НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УКРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УКРАЇНИ

02.01.2020 16:25

[Section 7. Tax system. Budget system]

Author: Горбунова Аліна Євгенівна, студентка Університету митної справи та фінансів, м. Дніпро


Одним із найактуальніших питань в умовах бюджетного реформування є підвищення ефективності використання коштів місцевих бюджетів, а точніше виконання органами місцевого самоврядування своїх функцій, які сприятимуть її підвищенню. Оскільки місцеві бюджети суттєво впливають на соціальний, культурний та економічний розвиток конкретних адміністративно-територіальних одиниць та держави, постає проблема вироблення дієвих напрямів, що забезпечать розстановку пріоритетів, та призведуть до підвищення ефективності та результативності спрямування бюджетних коштів. 

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання удосконалення використання коштів місцевих бюджетів, в науковій літературі, розглядаються такими вченими, як М.А. Латиніна [2], О.В. Панченко [3], Н.М. Позняковської [4], Ю.Д. Радіонова [5].

Виклад основного матеріалу. Найважливішим в питанні використання бюджетних коштів місцевих бюджетів є виконання державою та органами місцевого самоврядування покладених на них завдань, з яких є задоволення потреб населення, регулювання суспільного відтворення, функціонування національної оборони, забезпечення охорони правопорядку, управління державою, охорона навколишнього середовища, здійснення міжнародного співробітництва та інше [1].

Одним із головніших результатів в управлінні місцевими бюджетами є ефективне використання коштів місцевих бюджетів, досягнення і покращення якого сприятиме покращенню механізму розподілу та використання бюджетних коштів. Для підвищення ефективності використання коштів місцевих бюджетів України настає необхідність перегляду існуючої системи використання коштів місцевих бюджетів. Місцеві фінансові органи та органи місцевого самоврядування міських (міст районного значення), сільських та селищних рад в межах прийнятих законів, загальних правил відповідно до законодавства України мають ефективно виконувати власні та покладені на них повноваження. Фінансування діяльності галузей освіти, охорони здоров'я, науки й культури з метою забезпечення соціально-економічного розвитку територій є найважливішим. Але, соціально-економічне спрямування коштів місцевих бюджетів з'єднується з обмеженістю цих коштів на виконання передбачених законодавством повноважень. І як наслідок цього є погіршення основоположних показників, які характеризують соціальну забезпеченість та економічне зростання для України.

Для підвищення ефективності використання коштів місцевих бюджетів потрібно:

– здійснення оцінки ефективності використання коштів місцевих бюджетів;

– удосконалення форм звітності та моніторингу показників результативності для посилення орієнтації на результат, включення до форм звітності результатів аналізу причин відхилень фактично отриманих значень від норм показників та надання економічно обґрунтованих пропозицій для усунення причин;

– постійний перегляд норм та критеріїв оцінки показників з урахуванням впливу змін в економіці, суспільному житті та інших факторів на використання коштів місцевих бюджетів;

– стимулювання та мотивація керівників органів місцевого самоврядування до ефективного використання коштів місцевих бюджетів шляхом здійснення покарань за неефективне використання коштів місцевих бюджетів і заохочень за ефективне використання коштів.

– контролю за результатами оцінки використання коштів місцевих бюджетів з метою уникнення [5].

Отже, найголовнішим завданням для підвищення ефективності використання коштів місцевих бюджетів має бути не просто виконання зобов’язань, а й забезпечення їх ефективності. Ефективність використання коштів місцевих бюджетів України забезпечується, якщо увага зосереджується на вирішенні питань, що одержує суспільство за ті кошти, які воно витрачає і чи витрачання бюджетних коштів відповідає поставленим задачам. А також наскільки при досягненні цілей місцевої та державної політики ефективно витрачаються кошти.

Література:

1. Бюджетний кодекс України : закон України : від 8 липня 2010 року № 2456-VI // URL: http: //www.rada.gov.ua

2. Латинін М. Фінансово-економічне забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування в Україні / М. Латинін // Публічне управління: теорія та практика. – 2010. – № 1. – С. 29-35.

3. Панченко, О. В. Проблеми ефективності використання бюджетних коштів органами виконавчої влади в Україні / О. В. Панченко // Наукові праці НДФІ. – 2008. – № 1(42). – С.78-85. 3. 

4. Позняковська, Н. М. Облік доходів і видатків місцевих бюджетів України : монографія / Н. М. Позняковська – Рівне: УДУВГП, 2002. – 230 с.

5. Радіонов Ю.Д. Проблема ефективності  використання бюджетних коштів / Ю.Д. Радіонов // Фінанси України. – 2011. - № 5. –С. 45-55.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота