ПУБЛІЧНИЙ ЗАКЛИК ЯК СПОСІБ ПІДБУРЕННЯ ДО ВЧИНЕННЯ ТЕРОРИСТИЧНИХ ЗЛОЧИНУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПУБЛІЧНИЙ ЗАКЛИК ЯК СПОСІБ ПІДБУРЕННЯ ДО ВЧИНЕННЯ ТЕРОРИСТИЧНИХ ЗЛОЧИНУ

29.05.2018 14:12

[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal executive law. Court organisation. Law enforcement agencies, public prosecutor’s and public defender’s offices]

Author: Світлична Анна Віталіївна, студентка 3 курсу 5 групи Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого


Публічність як обстановка вчинення злочину - це вчинення дій в усній чи письмовій формі з метою поширення інформації максимально широкому колу осіб. У Великому тлумачному словнику сучасної української мови поняття «публічний» визначається таким чином: «Який відбувається в присутності публіки, людей; прилюдний» а поняття «заклик» так: «Звертання до певної групи людей, у якому в стислій формі висловлено провідну ідею часу, політичну вимогу, завдання; відозва, гасло. Прохання, вимога розгорнути яку-небудь діяльність, певним чином поводити себе».

Аналізуючи значення «підбурення» у Великому тлумачному словнику сучасної української мови, знаходимо так визначення: « Підбурювати, підбурити- Розмовами спонукати кого-небудь до якихось дій, вчинків.». Кримінальним кодексом України передбачені частиною четвертою статті 27 такі способи підбурення особи до вчинення злочину:1) умовляння; 2) підкуп; 3) погроза; 4) примус; 5) схиляння іншим чином.

Зіставляючи поняття «Заклик» і «підбурення» можна простежити схожі риси: 1)є впливом на свідомість особи; 2)результат - певна реакція або дія з боку особи, на яку спрямований вплив; 3) здебільшого здійснюється у словесній формі. Отже, встановлення факту схиляння є необхідним і водночас достатнім, щоб визнати особу підбурювачем. Оскільки,  в момент проголошення публічних закликів перед широкою масою, а особливо за участі ЗМІ, особа усвідомлює влив інформації, яку вона подає до вжитку, а також аудиторію, до якої вона звернена, тому не можна вихиляти причинний зв'язок між діями підбурювача і наступним вчиненням злочину іншим співучасником.  

В Кримінальному кодексі України відповідальність  за публічні заклики передбачена частиною другою статтею 258 щодо Публічних закликів до вчинення терористичного акту. З об’єктивної сторони, даний злочин характеризується такими діяннями : 1) публічні заклики до вчинення терористичного акту;2) розповсюдження матеріалів з такими закликами;3) виготовлення таких матеріалів;4) їх зберіганні. Відповідні дії передбачають у собі вплив на свідомість, що спрямований не на конкретну особу, а стосується невизначеного кола осіб і містить спонукання їх до певної активності. Саме тероризм становить загрозу безпеці суспільства: призводить до численних людських жертв, значних матеріальних збитків, дестабілізує обстановку у державі, формує негативну морально-психологічну атмосферу, відчуття страху громадян за своє життя.

Відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» терористична діяльність охоплює пропаганду і поширення ідеології тероризму. Відсутність в українському законодавстві кримінальної відповідальності за цей вид терористичної діяльності не сприяє виконанню повноважень суб’єктами, на які безпосередньо покладено завдання здійснювати боротьбу з тероризмом. Існує необхідність виокремити такий вид злочинів в окремий, самостійний розділ Кримінального кодекс України «Злочини, пов'язані з тероризмом» з метою подальшого удосконалення нормативного механізму забезпечення національної безпеки.

Стаття 5 Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму від 16.05.2005 р. = рекомендується встановити в національних законодавствах відповідальність за публічні підбурювання до вчинення терористичного злочину, у Кримінальному кодексі України встановлена відповідальність за публічні заклики до вчинення лише терористичного акту, що є недоліком цього складу злочину та потребує усунення і відповідного вдосконалення формулювання ознак ст.258-2 КК, оскільки  в реальній дійсності можуть мати місце публічні заклики до інших терористичних злочинів (захоплення заручників, створення терористичних груп чи терористичних організації тощо).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота