УПРАВЛІННЯ КРЕДИТУВАННЯМ МАЛОГО БІЗНЕСУ В БАНКУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ КРЕДИТУВАННЯМ МАЛОГО БІЗНЕСУ В БАНКУ

30.05.2017 00:46

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Кабак Анастасія Сергіївна, студентка, Харківській національний економічний Університет ім. Семена Кузнеця


В умовах дестабілізації економіки, обмеження фінансових ресурсів саме суб’єкти підприємництва, які не потребують великих стартових інвестицій, спроможні за певної підтримки найшвидше і найефективніше розв’язувати проблеми кризової економіки України, стимулювати розвиток конкуренції та сприяти економічному зростанню. 

Саме малий бізнес створює 65% валового національного продукту, забезпечує ринкову конкуренцію, наслідком якої є висока якість товарів і найповніше задоволення потреб споживачів. В малому бізнесі зайнято близько 50% робочих місць [1, с.14.]. Беззаперечно те, що для розвитку малого та середнього бізнесу необхідні вільні грошові кошти, які повинні бути спрямовані в найбільш привабливі сфери бізнесу.

Отже, застосування кредиту є необхідним елементом процесу функціонування ринкової економіки, а також чи не єдиним джерелом вирішення проблеми забезпечення стабільної, ритмічної роботи підприємств різних галузей народного господарства, зокрема малого бізнесу, тим більше, що кредит потрібен вже існуючому підприємству.

Банківське кредитування потенційно є найефективнішим легальним джерелом ресурсів для малого бізнесу. Як правило, кредитні кошти банків спрямовуються на задоволення регулярних потреб малих підприємств та на довгострокові інвестиції. Зацікавленість банків у розвитку малого підприємництва зумовлюється перспективою розширення ринку збуту своїх послуг за рахунок нового сектора економіки та низкою переваг, які має кредитування малого бізнесу порівняно з «великим» [2, с. 204].

Отже, для зростання кожного малого підприємства життєво важливі банківські кредити. Водночас власні засоби малого підприємства мають вкладатися в кожну інвестицію у поєднанні з її фінансуванням за рахунок банківського кредиту, засвідчуючи готовність підприємця ризикнути частиною власних грошей, що дасть змогу переконати банк у кредитоспроможності суб’єкта малого бізнесу. 

Однією зі складових банківського кредитування є проблема ефективної організації кредитного процесу, що охоплює визначені процедури від оформлення кредитної заявки, структурування кредиту до укладення кредитного договору, а також після видачі кредиту. 

Реалізація стратегії кредитування малого бізнесу вимагає якісної організації кредитного процесу. Процедури надання кредитів повинні координуватися з іншими управлінськими системами в межах банку з метою вдосконалення ефективності контролю за процесами кредитування. 

Організація кредитного процесу, на мою думку, потребує поетапного виконання. Спілкування з клієнтом, його консультування здійснюють тільки працівники фронт – офісу, при цьому вони повинні детально володіти кредитними продуктами, умовами та процесами, які відбуваються в банку. Детальним аналізом фінансово-господарської діяльності повинні займатися працівники підрозділів підтримки бізнесу, або мідл – офісу, вони повинні бути фахівцями в галузі фінансового менеджменту та володіти банківською нормативною базою щодо оцінки кредитних ризиків [3, с. 83].

Система організаційного забезпечення кредитування малого бізнесу – це сукупність служб і підрозділів банку, які забезпечують дослідження, розробку і впровадження відповідних кредитних рішень та несуть відповідальність за наслідки цих розробок і впроваджень [4, с. 30].

Сектор малого підприємництва, що отримав належний розвиток і спирається на дієві механізми державної підтримки власного розвитку, є невід’ємним елементом розвиненої ринкової економіки, важливим стабілізаційним механізмом, потужним двигуном економічного та науково – технічного прогресу у суспільстві, засобом реалізації особистого підприємницького потенціалу населення країни, а також важливим інструментом вирішення низки найгостріших проблем трансформаційного, економічного і соціально-психологічного характеру, що притаманні країнам з перехідними економіками, тощо. З іншого боку, розвиток вітчизняного малого підприємництва гальмує масив проблем, що пов’язані з природою малого підприємництва, загальними проблемами перехідної економіки, проблемами, пов’язаними з неефективністю системи державного регулювання малого підприємництва. 

Вирішення зазначених проблем і активізація розвитку малого підприємництва залежить від політики держави щодо сприяння розвиткові малого підприємництва, що включає заходи з його підтримки та удосконалення механізмів державного регулювання діяльності суб’єктів сектора.

Список використаних джерел:

1. Абрамова І.М. Проблеми розвитку малого підприємництва в Україні / І. М. Абрамова // Фінанси України. – 2014. – No 4. – С. 12 – 17.

2. Дребот Н.П. Проблеми та перспективи активізації співпраці банків з малим та середнім бізнесом [Текст] / Н.П. Дребот, О.П. Сідельник // Регіональна економіка. – 2011. – No1. – С.200-208.

3. Гребенюк Л.А. Система забезпечення реалізації стратегії кредитування малого бізнесу [Текст] / Л.А. Гребенюк // Збірник наукових праць ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”. - 2014. - No 4 . С. 79 – 87, с. 83].

4. Даниленко, А. І. Фінансові проблеми реального сектора економіки та шляхи їх вирішення [Текст] : наук. доп. / НАН України ; Інститут економіки / А. І. Даниленко, М. І. Савлук, О. Д. Василик та ін. – К., 2013. – 49 с., с. 30.]

__________________________

Науковий керівник: Медведєва І. Б.; кандидат економічних наук, доцент, Харківській національний економічний Університет ім. Семена Кузнеця






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота