ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ РИНКІВ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ РИНКІВ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

09.10.2017 19:40

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Булах Ірина Іванівна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ Агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва; Шиманська Олена Володимирівна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ Агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва


Процес переходу до якісно нової форми економічних відносин, що базуються на ринкових принципах, зумовив необхідність внесення кардинальних змін до фінансово-кредитної системи економіки, яка відіграє ключову роль у забезпеченні руху грошових потоків, тим самим створюючи передумови суспільного відтворення. Основною ланкою цієї системи є ринки небанківських фінансових послуг, яким належить провідне місце у загальному механізмі організації та регулювання економічного життя суспільства і від ефективності функціонування якого залежить успіх соціально-економічних перетворень в країні. У розвинутих ринкових країнах саме небанківські фінансові установи є важливим чинником економічного зростання країни та забезпечення її економічної безпеки. Вони відіграють основну роль в утворенні оптимального середовища для мобілізації та вільного пересування капіталів, нагромадження коштів для структурної перебудови економіки, розвитку підприємництва [1].

Однак, попри всі намагання державних органів влади та фінансових регуляторів, ці ринки на даний час не стали тією ключовою ланкою фінансово-кредитного механізму, яка опосередковує процеси формування, розподілу та розміщення фінансових ресурсів й надання фінансових послуг, а також забезпечує взаємодію їх продавців і споживачів. Не зважаючи на позитивні тенденції, які спостерігаються в діяльності небанківських фінансових установ, для розвитку зазначених ринків притаманний дискретний та непропорційний  характер, а загальний його рівень не відповідає зростаючим потребам національної економіки та суттєво відстає від середньоєвропейских параметрів[2].

Для покращання інформаційної прозорості та відкритості ринку небанківських фінансових послуг, підвищення рівня поінформованості споживачів фінансових послуг необхідно вжити ряд заходів: здійснення наглядовими органами систематичного оприлюднення інформації про діяльність учасників цього ринку, основні тенденції та прогнози розвитку ринку, а також інформації про діяльність самих наглядових органів; забезпечення інформаційної відкритості діяльності небанківських фінансових установ щодо вартості чистих активів, прибутків (збитків) установи та розмірів доходів їх власників шляхом їх висвітлення в офіційних виданнях з детальним роз'ясненням даних; забезпечення інформаційної прозорості небанківських фінансових установ, напрямів їх діяльності, відповідності справжньої вартості їх послуг цінам, які відображені у рекламних джерелах інформації; здійснення роз'яснювальної діяльності серед населення щодо захисту прав споживачів небанківських фінансових послуг, основних ризиків, які можуть виникнути у результаті користування послугами фінансових установ; збільшення фінансового, інформаційного та кадрового потенціалу наглядових органів та їх спрямування на збільшення інформаційної бази та підвищення рівня прозорості небанківських фінансових установ; залучення засобів масової інформації для проведення діяльності з розгляду окремих питань співпраці населення з небанківськими фінансовими установами, особливо у випадку судового та досудового вирішення проблем у результаті виникнення спірних питань щодо виконання обов'язків небанківськими фінансовими установами перед споживачами.

Література:

1. Пінчук А.П. Особливості функціонування системи державного регулювання ринків фінансових послуг в Україні / А.П. Пінчук. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: //www.rusnauka.com/36_PVMN_2012/Gosupravlenie/2_119700.doc.htm.

2. Пшик Б.І. Фінансово-кредитні відносини в Україні: проблеми становлення, перспективи розвитку, напрями вдосконалення: монографія / Б.І. Пшик. – Інститут регіональних досліджень НАН України. – К.: УБС НБУ, 2011. – 530 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота