ІННОВАЦІЙНА СКЛАДОВА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІННОВАЦІЙНА СКЛАДОВА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

31.05.2017 10:07

[Section 10. World economy and international economic relations]

Author: Мерчанський Володимир Вікторович, кандидат економічних наук, доцент, Харківська державна зооветеринарна академія


Розвиток економіки України в умовах євроінтеграції вимагає підвищення  її конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на світовому ринку. Економічне зростання базується на засадах науково-технічного прогресу та інноваційних факторів, що створюють нові джерела динамічних конкурентних переваг. Світова економіка поступово  переходить від конкуренції на основі фінансового капіталу, факторів виробництва та інвестицій до конкуренції на основі інноваційних рішень. Але, також спостерігається суттєвий розрив між економіками країн, за рівнем цивілізованого розвитку. 

За рівнем цивілізованого розвитку країни відносяться до трьох стадій: доіндустріальної, індустріальної та постіндустріальної. В основі функціонування першої з них є земля, другої – капітал, складовою якого є ресурс землі, і третьої – наука, знання, соціалізація економіки за рахунок умілого маневрування капіталом (до останньої стадії відноситься близько 20 % високоцивілізованих країн світу) [6, с. 3]. Для пояснення постійного зростання розриву за рівнями розвитку між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються, в Щорічній доповіді Організації промислового розвитку ООН за 2002 р. використовуються поняття «верхній шлях» і «нижній шлях» забезпечення конкурентоспроможності національної економіки («high road to competitiveness»; «low road to competitiveness»). Поняття «верхній шлях» означає економічне зростання за рахунок освоєння нових знань і технологій, розвитку власних НДДКР та інноваційного виробництва; цей шлях властивий економіці, заснованій на нових знаннях. Поняття «нижній шлях» означає вихід на міжнародні ринки за рахунок експорту сировини і напівфабрикатів, залучення іноземних інвесторів ціною надання в їх незаперечне розпорядження національного ресурсного потенціалу і дешевої робочої сили [4, с. 6-7].

Отже, на етапі факторів виробництва країни конкурують на основі низьких цін на товари власного виробництва. На другому етапі, коли велику роль починає відігравати ефективність виробництва, фактором конкуренції стає якість. При просуванні на третій рівень компанії повинні конкурувати також завдяки впровадженню інновацій, виробляючи нові товари, які не мають аналогів, використовуючи складні виробничі процеси [2, с. 17].

Нині Україна характеризується низьким рівнем конкурентоспроможності, перебуваючи на першій її стадії – факторній. Про це свідчать місце (85 із 138) України в 2016 р. за індексом глобальної конкурентоспроможності економіки (World Economic Forum), який враховує якість інституцій, інфраструктуру, макроекономічну стабільність, освіту, розвиток фінансового ринку, технологічний рівень та інноваційний потенціал, а також місце (59 із 61) за рейтингом конкурентоспроможності (World Competitiveness Yearbook), в якому враховано стан економіки, ефективність уряду, ефективність бізнесу і стан інфраструктури [3, 5].

У розвинених країнах світу відбувається перехід до постіндустріальної економіки, де головними виробничими ресурсами стають знання та інформація. На думку науковців в другому десятилітті XXI століття сформується відтворювальна система нового, шостого і сьомого, технологічного укладу. Ключові напрями шостого укладу це - біотехнологія, заснована на досягненнях молекулярної біології і генної інженерії, нанотехнологія, системи штучного інтелекту, глобальні інформаційні мережі та інтегровані високошвидкісні транспортні системи. Сьомий технологічний уклад відноситься до створення технологій «холодного термоядерного синтезу», що має докорінно змінити енергетичний потенціал земної цивілізації.

Своєчасний розвиток цих ключових напрямів нового технологічного укладу, який буде домінувати в цьому сторіччі, закладає порівняльні конкурентні переваги країни. Секрет будь-якого «економічного дива» полягає у правильному виборі пріоритетів розвитку.

На сьогодні державне фінансування інноваційної діяльності в Україні пов'язане з розвитком III і IV технологічних укладів. Звідси формується модель економіки, яка за своїми базовими характеристиками не потребує інновацій і не має стимулів для інвестицій у людський капітал [1, с. 60].

Підвищення конкурентоспроможності економіки Україні на світовій арені може відбуватися тільки на інноваційно-інвестиційній основі. Структура економіки України є неефективною з точки зору  нераціонально використовує своїх природних ресурсів, а за  енергоємність виробництв залишається однією з самих високих серед багатьох країн. При цьому імпортовані ресурси,  передусім нафта і газ, використовує  вкрай нераціонально. Модернізація економіки України, як структурна трансформація, має відбуватися в наступних напрямках: впровадження провідних технологій, передусім енерго- та ресурсозберігаючих, а також екологічно чистих, в базові галузі економіки України, що прискорить перехід цих галузей до більш високих технологічних укладів; розвиток високотехнологічних галузей, на основі запозичення технологій (вторинна модернізація) та фінансування вітчизняних НДДКР в цих галузях (креативна модернізація). 

Література:

1. Гражевская Н. Обеспечение конкурентоспособности национальной экономики в глобальном постиндустриальном измерении / Н. Гражевская // Экономика Украины. – 2008. – № 9. – С. 54–63.

2. Московкин В. М. Методологические основы глобальной конкурентоспособности / В. М. Московкин, М. М. Бригит // Бизнес Информ. – 2006. – № 6. – С. 10–19.

3. Позиція України в рейтингу країн світу за індексом глобальної конкурентоспроможності 2015-2016 [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://edclub.com.ua/analityka/pozyciya-ukrayiny-v-reytyngu-krayin-svitu-za-indeksom-globalnoyi-konkurentospromozhnosti-0

4. Попова В. Конкурентоспособность экономики Украины: источники формирования и социальные последствия / В. Попова // Экономика Украины. – 2008. – № 8. – С. 4–13.

5. Рейтинг стран мира по уровню глобальной конкурентоспособности по версии IMD. Гуманитарная энциклопедия [Электронный ресурс] // Центр гуманитарных технологий, 2006–2016 / Режим доступу: http://gtmarket.ru/ratings/the-imd-world-competitiveness-yearbook/info

6. Саблук П. Т. Економічні інтереси як основа розвитку аграрного виробництва / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2004. – № 8. – С. 3–6.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота