МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ПРОВЕДЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ПРОВЕДЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН

27.04.2017 13:43

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Вербицький Михайло Ігорович, студент, Харківський навчально-науковий інститут ДВНЗ УБС; Ізюмцева Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Харківський навчально-науковий інститут ДВНЗ УБС


У сучасних ринкових умовах вирішення проблем організаційних змін є вкрай актуальними, адже від того, наскільки ретельно продумана і якісно реалізована організаційна структура підприємства, залежить ефективність функціонування всієї організації в цілому. Безперервні зміни – невід’ємна складова діяльності організації. За неможливості пристосування до них, існування компанії стає під загрозу. Динамічні зміни можуть нести цілеспрямованих або ж неформальний та адаптивний характер, але у будь-якому випадку супроводжують організацію протягом усього життєвого циклу.

Дослідження подібних процесів присутнє у працях українських та зарубіжних учених, таких як: М. Соломатін, Т. Пітерс, О. Леонова, Дж. Харрінгтон. 

Будь-які зміни на підприємстві повинні супроводжуватися чітким планом дій, який повинен містити в собі такі пункти як мета змін, їх масштаби, визначення проблематики і усунення протиріч, що виникають в ході впровадження, ліквідація опору змінам, планований результат.

Перш за все, необхідно для ефективного управління змінами визначається масштаб змін, що проводяться. Даний термін використовується для оцінки фундаментальності змін на підприємстві або конкретній системі, яких можна очікувати при використанні того чи іншого інструменту, застосування яких може бути зовсім по-різному [1].

Так, наприклад, до інструментів, які призводять до малих змін, відносяться інструменти генерації ідей, інструменти виявлення критичного інциденту, статистичне управління процесом. 

Як інструменти  для проведення глобальних змін використовуються: методика швидкого аналізу рішення (FAST), бенчмаркінг процесу, перепроектування процесу, реінжиніринг процесу.

Впровадження змін може виявитися трудомістким процесом і його наслідки можуть виявитися не такими, як очікувалося. Тому менеджери повинні розуміти природу необхідних змін і, відштовхуючись від наявних ресурсів, використовувати певні методи впровадження змін.

Виходячи з системного підходу наявні 6 основних елементів впровадження змін: люди, культура, задача, технології, структура та стратегія. Звідси й виходять 3 метода відносно орієнтації їх змін. 

1. Методи, орієнтовані на людей і культуру. Вони спрямовані на активне залучення і участь в них практично всього персоналу і позитивно впливають на проблеми комунікацій, відносин в роботі, на ступінь прийняття цінностей, очікування і модель поведінки персоналу підприємства.

2. Методи, орієнтовані на технології і завдання спрямовані на впровадження змін безпосередньо в робочі процеси, тому тут приділяється велика увага до технологічних процесів і інструментарію, доступному персоналу підприємства.

3. Методи, орієнтовані на структуру і стратегію. Такі зміни розуміють під собою перестановки в посадах та структурних підрозділах. Також відбувається переоцінка цінностей і місії, постановка нових цілей і розробка відповідної їм стратегії.

Перелічені інструменти та методи можуть застосовуватися і окремо, та практика розвинутих організацій показує високу ефективність сукупного їх використання для управління процесом змін.

Література:

1. Ташликова Е.В., Петухов Р.М. Методика та інструменты проведення змін на високотехнологічних підприємствах// Молодий вчений. - 2015.- №16.- с.307-310

2. Управління бізнес-процесами і розвитком інформаційних технологій. [Електронний ресурс] -  Режим доступу: http://businessprocess.narod.ru/index10.htm



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота