БАНКІВСЬКЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ КРЕДИТУВАННЯ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

БАНКІВСЬКЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ КРЕДИТУВАННЯ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УКРАЇНІ

07.04.2017 18:36

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Бура Вікторія Юріївна, фінансово-економічний факультет, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»; Вороніченко Анна Олександрівна, фінансово-економічний факультет, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»


Успішність економічної діяльності підприємств в інвестиційній сфері останнім часом дедалі тісніше ставиться у залежність від ступеня залучення кредитних ресурсів банківських установ. Таким чином, ресурси банківського сектору виступають перспективним джерелом фінансування інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств. Однак, загальні тенденції сучасного розвитку кредитних операцій вітчизняних банків свідчать про незначну роль банківського кредиту у фінансовому забезпеченні суб’єктів господарювання.

Об’єктивно оцінити стан вітчизняної системи банківського інвестиційного кредитування неможливо без детального дослідження основних джерел формування капітальних ресурсів суб’єктів господарювання (табл. 1). 

Так, ми бачимо, що у реальному секторі економіки потенціал банківської системи щодо кредитування інвестиційної діяльності використовується не повною мірою. Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються обмежені (в умовах падіння прибутковості) власні кошти підприємств, питома вага яких у загальному обсязі інвестицій у 2015 р. становить 67,5%. У противагу банківське інвестиційне кредитування має усталену тенденцію до згортання, при чому випереджаючими темпами скорочується довгострокове інвестиційне кредитування. У 2013-2015 рр. відбулося суттєве зниження обсягів кредитного фінансування інвестицій – у 2013 р. темпи падіння банківських кредитів та інших позик становили 87,4 %, у 2014 р. – 62,6%, у 2015 р. – 95,4%. Відповідно питома вага інвестиційного кредитування у загальному обсязі фінансування капітальних інвестицій скоротилась з 15,2% у 2014 р. до 7,6 % у 2015 р. За січень-березень 2016 року питома вага кредитів банків та інших позик у загальному обсязі фінансування капітальних інвестицій склала 7,6% . (Рис. 1). 

Таблиця 1

Капітальні інвестиції за джерелами фінансування, млн. грн.




*- за січень-березень 2016 р.

Джерело: Державна служба статистики України [1]




Джерело: Державна служба статистики України [1]

Рис. 1. Структура капітальних інвестицій за джерелами фінансування (відсотків до загального обсягу капітальних інвестицій) 

Очевидно, що домінуючим джерелом капітальних ресурсів, розміщених в основні фонди компаній, були й залишаються кошти їх власників. Як бачимо, питома вага такого виду фінансування в загальному обсязі, починаючи з 2011 р. і до 2014 р. зростала майже до 70,5%, в 2015 р. впала до 67,5%, після чого знову збільшилася до 73,5% у 2016 р.

Потенціал зростання обсягів банківського інвестиційного кредитування тісно пов’язаний із поточним станом реального сектора економіки та провідними тенденціями його розвитку. Так, за даними НБУ, погіршення економічної ситуації в країні у 2014 р. зумовлене воєнними діями на Сході країни, зокрема зниження промислового виробництва в 2014 р. становить 10,7%, у будівництві обсяги виробництва знизилися на 21,7% [3]. З-поміж чинників падіння обсягів кредитування економіки слід виділити такі основні: стримуюча монетарна політика НБУ, спрямована на стискання грошової пропозиції; високі процентні ставки за кредитами; підвищення вимог банків до надання кредитів через зростання безнадійної кредиторської заборгованості та "поганих" кредитів (з 1 січня 2017 року набула чинності нова постанова НБУ щодо оцінки кредитного ризику, адаптована до вимог Базельського комітету); наявність значної кількості проблемних та збанкрутілих банків [2, с. 74].

ВИСНОВКИ. Таким чином, банківське інвестиційне кредитування є комплексом заходів щодо спрямування кредитних ресурсів на розширене відтворення капіталу. За умов низького інвестиційного потенціалу держави, недостатнього рівня розвитку фінансового ринку, обмежених можливостей підприємств самостійно фінансувати інвестиційні проекти роль банків у активізації інвестиційної діяльності посилюється. Однак, потенціал банківської системи майже не використовується. Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються обмежені власні кошти підприємств, а банківське кредитування має тенденцію до скорочення. 




Література:

1. Капітальні інвестиції за джерелами фінансування // Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

2. Швайдак В.М. Макроекономічне регулювання банківського інвестиційного кредитування // Економіка та держава. – 2017. – №1. – С.72-75.

3. Офіційний сайт Національного банку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.bank.gov.ua/

_________________________

Науковий керівник: Урванцева Світлана Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри інвестиційної діяльності, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота