ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ РИНКІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ РИНКІВ

28.12.2018 13:28

[Section 8. Productive forces development and regional economy]

Author: Торб’як Богдан Михайлович, аспірант, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника


В сучасних умовах функціонування регіональних фармацевтичних ринків супроводжується необхідністю виявлення та відповідного реагування на вплив різних дестабілізуючих чинників, що обумовлюються збуреннями кон’юнктурного чи соціального характеру. Відсутність таких «реакцій» з боку учасників ринку може призвести до розвитку кризових процесів як на окремих підприємствах, що виражається, зокрема, збитковістю їх діяльності, так і ринку в цілому.

Слід відмітити, що основними характеристиками українського регіонального фармацевтичного ринку є низьке споживання лікарських засобів на одну людину в конкретному регіоні; велика різниця в споживанні лікарських засобів на одну людину у великих містах і віддалених регіонах; високий рівень ринкової конкуренції; відсутність сучасних фінансових механізмів, що компенсують витрати населення на лікарські засоби (низький рівень державної участі); зберігаються позитивні показники зростання фармацевтичного ринку в регіонах; присутність вітчизняних компаній в лідерах ринку [1, с. 6].

При цьому, вітчизняний фармацевтичний ринок регіонів характеризується критичним рівнем споживчого попиту, нестабільністю його обсягу; коливанням частки імпортних товарів, абсолютною перевагою препаратів-генериків, низьким рівнем асортиментного забезпечення, незадовільними тенденціями у вітчизняному виробництві, низькою конкурентоспроможністю вітчизняних ліків за межами України, а також неспівставимістю статистичних його характеристик з різних інформаційних джерел унаслідок недосконалості сучасних форм статистичного моніторингу і звітності [2].

Одним з напрямків вирішення вказаних вище проблем є побудова економіко-математичних моделей визначення і оцінювання рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків, що дозволить оперативно діагностувати їх реальний стан і своєчасно задіяти механізми, здатні запобігти небажаним сценаріям їх розвитку.

Моделювання процесу функціонування регіональних фармацевтичних ринків обумовлюється низкою таких чинників як: нечіткість, недосконалість, обмеженість, суперечливість статистичної інформації; складні функціональні залежності між вхідними та вихідними параметрами моделі; необхідність врахування значної кількості збурень, що безпосередньо чи опосередковано впливають на функціонування ринку; високий рівень відповідальності щодо управлінських рішень, які приймаються на основі побудованих моделей.

Оцінювання рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків з позиції динаміки вимагає використання інструментарію нелінійної динаміки, що обумовлено як нелінійною структурою  ринкового середовища. Адекватна кількісна оцінка рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків має відображати їх реальний стан, створюючи передумови для формування ефективних управлінських рішень. Кількісний аналіз повинен носити динамічний характер, а відповідні показники оцінки рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків мають відображати перспективи та характер їх подальшого розвитку.

Універсальним засобом дослідження складних економічних процесів вважається системний аналіз, в рамках якого, зазвичай, здійснюється оцінювання стану та ідентифікації параметрів систем, побудова економіко-математичних моделей і прогнозування. Системний аналіз процесів функціонування регіональних фармацевтичних ринків передбачає виявлення їх особливостей, врахування обсягу вибірки, діапазону розсіювання, репрезентативності, достовірності даних при визначенні та оцінюванні рівня ефективності, дотримання статистичних вимог до структури даних у відповідності з ціллю забезпечення їх інформативності для подальшого прийняття управлінських рішень.

Важливим етапом оцінювання рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків є визначення складу показників, які у повній мірі відображали б особливості та закономірності процесів функціонування таких ринків. Встановлення взаємозв’язків між вихідними показниками, чинниками, що впливають на них, і результатами функціонування регіональних фармацевтичних ринків перетворює їх на систему, що надає можливість використовувати єдину модель для реалізації головних функцій стратегічного управління. У відповідності до прийнятої структуризації пропонуємо виділити: показники, які характеризують роздрібний товарооборот фармацевтичними товарами; показники, які характеризують роздрібний товарооборот медичними та ортопедичними товарами; показники, які характеризують роздрібний товарооборот косметичними товарами та туалетними приналежностями.

Слід також відмітити, що для оцінювання рівня ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків слід визначити відповідну шкалу оцінювання. Пропонуємо таку класифікацію рівнів ефективності: дуже низький, низький, середній, високий, дуже високий. У відповідності до визначених рівнів оцінювання ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків, як інтегрального показника, визначаються рівні для окремих показників на основі їх порогових значень.

Необхідно відзначити, що досягнення цілей ефективного функціонування регіональних фармацевтичних ринків можливе при здійсненні вибору стратегії управління, як складної динамічної системи, тобто на основі розв’язання задач прийняття рішень, в яких, як правило, вихідні умови нечітко визначені. 

Економічна інформація, що використовується при прийнятті рішень, може бути суб’єктивною, а її відображення, як правило, характеризується неповнотою та невизначеністю. Це в повній мірі стосується інформації щодо діагностики стану фармацевтичних ринків, з урахуванням якої визначається результуючий показник рівня ефективності їх функціонування. Природно вважати, що виокремлені вище показники мають вагомий вплив на інтегроване значення ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків. Процедура врахування цих показників визначається виглядом та параметрами функцій належності, що використовуються при побудові відповідних моделей оцінювання ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків.

Функціональна залежність між рівнем ефективності функціонування регіональних фармацевтичних ринків як інтегрованої величини від окреслених вище показників видається достатньо складною з точки зору класичного підходу до моделювання, що вимагає розроблення нових підходів із використанням відповідних інформаційних технологій. 

Від так, з урахуванням економічної ситуації в Україні ефективність функціонування регіональних фармацевтичних ринків залежить від [3, с. 75; 4, с. 55]:  запровадження дієвого механізму здійснення державного контролю за виробництвом, реалізацією та рекламою фармацевтичної продукції; підвищення конкурентоспроможності фармацевтичної продукції та проведення раціональної фармацевтичної політики;  удосконалення системи державної реєстрації; здійснення комплексу заходів для обґрунтування і забезпечення інформаційних ресурсів фармацевтичного ринку;  посилення державного регулювання фармацевтичної галузі України; поглиблення міжнародної кооперації вітчизняних виробників фармацевтичної продукції із зарубіжними; забезпечення інвестування вітчизняних виробників медпрепаратів у проведення НДДКР; оптимізація логістичних ланцюгів постачання, виробництва та збуту фармацевтичної продукції; удосконалення маркетингової діяльності українських фармкомпаній.

Отже, аналіз різних підходів до оцінювання ефективності функціонування фармацевтичного ринку дозволив зробити висновок про обґрунтованість застосування методології системного аналізу, що є універсальним засобом дослідження складних економічних процесів. В рамках такого аналізу передбачається вирішення таких завдань як оцінювання стану та ідентифікації параметрів систем, економіко-математичне моделювання, прогнозування. Оцінювання процесів функціонування фармацевтичного ринку зумовлене низкою чинників, що значно ускладнюють застосування класичного економетричного підходу, тим самим зменшуючи практичну цінність отриманих на його основі результатів та висновків. 

Список використаних джерел:

1. Гуріна І.В. Стратегія і тактика формування полідіменсіональних систем забезпечення синергізму державного регулювання фармацевтичного ринку регіонів України : автореф. дис. ... канд. ек. наук : 08.00.05 «Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка» / І.В. Гурніа; Харківська національна академія міського господарства. - Харків, 2011. – 24 с.

2. Федоренко І. А. Визначення фармацевтичного потенціалу в регіоні, його сутність і структура [Електронний ресурс]/ І.А.Федоренко.– Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Vdnuet/ econ/2010_3/ Fedoren.pdf

3. Гавриленко Н. I. Тенденції та перспективи розвитку фармацевтичного ринку / Н. I. Гавриленко, Я. В. Кулич // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2015. - № 1. - С. 69-76. 

4. Литвиненко Л. Л. Перспективи розвитку фармацевтичного ринку України в умовах поглиблення процесів євроінтеграції / Л. Л. Литвиненко, А. О. Собкова // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. – 2015. – Вип. 40. – С. 51-57.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота