ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІК ДИСКОНТУВАННЯ ПРИ ОБЛІКУ ЗА МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІК ДИСКОНТУВАННЯ ПРИ ОБЛІКУ ЗА МІЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

23.06.2020 11:01

[Section 4. Accounting, analysis and audit]

Author: Паєнтко Тетяна Василівна, доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз


Організація обліку за Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) вимагає застосування відповідних технік дисконтування, що обумовлено необхідністю відображення в обліку вартості активів і зобов’язань з урахуванням реальної вартості грошей в часі. Застосування дисконтування вимагає цілий ряд МСФЗ:

1. МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами» – необхідно застосувати дисконтування, коли ціна містить суттєвий компонент фінансування. На практиці найчастіше необхідність дисконтування пов’язана з обліком товарних кредитів [1].

2. МСФЗ 16 «Оренда» – дисконтування застосовується не тільки для відображення зобов’язань / інвестицій за договорами фінансового лізингу, але і за договорами операційної оренди – для розрахунку вартості активів з права користування та зобов’язань за договорами оренди [2].

3. МСБУ 36 «Знецінення активів» – дисконтування застосовується при розрахунку цінності використання активу з метою визначення ознак його знецінення [3].

4. МСБУ 37 «Забезпечення, умовні зобов’язання та умовні активи» – дисконтування застосовується у випадку створення довгострокових забезпечень [4]. 

5. МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» – дисконтування застосовується для відображення в обліку активів і зобов’язань за амортизованою вартістю [5]. 

Наведений вище перелік є неповним, однак навіть з нього можна зробити висновки про різноманітність ситуацій, в яких вимагається застосування технік дисконтування. 

Слід зазначити, що найбільш проблемними аспектами у застосуванні технік дисконтування є обґрунтування ставки дисконту та визначення часового горизонту дисконтування.

Визначення часового горизонту часто не обмежується лише умовами договору, оскільки МСФЗ вимагають враховувати звичайну практику бізнесу, а саме реалістичність опціонів на продовження або дострокове розірвання договорів. Тобто визначення часового горизонту вимагає застосування обґрунтованого судження. 

Що стосується обґрунтування ставок дисконтування, то тут проблема є набагато серйознішою. Більшість стандартів у якості рекомендацій пропонують застосовувати у якості ставки дисконтування вартість запозичень або ж середньозважену вартість капіталу. Що стосується вартості запозичень, то, по-перше, не всі підприємства мають доступ до позикових коштів, по-друге, ставка запозичень не завжди відповідає ознакам ефективної ставки. Стосовно вартості капіталу, то цей підхід є ще складнішим для практики вітчизняних підприємств, адже акції більшості з них не торгуються на активному біржовому ринку, тому коректно визначити вартість власного капіталу складно. Крім того, українські реалії вимагають враховувати підходи контролюючих органів, які досить часто не визнають обґрунтованими судження компаній при визначенні ставок дисконтування. 

Обережні підприємства на практиці часто приймають рішення застосування у якості ставок дисконтування ставок, які офіційно публікуються регулятором – наприклад, облікової ставки НБУ, середньозваженої вартості кредитів або депозитів, яка також офіційно публікується НБУ на щоденній основі. Відповідність таких підходів вимогам МСФЗ є дискусійною, однак в реаліях України підприємствам часто доводиться робити вибір: обрати обережну тактику і використовувати у якості ставок дисконтування ставки, які офіційно публікуються регуляторами, або ж ризикнути і розрахувати власні ставки з урахуванням особливостей бізнесу. 

Література:

1. МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: mof.gov.ua.

2. МСФЗ 16 «Оренда». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: mof.gov.ua.

3. МСБУ 36 «Знецінення активів». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: mof.gov.ua.

4. МСБУ 37 «Забезпечення, умовні зобов’язання та умовні активи». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: mof.gov.ua.

5. МСФЗ 9 «Фінансові інструменти». – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: mof.gov.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота