ОБМЕЖЕННЯ ПРАВА ЧОЛОВІКА ТА ЖІНКИ НА УКЛАДЕННЯ ШЛЮБУ БЕЗ НАМІРУ СТВОРИТИ СІМ’Ю - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОБМЕЖЕННЯ ПРАВА ЧОЛОВІКА ТА ЖІНКИ НА УКЛАДЕННЯ ШЛЮБУ БЕЗ НАМІРУ СТВОРИТИ СІМ’Ю

29.11.2017 07:34

[Section 3. Civil and family law. Civil judicial law. Commercial law. Housing right. Obligation law. International private law. Labour law and public guarantee law]

Author: Волох Аліна Сергіївна, студентка юридичного факультету, Чернігівський національний технологічний університет


Одним із найбільших неоднозначних обмежень прав подружжя є обмеження права на укладення шлюбу без наміру створити сім’ю. Заборонити укладати такий шлюб досить важко, оскільки це зазвичай прикривається правом на укладення шлюбу, що є в осіб. Укладаючи шлюб, люди зустрічаються, закохуються, одружуються, інколи розлучаються, інколи живуть довго і щасливо.  Проте є й такі, які разом не живуть і дня. Роблять вони це для задоволення своїх власних інтересів. Саме від цього походить назва  «фіктивний шлюб». Такий стан, на думку К. М. Глиняної, зумовлений насамперед тим, що складнощі виникають у судовому процесі доказування недійсності шлюбу у разі його фіктивності [1, c. 111].

У юридичній літературі зазначається, що фіктивний сімейний стан є результатом протизаконного прийому, який полягає у здійсненні особою наданих законом правомочностей у цілях, які не відповідають їх змісту та соціальному призначенню [2, c. 84]. Частина 2 статті 40 Сімейного кодексу України визначає, що шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя. Визнати шлюб фіктивним можна тільки в судовому порядку [5]. 

За сучасних умов існування демократичної та суверенної української держави такий стан сімейних стосунків викликає подив. Проте випадки реєстрації фіктивних шлюбів і сьогодні є непоодинокими, попри чітку законодавчу заборону та обмеження права на укладення чоловіком та жінкою фіктивного шлюбу. 

В. Л. Яроцький, висвітлюючи проблеми сімейних правовідносин, що виникають без належної правової підстави, зазначав, що фіктивність дій учасників сімейних правовідносин має наслідком фіктивність правовідносин, що виникають у результаті їх вчинення [3, c. 19], звідси фіктивність подружніх правовідносин є, як правило, результатом спільної домовленості чоловіка та жінки.

Причини реєстрації такого шлюбу можуть бути різними. Вони пояснюються та обумовлюються бажанням отримати певні права, підставою виникнення яких самостійно чи у складі інших юридичних фактів є шлюб, наприклад, отримання спадщини, житлової площі, право на пільги, право на одержання пенсії тощо.

Незважаючи на фіктивний шлюб між подружжям виникають особисті немайнові та майнові права, які випливають саме зі шлюбу. Подружжя в такому шлюбі має право: 

• на поділ майна, набутого у шлюбі, як спільної сумісної власності подружжя; 

• на проживання у житловому приміщенні, в яке вона поселилась у зв’язку з недійсним шлюбом; 

• на аліменти; 

• на прізвище, яке вона вибрала під час реєстрації шлюбу.

Досить цікавим є той факт, коли особа одержувала аліменти від того, з ким була в недійсному шлюбі, сума сплачених аліментів вважається отриманою без достатньої правової підстави, і підлягає поверненню. В даному випадку, швидше за все, слід вдатися до судової форми захисту порушеного права. Особа, яка отримала право користування житлом у зв'язку з реєстрацією з ним фіктивного шлюбу, не набуває права на проживання у ньому і може бути виселена. Якщо особа, яка у зв'язку з реєстрацією недійсного шлюбу змінила своє прізвище, то вона вважається що іменується цим прізвищем без достатньої правової підстави.

Укладаючи такий шлюб без наміру створити сім'ю у момент укладення шлюбу може бути цілком компенсовано його появою після реєстрації шлюбу, коли за всіма об'єктивними обставинами можна стверджувати, що у особи з'явився намір створити сім'ю, наприклад коли після реєстрації шлюбу, який мав ознаки фіктивності, особи почали разом проживати, вести спільне господарство, дружина завагітніла або у подружжя народилися діти, батько піклується про дружину та дітей, подружжя запрошує до себе своїх батьків та друзів, підтримують інтимні стосунки, разом відпочивають та відвідують своїх рідних та близьких тощо. Таким чином, шлюб не може бути визнаний недійсним, якщо на момент розгляду справи судом відпали обставини, які засвідчували відсутність згоди особи на шлюб або її небажання створити сім'ю.

Особа, яка бажає визнати цей шлюб недійним, має право подати позов до суду. Ними  можуть бути чоловік, жінка та інші особи, права яких були порушені під час реєстрації цього шлюбу.

Здійснюючи розгляд спорів щодо фіктивності шлюбу судам необхідно встановити всі необхідні обставини справи, які є досить важливими. До них зокрема відносяться: 

• стосунки подружжя до шлюбу; 

• його тривалість; 

• спільне проживання; 

• у разі тимчасового або роздільного проживання, його причини; 

• ведення господарства подружжям у шлюбі; 

• набуття спільного майна; 

• інші докази, які б свідчили про бажання створити сім'ю чи про його відсутність.

Але варто пам’ятати, що для визнання шлюбу фіктивним, суд повинен враховувати всі належні та допустимі докази. Наприклад: відсутність спільних речей, які подружжя купувало під час шлюбу; показання свідків про відсутність ведення спільного господарства тощо.

Судова практика багатьох зарубіжних країн взагалі не визнає фіктивність шлюбу як підставу його недійсності. Так, наприклад, судова практика Австралії та Англії пішла шляхом визнання дійсними шлюбів, укладених особами лише для досягнення певної мети (найчастіше задля набуття громадянства) без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов’язків подружжя. Водночас, законодавство США, визначає що, вступ у шлюб без наміру створити сім'ю, а лише з метою підвищити свій рівень життя, отримати які б то не було юридичні переваги або приховати вагітність, або уникнути виконання раніше взятих на себе зобов’язань, або пожартувати над будь-ким є підставою визнання шлюбу недійсним [4, с. 152].

Отже, законодавчо визначеним та обґрунтованим є обмеження права на шлюб чоловіка та жінки без наміру створити сім’ю. Про фіктивність такого шлюбу свідчить корисливий, оманливий намір одного або обох із подружжя, спрямований на здобуття немайнових, майнових, соціальних та інших подібних благ, які жодним чином не пов’язані зі створенням сім’ї. Якщо фіктивний шлюб укладений між чоловіком та жінкою  завдасть майнової шкоди, наприклад, державі, цілком ймовірно, що такі дії правоохоронними органами можуть розцінюватися як заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (стаття 192 Кримінального кодексу України).

Література:

1.Глиняна К. Особливості визнання шлюбу недійсним / К. Глиняна // Юридичний вісник. - Одеса : Юридична література, 2011. - № 2. - С. 109-113

2.Тарусина Н. Н. О фиктивных семейно-правовых состояниях / Н. Н. Тарусина // Правоведение. - 1983. - № 2. - С. 84-87

3.Яроцький В. Л. Правовідносини, що виникають без належної правової підстави // Актуальні проблеми цивільного права : матеріали «круглого столу», присвяч. пам’яті проф. Чингізхана Нуфатовича Азімова, м. Харків, 23 грудня 2010 р. ; Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. – Х. : Право, 2011. – С. 17-20

4.Семейное право Российской Федерации и иностранных государств: Основные институты / [Н.И. Гайдаенко-Шер, О.Д. Грачев, В.В. Залесский и др.]; под ред. В.В. Залесского. – М.: Юринформцентр, 2004. – 310 с.

5.Сімейний кодекс України від 10 січня 2002р. // Відомості Верховної Ради України. 2002.- № 21-22, ст.135.

________________________

Науковий керівник: Конончук Наталія Миколаївна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри цивільного, господарського права та процесу, Чернігівський національний технологічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота