МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ЯК УЧАСНИК АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ЯК УЧАСНИК АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА

18.03.2019 14:32

[Section 5. Administrative law. Administrative judicial law. Customs and tax law. Municipal law]

Author: Федосеєв Денис Андрійович, помічник адвоката, Адвокатське об’єднання “КЕЙНАС ЛІГАЛ”


У час розвитку України, втілення у життя євроінтеграційних процесів, а також відповідно запозичення світового досвіду для впровадження реформ в українських реаліях важливе місце серед усіх цих процесів для громадян безпосередньо на місцях має децентралізація влади та становлення нової та новітньої організації місцевого самоврядування.

Що ж розуміється під поняттям “місцеве самоврядування” в юридичній площині? 

Для цього звернемось до Юридичного словника, який тлумачить це так: 

“City, town, county, or state level government. The administrative body for this small geographic jurisdiction. Electing officials, enacting taxes, and doing many things a national government can do is within its jurisdiction. The local government typically only controls its specific geographical region, unable to legally pass or enforce laws beyond its legal jurisdiction” [5].

Тобто місцеве самоврядування – система органів на місцевому рівні, яка здійснює свою діяльність виключно у межах своїх територіальних повноважень (на певній території), метою якої є реалізація законодавчо передбаченого право та реальної дієвої можливості жителів на такій території управляти та вирішувати питання місцевого значення.

Як відомо, сьогодні в Україні на місцевому рівні у зв’язку із впровадженням принципу децентралізації органи місцевого самоврядування (далі – ОМС) наділені ширшим колом питань, які потребують їхнього погодження та вирішення. Зокрема, під час здійснення своєї діяльності, окрім прийняття рішень, ОМС надають багато різних послуг жителям відповідних громад.

У зв’язку із збільшенням кількості сфер та кола питань зростає тенденція тісніших взаємовідносин між ОМС як суб’єктами владних повноважень та жителями відповідних територіальних громад, а також ймовірність законодавчого не врегулювання суспільних відносин та можливість спірних взаємовідносин між ОМС та жителями громад / одержувачами послуг.

З огляду на це не дивним є тенденція постійної великої кількості судових процесів в адміністративному судочинстві за участі ОМС. Кодексом адміністративного судочинства України передбачено, що ОМС як й інші учасники адміністративного судочинства можуть бути позивачами у визначених категоріях справ, можуть виступати відповідачами (є найпоширенішою формою участі в адміністративному судочинстві), зокрема, у справах за позовами жителів територіальних громад, а також залучені як треті особи.

Отже, ефективна діяльність органів місцевого самоврядування у відповідності до вимог чинного українського законодавства буде запорукою зменшення кількості судових справ за їхньої участі.

Література:

1. Конституція України : Закон України № 254к/96-ВР від 28 червня 1996р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2. Кодекс адміністративного судочинства : Закон України № 2747- IV від 09 вересня 2005р. // Відомості Верховної Ради України. – 2005. - № 35, 35-36, 37. – Ст. 446.

3. Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України № 280/97-ВР від 21 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 24.– Ст. 170.

4. Європейська хартія місцевого самоврядування [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/994_036.

5. The Law Dictionary [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://thelawdictionary.org/local-government/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота