звертаються за послугами due diligence. Процедура due diligence допомагає визначити ризики підприємства та їх вплив на вартість транзакції.

Due diligence – це процедура, яка передбачає аналіз переваг об’єкту аналізу та ризиків, пов'язаних з потенційною транзакцією. Процедура due diligence допомогає визначити та проаналізувати минулі, існуючі та майбутні ризики підприємства. Існують такі різновиди due diligence як класичний – фінансовий, юридичний та податковий.

Під минулими ризиками мається на увазі історія підприємства, історичні фінансові показники. Теперішні – поточні фінансові дані або останні дані на звітну дату (в т.ч. аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості,  аналіз контрагентів, аналіз основних засобів та розшифровка інших основних рахунків) та інше. Майбутні – можливі варіанти розвитку підприємства, аналіз договорів з клієнтами, працівниками, кредитними уставами, орендодавцями та іншими третіми сторонами, які впливають на діяльність підприємства шляхом.

Хоча процес Due diligence є особливим та індивідуальним для кожної транзакції. Можна виділити такі кроки:

1. Розуміння сутності потенційної транзакції, включаючи ціль інвестора та основні драйвери вартості (key value drivers) для потенційного інвестора. 

2. Визначення специфічних зон ризику на яких варто сфокусуватись та індивідуальних процедур, які мають бути виконані. 

3. Управління інформаційними запитами та співпраця з керівництвом для встановлення відповідного плану роботи. 

4. Застосувати детальні процедури включаючи фінансовий аналіз, детальні інтерв’ю керівництва та відвідування об’єкту при необхідності. 

5. Забезпечити своєчасне оновлення інформації та представити проект висновків та звітів для того щоб покупець був усвідомлений в усіх питаннях та був впевнений що фінальний звіт задовольнить усі потреби зацікавлених сторін. 

При здійсненні процесу due diligence визначаються потенційні ризики підприємства, які впливають на розмір вартості об’єкту купівлі при здійсненні транзакції. Підприємства, що імплементують процеси управління ризиками, мають змогу збільшити свою вартість шляхом здійснення заходів ризик-менеджменту.




Список літератури:

1. Due diligence for global deal making : the definitive guide to cross-border mergers and acquisitions, joint ventures, financings, and strategic alliances / edited by Arthur H. Rosenbloom. Bloomberg Press, 2002

2. Financial due diligence: a methodology note. Mandaluyong City, Philippines: Asian Development Bank, 2008

___________________________

Науковий керівник: Лобова Оксана Миколаївна, кандидат економічних наук, асистент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота