РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА ІНФОРМАЦІЮ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА ІНФОРМАЦІЮ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПРАВІ

24.05.2019 18:24

[Section 5. Administrative law. Administrative judicial law. Customs and tax law. Municipal law]

Author: Фулга Адам Анатолійович, студент 2 курсу Академії адвокатури України


Ключові слова: інформація, правовідносини, реалізація права.

У сучасному урбанізованому суспільстві інформація відіграє особливу роль для кожної людини. Для комфортного існування, а також для участі фізичної особи в суспільному житті важливим критерієм є її поінформованість про ті процеси та явища, які відбуваються в повсякденному житті. На основі цих відомостей людина приймає те чи інше рішення, тобто інформація фактично виступає важелем людської поведінки у правовідносинах. Інформаційні відносини, тобто правовідносини, що виникають при одержанні, використанні, поширенні і зберіганні інформації, регулюються цілою низкою як вітчизняних, так і міжнародних нормативно-правових актів. Одним з таких нормативно-правових актів є Закон України ‘’ Про інформацію ’’, в якому регламентується дане поняття: інформація – будь-які відомості та/або дані ,які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді [2].                           

У даному аспекті право на інформацію – це одне з найважливіших прав людини, передбачене і гарантоване статтею 34 Конституції України, де чітко зазначено, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір[1].  

Право на інформацію слід відносити не лише до конституційних, але й до прав громадян в адміністративному праві. Право на інформацію, регламентоване нормами адміністративного права – це надана можливість кожному щодо  створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення інформації, яку громадянин реалізує у межах адміністративно-правових відносин за участю суб’єктів владних повноважень на підставі адміністративно-правових норм у формі адміністративно-правових відносин.

В адміністративному праві реалізація права на інформацію залежить від правового режиму доступу до інформації. Відповідно до положень Закону України ‘’ Про інформацію ’’ за правовим режимом доступу інформація поділяється на відкриту та з обмеженим доступом, яка в свою чергу поділяється ще на таємну та конфіденційну. 

Реалізація права на інформацію в адміністративному праві регламентується цілою низкою гарантій. Так , статтею 6 Закону України ‘’ Про інформацію ‘’ встановлені гарантії реалізації права на інформацію , яка забезпечується: обов’язком органів державної влади , а також органів місцевого самоврядування інформувати про свою діяльність та прийняті рішення; створенням у державних органах спеціальних інформаційних служб або систем, що забезпечували б у встановленому порядку доступ до інформації; вільним доступом суб’єктів інформаційних відносин до статистичних даних, архівних , бібліотечних чи музейних фондів; обмеження цього доступу зумовлюється лише специфікою цінностей та особливими умовами їх схоронності, що визначаються спеціальним законодавством; створенням механізму здійснення реалізації права на інформацію; здійсненням державного контролю за додержанням законодавства про інформацію; встановленням відповідальності за порушення законодавства про інформацію[2].

Таким чином, реалізація права на інформацію в адміністративному праві передбачає забезпечене системою юридичних гарантій здійснення правових можливостей щодо створення, збирання, одержання, зберігання, використання і поширення відкритої інформації та інформації з обмеженим доступом, що виникає у межах адміністративно-правових відносинах за участю суб’єктів владних повноважень та на підставі адміністративно-правових норм у формі інформаційно-правових відносин. 

Список використаної літератури:

1. Конституція України [Електронний ресурс ] : [Відомості Верховної Ради України (ВВР) Кодекс України, Закон, від 28.06.1996р. № 254к/96-ВР станом на 21.02.2019р. ] . - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80 

2. Закон України Про інформацію № 2657-XII, від 01.01.2017р. / [Електронний ресурс] . - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12 

_______________________________

Науковий керівник: Муза Олег Валентинович, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри кримінального та адміністративного права Академії адвокатури України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота