ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОБІГУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОБЛЕМА НАДЛИШКОВОЇ КРИМІНАЛЬНОЇ РЕПРЕСІЇ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОБІГУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОБЛЕМА НАДЛИШКОВОЇ КРИМІНАЛЬНОЇ РЕПРЕСІЇ

16.11.2018 12:29

[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal executive law. Court organisation. Law enforcement agencies, public prosecutor’s and public defender’s offices]

Author: Костенко Олена Олександрівна, старший викладач кафедри кримінального права і процесу Навчально-наукового юридичного інституту Національного авіаційного університету


На сьогодні, у часи ери інформаційного суспільства, періоді, коли одиниця інформації є іноді дорожчою за діаманти, коли вона є мірилом сили та влади, не є дивним, що у суспільстві значно збільшується кількість правопорушень та зловживань, пов’язаних з обігом інформації. Під злочинами у сфері обігу інформації розуміються суспільно-небезпечні діяння, що пов’язані з одержанням, створенням, зберіганням, поширенням, використанням, розповсюдженням інформації у будь-якій її формі. До таких злочинів можемо віднести - розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження ВІЛ, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, порушення недоторканності приватного життя та інші (ст. ст. 132, 163, 171, 182, 238 ККУ). Не можна також не зазначити про такі діяння, які не криміналізовані більшістю країн, але вони, беззаперечно, є загрозою суспільному порядку і щодо них в наукових і політичних колах мають місце дуже активні дискусії – це розповсюдження фейкових новин, дезінформації, обман споживачів, реклама, що містить неправдиві відомості, дифамація тощо.

В Україні популярною є думка про те, що вищевказані злочини варто було б виключити з ККУ, оскільки в них відсутня значна суспільна небезпека, вони спричиняють бюрократичну тяганину та є прикладом надмірної криміналізації, якої нам варто уникати[1]. За кордоном (Західна Європа та США) теж активно критикують необхідність криміналізації дезінформації, дифамації та розповсюдження фейкових новин, але на їх думку, основна проблема не у відсутності суспільної небезпеки таких діянь, а в так званому “охолоджуючому ефекті”, що значно стримує та обмежує свободу слова, преси та думки та в тому, що правляча влада може зловживати криміналізацією таких діянь задля того, щоб обмежити незалежність медіа, що транслюють альтернативну точку зору на політичні події [2].

Але існує і інша позиція щодо даного предмету дискусії - теза про те, що криміналізація злочинів у сфері обігу інформації буде ефективною. На прикладі розповсюдження фейкових новин – за останні 2 роки це діяння криміналізували у Франції, Малайзії та планують зробити це в Індії, Великій Британії та Ірландії [3]. Цікаво, що ці країни є дуже різними як по рівню розвитку, так і по типу правової системи.

Теоретики права продовжують наполягати на тому, що надмірна криміналізація діянь створює надзвичайну загрозу суспільному добробуту – обмежує права і свободи, сприяє посиленню суспільного невдоволення, підриває довіру до публічної влади [4]. З іншого боку, приклад того, як фейкові новини та пропаганда вплинули на виборчий процес в найзначущих країнах світу за останні 5 років (вибори Трампа, Макрона, Брексіт) демонструють нам безсумнівність того, що ці діяння можуть бути небезпечними для суспільства не тільки однієї держави, а й усієї світової спільноти. Чи може держава стояти осторонь та економити ресурси кримінально-правового впливу в такому випадку? Як досягти балансу криміналізації та гуманізму? Відповіді на ці складні питання потребують всебічного розгляду проблеми з правової, політичної, економічної та філософської точок зору.

Література:

1. https://dostup.pravda.com.ua/news/publications/v-imi-hotuiutsia-dekryminalizuvaty-dostup-do-publichnoi-informatsii

2. McGonagle, T. "Fake News": False fears or real concerns? [Електронний ресурс] / McGonagle, T. // Netherlands Quarterly of Human Rights. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://pure.uva.nl/ws/files/19892347/Fake_News.pdf.

3. Priday R. Fake news laws are threatening free speech on a global scale [Електронний ресурс] / Richard Priday. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://www.wired.co.uk/article/malaysia-fake-news-law-uk-india-free-speech.

4. Husak D. Overcriminalization: The Limits of the Criminal Law / Douglas Husak., 2008. – 248 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота