ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ПЕРСПЕКТИВНА ГАЛУЗЬ ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ПЕРСПЕКТИВНА ГАЛУЗЬ ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ

31.05.2017 17:07

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Мордань Євгенія Юріївна, кандидат економічних наук, Сумський державний університет; Кириченко Катерина Василівна, студентка, Сумський державний університет, м. Суми


Сучасна діяльність людини пов’язана з інформаційними технологіями та з пошуком того, що дасть можливість підвищити суспільний розвиток населення і покращити економічне становище всієї країни. Саме це стало підґрунтям того, що в Україні почали з’являтися нові сфери в економічної діяльності, та, відповідно, нові галузі інвестування.

Інформаційні технології (ІТ) – це сукупність методів виробничих процесів і програмно-технічних засобів, інтегрованих з метою збирання, опрацювання, зберігання, розповсюдження, показу і використання інформації в інтересах її користувачів [1]. Дана сфера інвестування стосується інтересів пов’язаних з іграми, мобільними додатками, штучним інтелектом, системою управління, комунікаційними зв’язками, комп’ютерними технологіями, роботехнікою, мультимедійними системами, інноваціями в будь-яких високотехнічних галузях.

Відповідно, під інвестуванням в ІТ технології розуміють вкладання коштів на придбання новітнього обладнання, це можуть бути планшети, комп’ютери, ноутбуки для розробки спеціалістами нових програм, також це оплата роботи освічених професіоналів, витрати на програмне забезпечення, на обслуговування і розвиток інтернет мережі та інше.

Не найкращою є репутація України для інвесторів, через нестабільну економічну та політичну ситуацію. Але інвестиційні проекти в інформаційні технології можуть це обійти. ІТ технології мають високу мобільність, тому уникають загрози перед основними можливими подіями в порівнянні з такими галузями як сільське господарство, важка та легка промисловість. Також в Україні налагоджений сприятливий податковий клімат для розвитку галузі. За Податковим кодексом України, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року ІТ-компанії звільняються від сплати податку на додану вартість, а податок на прибуток із 2015-го року сплачують за ставкою 18% [2]. Зростання довіри інвесторів до вкладення коштів в інформаційні технології підтверджується даними, що наводяться на сайті Державної статистики України. За період з 2014 року по 2016 рік сума вкладень у ІТ галузь збільшилась на 34%, а саме з 3401,8 млн. грн. до 4558,4 млн. грн. [3].

Інвестиційними перевага даної галузі в Україні є:

- доволі високий рівень інтелектуального розвитку, компетентність та професіоналізм в роботі вітчизняних кадрів;

- доступність вищої освіти за цією спеціальність, за рахунок великої кількості вищих навчальних закладів;

- ресурсонезалежність галузі та її не прив’язаність до певної локації мінімізують ризики з втратами через нестабільність політичної ситуації в країні, на відміну від інших галузей, які мають свою територіальну приналежність та залежність від певних ресурсів.

Підтвердженням конкурентоспроможності та існуючого потенціалу України, як ІТ прогресивної держави, є дослідження провайдера фінансової інформації Bloomber «Innovation index 2017». Даний рейтинг оцінює 50 країн за такими категоріями, як кількість хай-тек-компаній, рівень освіти, кількість зареєстрованих патентів тощо. У загальному рейтингу Україна займає 42 місце і 5 місце в освітньому рейтингу. Перше місце посіла Корея, на другому – Швеція та на третьому – Німеччина [4].

Ці дані доводять не лише професійність трудових ресурсів, а й доступність вищої освіти. Будь-який розвиток потребує інвестицій, тому варто розвивати ІТ галузь в Україні, адже є високі шанси наздогнати країни Європи і бути конкурентоспроможним гравцем на світовому ринку.

Проте є певні проблеми, з якими стикаються інвестори, вони пов’язані з низьким рівнем готовності навколишнього середовища до глобальних змін, а також з високим рівнем корумпованості країни, що в свою чергу наносить відбиток на захист прав інтелектуальної власності. Фактор дешевої робочої сили в Україні має двосторонній характер, з одного боку інвесторам вигідно оплачувати порівняно невисоку заробітну плату своїм працівникам, а з іншого боку, досвідчені та кваліфіковані кадри виїжджають за кордон з метою отримання більшого доходу. Закордонні інвестори з радістю переманюють українських професіоналів у великі компанії світового рівня, які мають значні потенційні можливості.

Узагальнюючи вище викладене, можна говорити про те, що Україна має непоганий потенціал до розвитку ІТ галузі. Для підвищення інвестиційної активності в дану сферу на рівні держави створені сприятливі умови: зменшені податкові вимоги, доступна вища освіти та відкритий ринок для інвестування. Отже, не зважаючи на нестабільну економічну та політичну ситуацію в Україні, одним із перспективніших та вигідних вкладень на сьогодні є інвестиції у інформаційні технології.

Література:

1. Основи інформаційних технологій і систем : навч. посіб. / В. А. Павлиш, Л. К. Гліненко ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т "Львів. політехніка". – Л. : Вид-во Львів. політехніки, 2013. – 500 с. : іл. – Бібліогр.: с. 486-494 (129 назв).

2. Закон України «Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції» від 01.01.2013, № 32, ст.406 [Електронний ресурс].– Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/5091-17

3. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

4. Офіційний сайт провайдера фінансової інформації Bloomberg [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/v-bloomberg-nazvali-samye-innovacionnye-ekonomiki-mira-ukraina-na-42-om-meste-463537



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота