ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТОРГІВЛІ Ф’ЮЧЕРСНИМИ УГОДАМИ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТОРГІВЛІ Ф’ЮЧЕРСНИМИ УГОДАМИ В УКРАЇНІ

23.05.2017 10:53

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Познякова Олена Ігорівна, Національний університет «Львівська політехніка»; Вільгард Мар’яна Романівна, Національний університет «Львівська політехніка»


В умовах невизначеності на ризику в Україні особливо важливо використовувати на ринку фінансових послуг ефективні інструменти хеджування, зокрема ф’ючерсні контракти. Однак існує ряд проблем, що гальмують розвиток торгівлі ф’ючерсами в Україні. Насамперед це брак інвестиційних ресурсів, зниження довіри на фінансовому ринку та неадаптована як до світових так і до вітчизняних ринкових відносин законодавча база.  

Ф'ючерсний контракт виконується відповідно до його специфікації шляхом постачання базового активу та його оплати коштами або проведення між сторонами контракту грошових розрахунків без постачання базового активу. Виконання зобов'язань за ф'ючерсом забезпечується шляхом створення відповідних умов організатором торгівлі стандартизованими строковими контрактами [1].

В таблиці 1 наведено обсяги торгів  на Українській біржі (в тому числі ф'ючерсний контрактами) за чотири останні роки.

Таблиця 1

Обсяг торгів фінансовими інструментами на Українській біржі за період з 01.05.2012 р. по 28.04.2017 р., грн.




Джерело: сформовано авторами на основі [2].

Аналізуючи таблицю 1, можна зробити висновок, що зменшується обсяг торгівлі і  ф’ючерсних  контрактів, і усіх контрактів в цілому. Зниження обсягу торгів похідними фінансовими інструментами свідчить про недовіру суб’єктів до ф’ючерсного ринку, недостатню його привабливість і надійність, про зменшення загального обсягу інвестицій. 

Для поліпшення ситуації згідно з інформацією НБУ [3] з січня 2015 року розпочались торги фінансовими активами (зокрема валютою і золотом), які, перш за все, мали підтримати вітчизнячних експортерів та імпортерів у страхуванні своїх ризиків, пов’язаних з коливаннями на валютному ринку. Після запровадження даної ініціативи, на біржі «Перспектива»  проводилися торги ф'ючерсами на долар і євро, на Українській біржі - на долар і золото, а на Українській міжбанківській валютній біржі - на долар, євро [3]. 

Доцільно охарактеризувати фінансові активи, представлені у таблиці 2. 

Таблиця 2

Основні характеристики ф’ючерсів 




Джерело: сформовано автором на основі [3, 4].

Отже до найважливіших проблем розвитку торгівлі ф’ючерсними контрактами можна віднести:

1) низький рівень розвитку ринку базових фінансових інструментів та фінансового ринку загалом;

2) політична та фінансово-економічна нестабільність в країні;

3) низький рівень обізнаності суб'єктів господарювання в питаннях операцій з ф’ючерсними контрактами;

4) недосконале законодавче забезпечення ринку ф’ючерсних контрактів в Україні.

Вітчизняний ринок похідних цінних паперів перебуває на стадії становлення. Завдяки тому, що в основі деривативів виступають активи або індекси на ці активи, він стає широко інтегрований з іншими фінансовими ринками. Деривативи дозволяють страхувати курсові, відсоткові та інші ризики.

Удосконалення правового забезпечення та інфраструктури фінансового ринку позитивно вплине на розвиток як ринку похідних цінних паперів, фінансову систему України. 




Література:

1. Податковий кодекс України, Верховна Рада України: Закон України від 02.12.2010 р. № 2755-VI [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17. 

2. Статистика торгів Української біржі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ux.ua/ru/marketdata/marketresults.aspx 

3. План проведення ф’ючерсних операцій [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.minfin.gov.ua 

4. Перспективи становлення ф'ючерсного ринку в Україні / А. А. Дискіна, Я. В. Богаченко // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Економіка. - 2015. - Вип. 1(3). - С. 63-68. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuuec_2015_1%283%29__13



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота