ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ ЩОДО РИНКУ ЗЕМЛІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ДИСКУСІЙНІ ПИТАННЯ ЩОДО РИНКУ ЗЕМЛІ

26.11.2019 13:06

[Section 6. Environmental law. Land law. Agrarian law]

Author: Гнатів Михайло Володимирович, студент юридичного факультету, Тернопільського національного економічного університету


У сьогоденні багато громадян України із застереженням ставляться до ринку землі. Через необхідність громадян щодо питань ринку землі, низьку їхню компетенцію у правовій галузі, багато політичних діячів подають інформацію без всілякого пояснення та уточнення. Це формує у громадян негативну думку про ринок землі.

У свою чергу засоби масової інформації подають звужено питання щодо скасування мораторію. За соціальним опитуванням 49% громадян України виступають проти ринку землі і лише 31% хочуть його запровадити, проте більшість з них є олігархами. Інших 30% громадян або утримуються від вибору, посилаючись на їхню некомпетентність у цій сфері. Більшість з опитуваних навіть не чули про запровадження ринку землі, а якщо й чули то не досліджували цього в особистих інтересах [1].

Сказати чи вигідним буде ринок землі для України так і ніхто і не зможе. На даний час робити висновки ще зарано, але можна слідкуючи за досвідом іноземних країн та прогнозами законодавця. 

Слід відмітити, що за статистикою в Україні померло близько одного мільйонна громадян у чиїй власності бували паї і, які не передали його нікому у спадок. На сьогодні є багато людей похилого віку, які не в змозі самостійно займатися господарством і відповідно їхня земля не перебуває у користуванні.

Згідно статистики оренда землі проводиться у 12 раз дешевше. Це наводить на думку, що землі продаватимуться доволі дешево. Однак на всі землі сільськогосподарського призначення після зняття мораторію встановлена оцінка згідно загальних правил. До того ж хочуть залучити іноземний капітал, адже в іноземців більша та краща інвестиційна база, що додасть громадянам кращий прибуток [2].

Ні для кого не секрет, що зараз багато інвестицій у нашу країну залучалося іноземцями. Саме по цій причині ринок землі хочуть зробити більш відкритішим. Слід зауважити, що потрібно захистити і вітчизняного користувача. На основі цього багато дослідників вважають, що на початкових етапах слід надати перевагу у користуванні та розпорядженні купівельними привілеями саме українцям [3].

Необхідно зауважити, що в українців немає великих капіталів для протистояння іноземним інвесторам. Для зрівняння умов хочуть долучити олігархів, які б викупляли землі і надавали їх громадянам в оренду за тим же договором оренди. З цього виникає питання: чи справді мораторій скасовують для всіх і чи всі громадяни в однаковому будуть становищі?

Існують різного роду побоювання. Наприклад, що землі не втратять свою цінність і будуть використовуватися тільки за сільськогосподарським призначенням. Наступне, із зростанням великої кількості відходів грунти й втрачають свою цінність. Тому питання використання земель за цільовим призначенням має бути на першому місці.

Досліджуючи дану тему, розуміємо її важливість і актуальність дискусійних питань. Однак, для сьогодення, яке проявляється у великій кількості найважливішим є те, що потрібно все робити обдумано та поступово.

Список використаної літератури:

1. Анастасія Зануда. Закон про ринок землі вже в Раді. Що в ньому? [Електронний ресурс]: https://www.bbc.com/ukrainian/features-49851568

2. Яніна Ткачук. Мораторій, зубожіння і популізм: 5 міфів про ринок землі. [Електронний ресурс]: https://24tv.ua/moratoriy_na_zemlyu_v_ukrayini_5_mifiv_pro_rinok_zemli_n1084374

3. Зигрій, О. Вплив мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення [Текст] / Ольга Зигрій // Актуальні проблеми правознавства. - 2016. - Вип. 3. - С. 64-68.

________________

Науковий керівник: Зигрій Ольга Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри цивільного права та процесу Тернопільського національного економічного університету



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота