МЕТОДИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ

28.02.2018 20:23

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Біла Дарина Валеріївна, аспірант, Київський національний торговельно-економічний університет

Адекватність, своєчасність та ефективність державного регулювання діяльності страхових компаній (СК) залежить від обраних методів та інструментів. Під «методом» розуміють сукупність теоретичних принципів та практичних кроків, які потрібно здійснити для досягнення мети, або особливий прийом чи систему прийомів, що застосовуються в певній діяльності [1, c. 101]. Методи державного регулювання діяльності СК класифікують за декількома ознаками, однією з яких є класифікація за набором інструментів (рис. 1). 




Рис. 1. Розподіл методів державного регулювання діяльності СК за засобами впливу*


*Складено автором 


Характерними ознаками адміністративних методів є: обов’язковий характер, відповідальність за ухилення від виконання обов’язкових вимог, встановлення термінів, порядку, мети виконання виданих органом нагляду приписів та повноважень об’єкту на який здійснюється регулятивний вплив. Основними інструментами адміністративних методів держаного регулювання діяльності СК є: нормативи і ліміти, стандарти, ліцензії, санкції, кваліфікаційні вимоги, квоти, страхові тарифи. Адміністративні інструменти використовуються на всіх стадіях діяльності СК: під час реєстрації, отримання ліцензії на здійснення діяльності, функціонування СК та виходу з ринку.  


Економічні методи, за визначенням Яворської Т.В, – «є непрямим втручанням у страхову діяльність, мають мотиваційний характер впливу… реалізуються за допомогою монетарних, податкових, цінових та страхових інструментів» [2, с. 65].


Правові методи створюють нормативно-правову базу, що визначає правила та умови функціонування СК на ринку, взаємодію СК між собою, споживачами, іншими економічними суб’єктами та державними органами. Інструменти правових методів є закони та нормативно-правові акти. 


У світовій практиці регулювання сформувалася тенденція переходу до використання більш м’яких інструментів, націлених на забезпечення стабільності ринку та стійкості СК, відповідно до яких останні створюють власні системи ризик менеджменту. З нашої точки зору, така регулятивна практика приводить до трансформації адміністративних методів в комбіновані, що визначається переходом на новий, якісний рівень регулювання з врахуванням ризиків. 


Методи комбінованого впливу характеризуються набором інструментів, які мають ознаки декількох методів. До таких інструментів, що застосовуються на Україні, на нашу думку, необхідно віднести тести раннього попередження, стрес-тестування, що використовується для управління ризиками СК з урахуванням різних сценарії розвитку подій. Для керівників СК стрес-тестування надає можливість визначити розмір капіталу для покриття збитків, а для органу державного нагляду, в деяких юрисдикціях, зобов’язати окремо визначену СК збільшити розмір капіталу, щоб зменшити ризик її банкрутства.  


Література:


1. Фінансове регулювання страхового ринку: проблеми теорії та практики: монографія / Л. Шірінян. – Київ : Центр учбової літератури, 2014. – 458 с.


2. Яворська Т.В. Економічні інструменти державного регулювання страхового підприємництва України. – Вісник Запорізького національного університету    №3(15), 2012. – С. 64-69.



______________________



Науковий керівник: Єрмошенко Анастасія Миколаївна, професор, доктор економічних наук, Київський національний торговельно-економічний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота