ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА

15.02.2019 13:36

[Section 4. Accounting, analysis and audit]

Author: Гензерська Ольга Вікторівна, студентка магістратури, Київський національний університет технологій та дизайну


З розвитком економіки, у постійному тісному взаємозв’язку, змінюється і вдосконалюється облік діяльності підприємств. Достовірне визначення витрат у порівнянні з фінансовими результатами діяльності, дає змогу розглянути доцільність розширення чи встановити рентабельність підприємства. 

Питання вдосконалення обліку витрат є актуальним, оскільки вірогідне, своєчасне та повне їх відображення відіграє ключову роль в управлінні підприємством. Облік витрат діяльності підприємства займає важливе місце в загальній системі обліку та є її невід’ємною  частиною. У зв’язку з постійним посилення конкуренції, введенням нових закордонних тенденцій в сфері обліку та розвитком систем електронного документообігу (СЕД), це питання потребує подальшого вдосконалення і дослідження для успішного функціонування та розвитку підприємств.

Дослідженням проблем обліку витрат займалися такі вітчизняні вчені, як Ю.В. Огерчук, Т. Маренич, М.Д. Врублевський, І.О. Гавриленко, А.М. Герасимович, С.Ф. Голов, Ф.Ф. Бутинець та інші. Проблеми впровадження електронного документообігу в організації досліджували такі науковці, як М. Ларін, Б. Барановський, В. Тихонов, Г. Асеєв, В. Корнута, В. Писаренко та інші. Не зважаючи на вже досягнуті значні результати, дане питання ще має багато аспектів для подальшого дослідження. Проблеми обліку витрат та введення СЕД на підприємствах і досі викликає значний інтерес. 

Метою дослідження є встановлення та вивчення теоретичних та організаційних проблем обліку витрат, з метою їх оптимізації. 

Під теоретичними аспектами обліку витрат діяльності підприємства ми розуміємо проблеми пов’язанні з визначенням понять, що відносяться до обліку витрат(наприклад такі як «собівартість», «прямі витрати» та ін.) та нормативно-правова база, яка відповідає за регулювання даного обліку.

Значення та переваги часткового чи повного впровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО) розглянуто в багатьох закордонних та вітчизняних працях. Аналізуючи ПСБО 16 «Витрати» у порівнянні з МСБО суттєвих розбіжностей немає, основні засади, класифікація, визнання та оцінка є практично тотожними. Відмінністю є відсутність єдиного стандарту в МСБО, тому витрати обліковуються в таких стандартах: МСБО 1 «Подання фінансових звітів», МСБО 2 «Запаси», МСБО 16 «Основні засоби», МСБО 18 «Дохід», МСБО 23 «Витрати на позики», МСБО 38 «Нематеріальні активи» та ін..

Поняття «професійне судження» для України є новим та мало відомим. Згідно з визначенням С.А. Ніколаєвої, професійним судженням є обґрунтована думка кваліфікованого бухгалтера відносно способів розподілу і розкриття достовірної інформації про фінансовий стан, фінансові результати організації та їх зміни [1, с.50]. Проаналізувавши визначення Я.В. Соколова,Т.О. Терентьєвої можна зробити підсумок, що професійне судження - це власна думка кваліфікованого спеціаліста, яка в майбутньому може стати корисною та не принесе шкоди [2, с. 66].

Основною рисою професійного судження є вміння адаптувати знання до певних умов, які є обґрунтовані та прийнятні в виниклій ситуації. Дане поняття не має нормативно-правового підґрунтя та не зважаючи на це має своє місце в обліку. Для успішного розвитку ринкової економіки бухгалтерський облік повинен вдосконалюватися та абстрагуватися до міжнародних вимог, а застосування професійного судження може позитивно на це впливати.

Організаційними є проблеми, які пов’язані з організацією робочого процесу,впровадженням, використанням та адаптуванням теоретичних та технологічних досягнень сучасності. Своєчасний доступ до актуальної та необхідної інформації, який має безпосередній вплив на роботу спеціалістів з обліку, є одним із найважливіших аспектів організаційних питань.

Правильно оптимізований робочий час та робоче місце потребує в першу чергу компетентного ведення та управління документообігом. Закордонний досвід використання систем електронного документообігу є досить успішним та розповсюдженим, тому введення на підприємствах СЕД є одним із найкращих варіантів вирішення таких проблем:

- раціоналізація робочого часу (можливість одночасного опрацювання одного документу різними фахівцями, швидкий доступ та пошук і ін..);

- зменшення витрат на створення, ведення та зберігання робочої документації (закупівля оргтехніки, її обслуговування, створення архівів та їх утримання і ін.);

- зменшення транспортних витрат (доставка та реєстрація документів).

Основні організаційно-правові засади електронного документообігу та використання електронних документів в Україні регулює Закон України «Про електронні документи й електронний документообіг» [3]. Як і сама система СЕД закон не є досконалим і має недоліки. В законі не передбачена фіксація часу створення документів, що в певній мірі дає змогу для недобросовісного  ведення документів.

Проведене дослідження дозволяє зробити наступні висновки:

- головною метою обліку витрат на підприємстві є повне та своєчасне відображення даних щодо витрат на виробництво продукції для вчасного прийняття управлінських рішень;

- при проведенні обліку витрат на підприємстві головним принципом має бути принцип відповідності реалізованої системи обліку цілям підприємства.

Література:

1. Николаева С. А. Профессиональноесуждение в системе нормативного регулированиябухгалтерскогоучета / С.А. Николаева // Бухгалтерскийучет. 2000. № 12.

2. Соколов Я.В. Профессиональноесуждение бухгалтера: итоги минувшого века / Я.В. Соколов, Т.О. Терентьева // Бухгалтерскийучет. – 2001. - № 12. – с.53-57.

3. Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/851-15



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота