МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ БІРЖОВИХ ЦІН НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ У БІЛОРУСІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ БІРЖОВИХ ЦІН НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ У БІЛОРУСІ

23.09.2020 10:05

[Section 3. Marketing]

Author: Карпович Віктар Францевич, кандидат економічних наук, Інститут системних досліджень в АПК Національної академії наук Білорусі


Біржова торгівля є однією з форм організованого товарного ринку, де купівля і продаж товару здійснюється на основі взаємодії попиту і пропозиції. Проте, як і на будь-якому товарному ринку, на біржі діє система цінових обмежень. Її наявність обумовлена необхідністю недопущення спекулятивного зростання цін, на основі обмеженої пропозиції товару у рамках однієї або декількох торгових сесій. 

Цінові обмеження у біржовій торгівлі відносно сільськогосподарських товарів широко використовуються у світовій практиці. Проте, біржі не встановлюють ціни на товари, їх визначають трейдери і учасники торгів за допомогою механізму визначення цін. Найбільше поширення отримала практика встановлення величини мінімального приросту ціни, ліміту і межі ціни і так далі

У Республіці Білорусь біржова торгівля сільськогосподарськими товарами здійснюється через ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа», яка на сьогоднішній день є найбільшою спотовою біржею Східної Європи. Тенденції розвитку біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією представлені на малюнку 1. 




В цілях запобігання маніпулюванню цінами, на Білоруській універсальній товарній біржі застосовується ціновий коридор, що визначає діапазон цін, у межах якого учасники біржових торгів можуть подавати заявки на покупку (продаж) біржового товару і (або) здійснювати біржові операції. Положення про ціновий коридор в Білоруській універсальній товарній біржі пріято в 2016 році. Згідно з цим документом біржею може бути встановлений передторгівельний, торгівельний і єдиний ціновий коридор. Залежно від мінімального і (або) максимального значення Білоруською універсальною біржею можуть встановлюватися три види цінового коридору: 

- з фіксованим верхнім кордоном; 

- з фіксованим нижнім кордоном; 

- з фіксованими верхнім і нижнім кордонами.

Розрахунок цінового коридору, як правило, здійснюється за допомогою засобів автоматизації, в основі якого лежить визначення верхнього і (або) нижнього кордонів для кожної товарної групи по формулах:




де КЦКв і КЦКн – верхній і нижній кордони цінового коридору відповідно; 

i – порядковий номер біржових операцій за розрахунковий період, що використовуються як вихідні дані для визначення верхнього (ніжней) кордону цінового коридору для товарної групи; 

n – кількість біржових операцій за розрахунковий період, що використовуються як вихідні дані для визначення верхнього (ніжней) кордону цінового коридору для товарної групи; 

pi – ціна біржового товару в i-й біржовій операції;

qi – об'єм біржового товару в i-й біржовій операції;

 – средневзвешенная ціна по біржових операціях, вибраних як вихідні дані для визначення верхнього (ніжней) кордону цінового коридору для товарної групи; 

rв і rн – відносне відхилення верхнього і нижнього кордонів цінового коридору від средневзвешенной ціни відповідно [2].

Крім того, верхній і нижній кордон цінового коридору можуть бути скоректовані за допомогою поправочного коефіцієнта, що враховує динаміку цін по позабіржових операціях і що представляє відношення індексу средневзвешенних позабіржових цін до індексу средневзвешенних біржових цін в прийнятому розрахунковому періоді.

Аналіз практики використання цінового коридору ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа» відносно сільськогосподарської продукції свідчить про вживання нижнього кордону цінового коридору лише відносно масла вершкового, молока сухого і твердих сирів з диференціацією покупців по країні призначення (мал. 2). Відносно м'яса, зерна, житньої і пшеничної муки і круп, продукції переробки олійних культур, казеїну технічного, сироватки сухої і інших товарних груп секції «Сільськогосподарська продукція» Білоруської універсальної товарної біржі ціновий коридор в даний час не діє.




Таким чином, дослідження методичних підходів формування біржових цін на сільськогосподарську продукцію, що реалізовується через ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа» показало, що до регулювання схильні лише окремі товарні групи молочної продукції, відносно якої діє нижній кордон цінового коридору. Розрахунок кордону цінового коридору здійснюється на основі даних по біржових і позабіржових операціях в базисному і розрахунковому періодах, без встановлення їх кордонів за часом, але що забезпечують здобуття достатньої інформації для оцінки ринкової ціни біржового товару. Встановлений факт странової диференціації покупців при встановленні цінового коридору вказує на дискримінаційних характер цінової політики ВАТ «Білоруська універсальна товарна біржа».

Список використаних джерел:

1. Биржевой бюллетень [Электронный ресурс] // Белорусская универсальная товарная биржа. – Режим доступа: https://www.butb.by/tsifry-i-analitika/birzhevoy-byulleten/. – Дата доступа: 01.06.2020.

2. Положение о ценовом коридоре в ОАО «Белорусская универсальная товарная биржа» [Электронный ресурс] // Белорусская универсальная товарная биржа. – Режим доступа: https://www.butb.by/upload/file/ndb/08/polozhenie-o-cenovom-koridore-ot-03102016-114.docx. – Дата доступа: 02.07.2020.

3. Единый ценовой коридор по секции сельхозпродукции [Электронный ресурс] // Белорусская универсальная товарная биржа. – Режим доступа: https://www.butb.by/upload/file/count_analitics/Selhoz-cen-kor.xlsx. – Дата доступа: 10.09.2020.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота