ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК (НА ПРИКЛАДІ ТОВ «ЛЕГАЛ ЕКСПРЕС») - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК (НА ПРИКЛАДІ ТОВ «ЛЕГАЛ ЕКСПРЕС»)

22.05.2019 15:06

[Section 4. Accounting, analysis and audit]

Author: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Бареєва Світлана Миколаївна, студентка ПрАТ«ВНЗ«МАУП»


Однією з головних проблем взаємозв’язку податкових розрахунків із бухгалтерським обліком є методичний вакуум щодо визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток[1, С.5]. 

У зв’язку з цим запропонований спосіб автоматизованого накопичення інформації про податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємства на внутрімашинних рахунках поза системою бухгалтерського обліку, а також формування податкової звітності. 

Нами пропонується на ТОВ «Легал Експрес» формувати прибуток до оподаткування на окремому рахунку, котрий кореспондує з рахунком валових доходів і рахунком валових витрат (рис. 1). 




Виходячи з цього, рекомендується відкрити такі внутрімашинні рахунки поза Планом рахунків: 

ВВ – “Валові витрати”: за дебетом якого відображається нарахування визнаних валових витрат, за кредитом – їх списання на прибуток до оподаткування;

ВД – “Валові доходи”: за кредитом відображаються визнані валові доходи, за дебетом – їх списання на прибуток до оподаткування;

АМ – “Амортизація податкова”: за дебетом відображається нарахування амортизації за податковими правилами, за кредитом – їх списання на прибуток до оподаткування;

ПП – “Прибуток до оподаткування”: відображає формування прибутку (збитку) до оподаткування, за дебетом фіксуються доходи, за кредитом – витрати і амортизація. 

В результаті цього сальдо дебетове формує прибуток до оподаткування, а кредитове свідчить про збиток.

Встановлено, що трудомісткість облікових робіт, пов’язаних з оподаткуванням прибутку, зумовлена не лише визначенням об’єкта оподаткування, але і заповненням податкової звітності – Декларації про прибуток підприємства. 

Виникла потреба вдосконалення форми цієї декларації таким чином: 

ліквідувати зайву деталізацію і зменшити обсяг декларації шляхом вилучення рядків декларації, які не несуть інформації про суми, необхідні для розрахунку об’єкту оподаткування, дублюють один одного. Вилучити додаток С, у якому розрахунок прибутку до оподаткування конкретизується за кожною бартерною операцією;

здійснювати перерахунок податку на прибуток за підсумками звітного року, для чого у річній декларації про прибуток слід передбачити окрему графу. 

Література:

1. Чебанова Н., Евсеева О. Бухгалтерский и налоговый учет: проблемы совмещения, перспективы практического применения/ Н. Чебанова, О. Евсеева // Вестник бухгалтера и аудитора Украины.-2010.-№13.-С.4-9.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота