ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ПРОЕКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ПРОЕКТУ ТРУДОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ

22.03.2019 12:46

[Section 3. Civil and family law. Civil judicial law. Commercial law. Housing right. Obligation law. International private law. Labour law and public guarantee law]

Author: Кратко Тетяна Анатоліївна, студентка Навчально-наукового інституту права та психології, Національного університету «Львівська політехніка»


На даний час Україна є єдиною пострадянською країною, у якій ще досі, є чинним Кодекс законів про працю України 1971 року, який був прийнятий з метою регулювання трудових відносин всіх працівників, надання їм певних прав та обов’язків та роботодавцям, визначення засад та гарантій здійснення громадянами України права на працю. Однак, ми вважаємо, що цей Кодекс є дещо застарілим, адже не охоплює всіх аспектів сучасних трудових відносин. 

Протягом останніх років законодавець неодноразово вносив поправки та зміни до чинного Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), але стало зрозуміло, що є необхідним осучаснення норм, але й прийняття кардинально нового кодифікованого акта, який буде враховувати усі нюанси сучасних трудових відносин. На сьогоднішній день у Верховній Раді України зареєстровано 27 грудня 2014 року новий Проект Трудового кодексу України (далі – Проект; проект ТК України).  

Слід зауважити, що з прийняттям нового ТК законодавство України значно оновиться та буде відповідати реальності. Однак після детальнішого ознайомлення з проектом ТК України складається подвійне враження від нього. 

Безсумнівно, позитивною рисою Проекту є більш детальна і чітка в порів¬нянні з КЗпП України регламентація загальновстановлених прав і обов’язків учасників трудових відносин. Проект не містить самостійних статей про його основні засади, обмежуючись перерахуванням завдань проекту ТК України, основних трудових прав і обов’язків працівників. Проект присвячує цим питанням окремі статті, у яких міститься квінтесенція Кодексу. Уперше докладно визначено предмет регулювання трудового законодавства України, тобто перераховані ті відносини, які підлягають регулюванню нормами трудового, а не, скажімо, цивільного права [1].

О. П. Коваль зазначає, що чи не найголовнішою новацією Проекту, стала норма щодо контролю за виконанням працівниками трудових обов’язків. Зокрема, ст. 30 Проекту наголошує, що: «роботодавець вправі контролювати виконання працівниками трудових обов’язків, у тому числі з використанням технічних засобів, якщо це зумовлено особливостями виробництва, з обов’язковим попередженням працівників про їх застосування» [2].

Крім того, новизною є й те, що у Проекті визначено поняття трудового договору. Так, згідно з ч. 1 ст. 32 проекту ТК України, трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується особисто виконувати роботу (трудову функцію), визначену цією угодою, з додержанням трудового законодавства, колективних договорів і угод, правил внутрішнього трудового розпорядку під керівництвом та контролем роботодавця, а роботодавець − надати працівникові роботу за цією угодою, забезпечувати належні, безпечні та здорові умови праці, належні санітарно-побутові умови та своєчасно і в повному обсязі виплачувати заробітну плату. Також у ч. 2 ст. 32 вказано, що працівник має право укладати трудовий договір до свого звільнення з попереднього місця роботи. У такому разі в трудовому договорі зазначається, виконання роботи за основним місцем роботи чи за сумісництвом [3]. На нашу думку, укладання трудового договору є безсумнівно необхідним, адже він конкретизує права та обов’язки сторін, надає гарантії працівнику, офіційне працевлаштування та, у свою чергу, допомагає уникнути непорозумінь щодо робочих питань. Також потребують уваги статті Проекту, які надають можливість залучати працівників до надурочних робіт. Згідно зі ст. 150 Проекту, потрібна тільки згода працівника, а профспілку лише повідомляють. У той час як у чинному КЗпП України обов’язковою є згода профспілки. Звертаємо увагу на те, що у проекті ТК України відсутні чіткі механізми реалізації відповідальності за порушення трудових відносин з боку роботодавців (напри¬клад, незаконне звільнення працівника, порушення встановлених строків виплати заро¬бітної плати,  сексуальні домагання тощо).

Пoтреба у прийнятті проекту ТК України oбумoвлена змінами системи суспільних віднoсин, щo відбуваються в Україні, ці зміни безпoсередньo пoв’язані з працею. Виникла низка прoблем різнoї визначенoсті, щo пoвинні вирішуватись засoбами трудoвoгo права. Підгoтoвка нoвoгo кoдифікoванoгo акту у цій сфері пояснюється також тим, щo oснoвою трудoвoгo законодавства України на сьoгoдні є, як ми уже зазначали вище, Кoдекс законів прo працю, який був прийнятий ще 10 грудня 1971 р. і є дещо застарілим [4].

На думку В. Іванкевича, необхідно доопрацювати положення щодо порядку вирішення індивідуальних трудових спорів. Зокрема, потребують уточнення положення ст. 392 проекту Кодексу, якою передбачається добровільне виконання рішення комісії з трудових спорів. Водночас у цій статті міститься положення, що рішення комісії з трудових спорів є обов’язковим для сторін індивідуального трудового спору [5].

Підсумовуючи, хочемо погодитись з думкою О.П. Коваля, що при розробці проекту Трудового договору слід:

1. Доповнити статтю 30 проекту Трудового кодексу України пунктом 3 такого змісту: «3. Особливості контролю за працівниками з використанням технічних засобів встано¬влюються внутрішнім нормативним документом підприємства за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником)».

2. Усунути штучне розмежування роботи на умовах ненормованого робочого часу та надурочної роботи, видаливши ст. 153 з проекту ТК України. 

3. Вилучити пункт 2 статті 286 проекту Трудового кодексу України як такий, що суперечить основоположним засадам соціального страхування [2].

Також, не можемо не погодитись з Г. Хаварівською, що «нoвий проект ТК України має бути пoбудoваний, передусім, на верхoвенстві права, на перевазі прав людини перед екoнoмічними інтересами бізнесу, а не навпаки. Він повинен представляти собою прав між працівниками та роботодавцем» [4]. 

Хочемо підсумувати, що робота над проектом ТК України є важливим кроком у формуванні національного законодавства загалом та врегулювання трудового законодавства, його основних засад і гарантій зокрема. Тому він потрібен державі на сучасному її рівні розвитку і повинен відповідати йому. Без сумніву чинний проект Трудового кодексу України потребує доопрацювання, а всі спірні норми та статті потрібно детально обговорювати на загальному з’їзді із залученням науковців, експертів у цій галузі права та представників профспілок. З метою створення такого кодифікованого акту у трудовому законодавстві, який був би чітко складений на папері, зрозумілий для працівників і роботодавців та був би практичний у застосуванні.

Література:

1. Пустовіт А. Проект Трудового кодексу: загальний огляд – 2011. – URL: http://ua.prostopravo.com.ua/pratsevlashtuvannya/statti/proekt_trudovogo_kodeksu_zagalniy_oglyad.

2. Коваль О.П. Щодо окремих новацій Трудового кодексу України. Аналітична записка − 2009. − URL: http://www.niss.gov.ua/articles/2194/.

3. Проект Трудового кодексу України від 27.12.2014 № 2543-VIII. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53221.

4. Хаварівська Г. Прийняття нового Трудового кодексу України як необхі¬дна умова зміни сучасного законодавства про працю. Ефективність державного управління: зб. наук. праць, м. Львів, 2015 р. С. 156-161.

5. Потіха А.  Трудовий кодекс України прийнятий у першому читанні. Україна: події, факти, коментарі. 2015. № 22. С. 27-38.

______________________________

Науковий керівник: Остапенко Леонід Олексійович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права та процесу, Національного університету «Львівська політехніка»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота