ЗАСАДИ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ЗАСАДИ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКИХ ПРАВ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

25.12.2020 18:43

[Section 3. Civil and family law. Civil judicial law. Commercial law. Housing right. Obligation law. International private law. Labour law and public guarantee law]

Author: Грисьо Олесь Тарасович, студент ІV курсу, Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу


Інтернет — це велика, розгалужена мережа, що включає комп'ютерні вузли, розміщені у світі. Щодня в цій мережі вчиняються тисячі правопорушень, про які навіть не підозрюєш.Через постійний стрімкий розвиток електронних технологій виникає нагальна потреба врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з цим. Технічний прогрес надав можливість ділитись результатами своєї інтелектуальної діяльності з іншими через мережу Інтернет, проте не зміг забезпечити захист прав, які виникають на підставі цього. Актуальність даної роботи полягає у тому, що з появою цифрових технологій та можливості публікації як власних творів, так і творів інших авторів постає питання попередження правопорушень та захисту авторських прав в мережі Інтернет [1].

Найпоширенішими порушеннями інтелектуальної власності є: 

1. Розміщення чужих матеріалів в мережі з наданням до них відкритого доступу без згоди на те власника авторських прав. Значна кількість людей думає, що розміщення матеріалів відбувається безкоштовно, а тому, жодного порушення  прав немає. Але насправді автор не отримує той прибуток, на який він міг би розраховувати при продажі свого твору. 

2. Плагіат. Люди привласнюють собі авторство на розміщені в Інтернеті твори. Безліч недобросовісних власників інтернет-магазинів, сайтів і хостингів спокійно використовують фотографії, відео і різні матеріали інтелектуальної власності, «запозичені» у своїх конкурентів [1].

3. Незаконна адаптація твору, що включає і його переклад, також є прикладом первинного порушення прав суб’єктів авторського права. Відносно такого об’єкта авторського права, як комп’ютерна програма, адаптацією буде зміна версії програми або ж її «переклад» [1]. Отже, найпоширенішими порушеннями авторських прав вважаються розповсюдження контрафактних копій програм та творів у цифровій формі в мережі Інтернет. Проблема полягає у високій складності технічної фіксації факту порушення авторських прав як необхідної передумови початку судового розгляду справи. 

Захист на етапі до порушення: 1) обмежена функціональність – автори розповсюджують програми, які не здатні друкувати документи або зберігати їх у пам’яті комп’ютера; 2) «годинникова бомба» – автор розповсюджує повноцінний об’єкт авторського права, але встановлює дату, після якої доступ до нього буде неможливим; 3) захист від копіювання, тобто автор встановлює кількість разів, коли файл може бути скопійований; 4) криптографічні конверти – твір зашифровано так, що доступ до нього можливий з використанням ключа до шрифту; 5)контракти-угоди «наскрізного клацання» укладені через Інтернет, це – дозволи автора на використання творів; 6) запобіжні заходи: попередня публікація матеріалу на традиційному матеріалі, підтвердження факту існування твору на певну дату, засвідчення в нотаріуса дати створення твору, запис на лазерному диску і поміщення в архів або веб-депозитарій; 7) клірингові центри – автор надає центру право ліцензувати свої права на твір, центр приймає плату від користувача і передає її володільцеві авторських прав [2].

Література:

1. Часопис цивілістики [Електронний ресурс]  http://dspace.onua.edu.ua/ bitstream/handle.

2. Елетронний репозитарій ДВНЗ “УжНУ” [Електронний ресурс] https://dspace.uzhnu.edu.ua/ 

________________ 

Науковий керівник: Голобородько Наталія Володимирівна, викладач юридичних дисциплін І категорії, Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота