ОБЛІГАЦІЇ ВНУТРІШНЬОЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЗИКИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІГАЦІЇ ВНУТРІШНЬОЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЗИКИ

30.11.2018 22:14

[Section 6. Banking. Money, finances and credit]

Author: Доманчук Наталія Іванівна, магістр, Київський національний університет технологій та дизайну


Анотація. У статті розглянуто сучасний стан ринку облігацій внутрішньої державної позики. Розглянуті теми розвитку та популярності ОВДП в теперішній час.

Ключові слова: облігації, держоблігації, інвестиції, фондовий ринок.

Постановка проблеми. В умовах існування ринкової системи слабка розвиненість ринку цінних паперів України значно знижує конкурентноспроможність держави в отримані інвестицій.  За відносно невеликий період існування України, Як незалежної держави, відбулась еволюція того, що ігнорування важливості фондового ринку і стримування його розвитку призводить до негативних наслідків в економіці.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню проблем і перспектив розвитку ринку облігацій присвячені такі роботи науковців: Вівчар О.Й., Мягка І., Прядко О.

Мета статі полягає в вирішені питання розвитку облігацій внутрішньої державної позики.

Виклад основного матеріалу. Ринок цінних паперів України є важливою складовою української економіки та показником розвитку не тільки ринку капіталу, а й всієї фінансової системи країни. Сучасний стан фондового ринку та його структура сформувались внаслідок трансформації економічної системи, яка відбулася в Україні під впливом внутрішніх факторів її розвитку, а також зовнішніх, тобто криз на світових фінансових ринках упродовж останніх років.[1, c.178].

З того моменту, коли публічні особи стали оприлюднювати свої статки, ЗМІ багато на що звертають увагу у деклараціях багатих українців. Зокрема, на частку інвестованих коштів у державні ОВДП (облігації внутрішньої державної позики).

За даними з різних джерел, за 2017 рік українці вклали у ОВДП 1,47 млрд грн та, переважно, купували валютні облігації (80% від загального портфеля).

У січні 2018 року правління НБУ прийняло рішення підвищити рівень облікової ставки до 16% річних. Як наслідок – зросла середньозважена вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ринку та доходність первинних розміщень ОВДП у національній валюті за всіма строками. Слід зауважити, що зростання доходності сприяло підвищенню попиту на ці цінні папери також і серед нерезидентів.




У чому інвестори вбачають переваги

Доходність. За даними агентства Thomson Reuters, український індекс ставок за депозитами фізичних осіб у відсотках річних станом на 16 березня 2018 року має наступний вигляд:




Що стосується відсоткової ставки за облігаціями ОВДП, які випускаються Міністерством фінансів України, то на торгах УБ (Української біржі) зустрічаються лоти з доходністю до погашення біля 19% у гривні та 5% у доларах. 4% у доларах та 2,7% у євро у звичайному ході торгів станом на 

19 березня 2018 року. Облігації випускаються номіналом у 1000 одиниць відповідної валюти. Виплата купонних доходів також залежить від номіналу валюти. Наприклад, власники деяких ОВДП, що номіновані у доларах, при погашенні отримає на рахунок безпосередньо долари, а деяких – гривню, але за поточним курсом долара (в залежності від випуску). 

Оподаткування. Тут достатньо сказати, що дохід за облігаціями не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Фактично, лише військовим збором. Саме ця перевага, надана державою, на сьогодні і забезпечила такий потік інвесторів.

Крім того, за облігаціями існує 100%-ва гарантія від держави на повернення коштів.

Ліквідність. Тут також інвестор має вибір: тримати облігації до кінця строку або ж продати їх на вторинному ринку. 

Процедура. Не дивлячись на таку привабливість для інвестора, купувати облігації має сенс з метою довгострокових інвестицій та з наміром придбати великі обсяги лотів. У цьому випадку витрати на відкриття рахунку у цінних паперах та комісійні брокера більш ніж виправдовують себе. Та не дивлячись на це, найбільший попит в Україні мають великі портфелі ОВДП: від 1 млн (незалежно від валюти).

Великі і стабільні. Інтерес до придбання державних облігацій на ринку досить високий. Пояснення просте: придбання ОВДП вигідніше, ніж депозитні вклади. Відсотки за держоблігаціями вищі, а гарантії від держави стовідсоткові. Починаючи з 2014 року Міністерство фінансів, яке і випускає облігації, справно сплачує за них гроші. Така обов’язковість дотримання держгарантій пояснюється тим, що більшість покупців цінних паперів — українські банки, які тільки-но почали виходити з кризи. 

По своїй суті ці папери нічим не відрізнялися від звичайних випусків ОВДП. Єдиною відмінністю була ставка купона на рівні 7%, що було значно нижче ринку. Але на вторинному ринку вони потім торгувалися як стандартні облігації зі звичайним рівнем прибутковості.

Вигідніше, ніж у банку. Ще однією причиною інтересу до купівлі цінних паперів експерти називають те, що ОВДП вигідніше, ніж розміщення депозитів, особливо великих. Відповідно, це непогана можливість диверсифікувати вкладення. ОВДП вибирають ті вкладники, у яких є великі суми грошей, але є побоювання вкладати в депозити більш ніж 200 тис. грн, які держава гарантує відшкодувати в разі банкрутства банку.

Теоретично купити облігації можна і на невелику суму, але, як правило, їх купують пакетами від 100 тис. грн. Це пов’язано з тим, що у випадку перепродажу цінних паперів знайти покупця на великі лоти простіше. Крім того, саме можливості швидкого продажу й купівлі, а також отримання додаткового доходу за достроковий продаж додають популярності ОВДП.

Що стосується ставок за держоблігаціями, то зараз вони вищі, ніж у платоспроможних банків. Звичайно, у менш стабільних банків проценти за вкладами цікавіші для внутрішніх інвесторів, чого не скажеш про гарантії своєчасних і повноцінних виплат. У середньому ставки за депозитами не перевищують 14%, при цьому дохід від депозитів ще й оподатковується. ОВДП зараз торгуються під 15-16%”. Хоча прибутковість облігацій через півроку знижується, все ж це відбувається не так швидко, як за депозитами.

Як купують. Придбати ОВДП можна як через банки, так і через інвестиційні компанії. Принципової різниці між цими установами немає. ОВДП можна купити, відкривши рахунок у цінних паперах, на якому куплені папери будуть зберігатися в майбутньому. Брокерський договір на купівлю ОВДП підписується один раз. Тарифікація операції розраховується по-різному.

У деяких випадках відкриття рахунку в цінних паперах безкоштовне, а окремо сплачується комісія за операцію в залежності від суми інвестування. Буває так, що сума за операцію фіксована і становить 200-500 грн. Ця інфраструктура дозволяє укладати угоди через кліринг, а саме за принципом “оплата проти поставки”, що, в свою чергу, робить угоду максимально безпечною.

Ближче до народу. Перспективи розвитку ринку ОВДП в Україні є. Очікується, що зі зростанням фінансової грамотності населення цей інструмент вкладення грошей буде набувати все більшої популярності, якщо не відбудеться якихось кардинальних змін в економічній політиці країни, банківському секторі і т. д.

Інвестування населення в ОВДП буде зростати внаслідок надійності та прибутковості даного інструменту. Також цей інструмент є більш мобільним, ніж альтернативні види інвестування. Наприклад, він може служити інструментом застави, при активній торгівлі ОВДП можна отримати додатковий інвестиційний дохід.

Література:

1. Вівчар О.Й. Сучасні тенденції розвитку ринку цінних паперів в Україні/О.Й. Вівчар//Науковий вісник НЛТУ України.- 2011- №219.-с.178.

2. Мягка І.Трансформації бізнесу [ Електронний ресурс ] - Режим доступу : https://mind.ua

3. Прядко О. Фінансовий клуб. [Електроний ресурс ]- Режим доступу : https://news.finance.ua

Domanchuk N.I. Bonds of an internal state loan.

Abstract. The article deals with the current state of the domestic bond market. The issues of development and popularity of BISL are considered at present.

Key words: bonds, state bonds, investments, stock market.


____________________

Науковий керівник: Левченко Валентина Петрівна; кандидат економічних наук, доцент, Київський національний університет технологій та дизайну




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота