КОНТРОЛІНГ ЯК ШЛЯХ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ «ЗЕЛЕНИХ» ПРОЕКТІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

КОНТРОЛІНГ ЯК ШЛЯХ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ «ЗЕЛЕНИХ» ПРОЕКТІВ

22.12.2017 15:51

[Section 1. Economy, organization and administration of enterprises, branches and complexes]

Author: Черкас Владислав Олександрович, студент Державного вищого навчального закладу Придніпровська державна академія будівництва та архітектури; Галушко Олена Ігорівна, старший викладач кафедри фінансів і маркетингу Державного вищого навчального закладу Придніпровська державна академія будівництва та архітектури


За визначенням UNEP (програми ООН з навколишнього середовища) «зелена» економіка – це економіка, яка підвищує добробут людей та забезпечує соціальну справедливість та при цьому суттєво знижує ризики збідніння навколишнього середовища [1]. Отже «зелена» економіка – це нова суспільно-економічна парадигма та стиль мислення, який приходить на зміну концепції суспільства споживання.  

В умовах глобалізації світової економіки, зростання населення, масової урбанізації зростає рівень вичерпності природних ресурсів.  Високі рівні забруднення навколишнього природного середовища і утворення відходів, неефективне споживання енергії і широке використання застарілих енерго- і ресурсоємних технологій виробництва вимагають негайних дій, спрямованих на перехід економіки до «зеленої» моделі розвитку.

Активному розвитку нової парадигми сприяв глобальний «зелений» курс ООН який було розроблено у 2008р. для переводу післякризового розвитку глобальної економіки на шлях екологічно чистого та сталого розвитку. Глобальний «зелений» курс передбачає державні інвестиції, фіскальні стимули, реформи ціноутворення та заходи державної політики для переходу до принципів «зеленої» економіки, створення відповідної інфраструктури та підвищення зайнятості у відповідних галузях економіки [1]. В сьогоденних умовах кризового стану української економіки такі реформи є вкрай важливими, адже вони сприяють:проведенню енергетичної реформи та зниженню енергетичної залежності держави; розвитку місцевих громад, покращенню екологічного стану промислових регіонів та добробуту населення; підвищенню соціальної відповідальності влади та населення; створенню нових робочих місць та загальній модернізації галузей та регіонів.   

Концепція контролінгу також активно розвивалась в останні десятиріччя, адже контролінг це ефективна комплексна система управління підприємством, яка забезпечує  інформаційно-аналітичну підтримку процесів прийняття управлінських рішень та координує взаємодію систем менеджменту. Сучасний контролінг включає в себе стратегічну та оперативну складову, а також окремі блоки, як-то: систему інформаційного забезпечення підприємства, систему моніторингу ключових показників, контролінг фінансів, контролінг маркетингу, контролінг персоналу та інші. Розвиток «зеленої» економіки та зелених проектів призвів до появи нового виду контролінгу – екологічного або «зеленого». «Зелений» контролінг можна визначити як концепцію управління економічною та екологічною стійкістю підприємства [2]. 

В Україні існують державні екологічні програми, є програма «зеленої» модернізації економіки України, що фінансується урядом Німеччини (GIZ), та вже функціонують окремі «зелені» проекти, наприклад «зелений» офіс у Львові, «зелений» супермаркет «BILLA» в Києві, екологічні проекти ПАО «Запоріжсталь». Але про досягнення системних змін говорити поки що зарано. 

Впровадження контролінгу дозволить підвищити ефективність «зелених» проектів та допоможе здійснювати моніторинг освоєння державних інвестицій, а також забезпечить системний підхід до реалізації стратегії «зеленої» модернізації економіки України.  

Література:

1. Алиев М., Галушкина Т. «Зеленая»  экономика в Украине - UNEP: механизмы участия и партнерства. - Киев: UNEP, 2012 // www.greenmind.com.ua.

2. Green Controlling: Сборник тезисов III Международного конгресса по контроллингу / Под науч. ред. С.Г. Фалько. – М.: НП «Объединение контроллеров», 2013.– 156 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота