УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

26.10.2017 23:43

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Ковальчук Надія Сергіївна, студентка 2-го курсу кафедри фінанси та кредит, Приватний вищий навчальний заклад «Міжнародний університет фінансів»


За умов поглиблення кризових процесів та нестабільної ситуації в економіці України важливим завданням розвитку вітчизняних підприємств є прогнозування їх майбутнього фінансового стану, оптимальний вибір фінансової стратегії та контроль за рівнем фінансових ризиків. Успішність підприємств, ефективне використання факторів виробництва та оцінка вартості капіталу підприємств здійснюється менеджерами й інвесторами за допомогою певних економічних показників й визначається їх зростанням. Можливості перспективного зростання свідчать про ефективне управління та правильний вибір системи управління фінансовою стійкістю підприємства. Підприємства зацікавлені в розробці фінансової стратегії, яка є генеральним планом дій щодо забезпечення їх діяльності фінансовими ресурсами. Вона поєднує питання теорії та практики планування та формування фінансових ресурсів, завдяки чому забезпечується фінансова стабільність. За умов кризової економіки зміцнення фінансової стабільності підприємств за допомогою стратегічного управління та використання потенціалу внутрішніх і зовнішніх механізмів є вирішальним фактором ефективної діяльності окремих суб’єктів господарювання та національної економіки в цілому. Все це перетворює питання управління фінансовою стійкістю підприємства на одну з найбільш актуальних проблем. 

Фінансова стійкість є основним елементом оцінки довгострокової стабільності фінансового стану підприємства. Більшість вітчизняних вчених визнають, що важливою характеристикою фінансової стійкості є фінансова незалежність організації [1, с. 327; 2, с. 98]. 

Фінансова стійкість є важливим показником для підприємства і постійно повинна бути під контролем фінансових менеджерів. При цьому повинні, з нашої точки зору, враховуватися як внутрішні, так і зовнішні фактори впливу, вестися постійний моніторинг за показниками фінансової стійкості та оцінюватися вірогідність банкрутства за різними методиками. 

Управління фінансовою стійкістю є одним із основних елементів фінансового менеджменту на підприємстві, необхідною передумовою стабільного розвитку підприємства. Тому саме зараз, у час підвищення процесів глобалізації в економіці, забезпечення фінансової стійкості та управління нею є одним із пріоритетних завдань.

Для досягнення необхідного рівня фінансової стійкості потрібно здійснювати ефективне управління нею. Загалом під управлінням розуміється процес планування, організації, мотивації і контролю, необхідний для того, щоб сформулювати і досягти цілей організації, і діяльність, пов’язана з впливом керуючого суб’єкта на керований об’єкт з метою досягнення результатів. Головна мета управління фінансовою стійкістю підприємства органічно поєднана з головною метою фінансового менеджменту, реалізується в єдиному комплексі та виступає як забезпечувальна до неї [1, с. 327].

В сучасних умовах управління фінансовою стійкістю підприємств набуває надзвичайно важливого значення. У найзагальнішому вигляді механізм управління фінансовою стійкістю підприємства можна представити у вигляді схеми моніторингу, яка повинна включати комплекс заходів, диференційованих за стадіями життєвого циклу підприємства і пов'язаних з визначенням цілей і завдань проведення моніторингу, зі збором і підготовкою вихідної інформації, аналізом фінансової стійкості з використанням різних методів, здійсненням прогнозування фінансової стійкості, а також контролем отриманих результатів та їх архівуванням для подальших досліджень. Безперервний процес моніторингу фінансової стійкості дає можливість розробити заходи протидії внутрішнім і зовнішнім факторам, здатним привести до втрати стійкості.

Проведемо дослідження особливостей управління фінансовою стійкістю підприємства на прикладі ПАТ «Укрпластик». У табл. 1 проведемо аналіз динаміки показників фінансової стійкості та платоспроможності підприємства. 




Так, протягом 2013-2015 рр. відбулося зменшення коефіцієнта автономії на 0,188, що пов’язано із скороченням власного капіталу підприємства. Збільшення поточних зобов’язань на 1793134 тис. грн. або на 227,85% вплинуло на зростання коефіцієнта заборгованості на 0,142. Негативним моментом у діяльності підприємства є збільшення показника відношення заборгованості до власного капіталу на 0,731.

У табл. 2 проведемо оцінку типу поточної фінансової стійкості.




Отже, як видно з вище розрахованих даних, протягом 2013-2014 рр. має місце нормальна фінансова стійкість. Підприємство використовує всі джерела фінансових ресурсів і повністю покриває запаси. Але у 2015 р. ситуація на підприємстві погіршується – ПАТ «Укрпластик» притаманний нестійкий фінансовий стан, що пов’язано із від’ємним значенням власного оборотного капіталу. 

Для підвищення ефективності управління фінансовою стійкістю підприємства проаналізуємо результати господарської та фінансової діяльності ПАТ «Укрпластик» в абсолютному та відносному виразі (табл. 3). 




Після розрахунку цих основних показників можна умовно зарахувати підприємство до одного з квадратів матриці, а також визначити, на якій стадії фінансового розвитку знаходиться підприємство (табл. 4).




Згідно з наведеними в табл. 4 результатами, ПАТ «Укрпластик» у 2013 та 2015 роках знаходилося в квадраті 4 матриці Франшона і Романе, якому відповідає тип фінансової стратегії «рантьє», який свідчить про те, що підприємство знаходиться в зоні успіху, оскільки розмір його господарсько-фінансової діяльності є позитивним. Це було досягнуто завдяки значному обсягу доданої вартості та інших доходів, отриманих ПАТ «Укрпластик» у 2013 році, а також незначним обсягом фінансових витрат та зменшенню позикового капіталу, що забезпечило результат фінансової діяльності близький до 0. Фінансова стратегія «рантьє» характеризується наявністю достатньої кількості ресурсів для реалізації інвестиційних проектів та розвитку виробництва. При використанні позикових коштів можливе придбання нового обладнання та впровадження інновацій. Проте у 2014 році підприємство перемістилося до квадрату 1 «батько сімейства», насамперед, через значне підвищення фінансових витрат підприємства ПАТ «Укрпластик» разом із деяким зниження брутто-результатів від експлуатації інвестицій. Дана фінансова стратегія характеризується нижчими за можливі темпами зростання виробництва, проте, наявністю резервів для покращення ситуації при більш ефективному використання ресурсів. У підприємства спостерігається приплив коштів від господарської діяльності, тобто воно має стабільний прибуток, але цей прибуток йде на виплату поточних зобов’язань за кредитами. ПАТ «Укрпластик» у 2015 році повернулося до квадрату 4 «рантьє», в першу чергу, завдяки значному зниженню фінансових витрат і зниженню сум повергнення позикових коштів. Також на це вплинуло значне збільшення доданої вартості, зміна фінансово-експлуатаційних потреб та збільшення інших доходів підприємства. Тобто ПАТ «Укрпластик» знову має достатній запас коштів, які воно може вкласти у власне виробництво, проте, на даний момент, надає товарні кредити своїм партнерам за рахунок них. Динаміка показників за останні роки, дає змогу прогнозувати, що у наступному році підприємство залишиться в тому ж квадраті. Проте воно може переміститися до квадрату 6 у випадку, якщо будуть залучені додаткові позикові кошти, або підприємство інвестує наявні ліквідні засоби в капітал інших підприємств, що принесе дохід у майбутньому періоді. 

Таким чином, використання запропонованої матриці підвищення ефективності управління фінансовою стійкістю підприємства дасть змогу керівництву підприємства ПАТ «Укрпластик» приймати об’єктивні рішення щодо комплексного використання всіх фінансових ресурсів, спрямованих на досягнення мети вдосконалення процесу управління фінансовою стійкістю підприємства

Література:

1. Сабліна Н. В., Кузенко Т. Б. Формування стратегічних карт у рамках реалізації процесу управління фінансовою безпекою підприємства / Н. В. Сабліна, Т. Б. Кузенко // Бізнес Інформ. – 2013. – №4. – С. 326–331.

2. Савицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства: Підруч. для студ. вищ. навч. закл., що навч. за освітньо-проф. програмою спеціаліста зі спец. / О.М. Бандурка, М.Я. Коробов // «Фінанси», «Банківська справа»: «Облік і аудит». – 2. вид., перероб. і доп. – К.: Либідь, 2013. – 384 с.

_________________________________

Науковий керівник: Докієнко Лариса Миколаївна, доцент кафедри фінансів і кредиту Міжнародного університету фінансів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота